18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Zweedse autoriteit waarschuwt voor wedden op minderjarigen

Tim Giesbers

De Zweedse wedautoriteit Spelinspektionen heeft waarschuwingen uitgedeeld aan diverse bookmakers. Deze bedrijven hebben zich schuldig gemaakt aan het overtreden van de regels rondom minderjarigen. Het was namelijk mogelijk om te wedden op spelers onder de 18 jaar in een voetbalwedstrijd.

Hierbij gaat het om de wedstrijd tussen IFK Göteborg en AIK Solna van 29 april in de Zweedse Allsvenskan, het hoogste voetbalniveau. Deze wedstrijd werd door koploper IFK Göteborg met 3-0 gewonnen tegen subtopper AIK. Tijdens dit duel waren er dus voorspellingen die niet volgens de regels waren.

Toegestaan

De Spelinspektionen heeft nu bekendgemaakt dat het bij bepaalde wedkantoren mogelijk was om weddenschappen te plaatsen gericht specifiek op spelers jonger dan 18 jaar. Dat is niet toegestaan volgens de Zweedse wetgeving. Zodoende voelen de autoriteiten zich verplicht in te grijpen.

Het is niet bekend om welke bedrijven het gaat en er is ook niets verteld over de spelers die betrokken waren bij de weddenschappen. Wel is duidelijk dat het moet gaan om IFK-aanvaller Benjamin Nygren en Jack Lahne, spits van de tegenstander. Deze twee spelers zijn namelijk de enige spelers onder 18 die meespeelden in het duel.

Serieus

Een woordvoerder van de Spelinspektionen laat weten dat het belangrijk is in te grijpen: “De wetgeving wil de integriteit van jeugdspelers beschermen en is van belang om deze spelers te beschermen tegen de gevaren van mogelijke matchfixing. We zijn erg serieus over zulke overtredingen en daarom worden de overtredende bedrijven in de gaten gehouden op dit vlak.”