18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Zweden geeft licentiewaarschuwing over fouten zelfuitsluiting

Tim Giesbers

De Zweedse wedwaakhond Spelinspektionen heeft een waarschuwing gegeven om online wedlicenties in te trekken van bedrijven die zich niet houden aan de regels van het land. Hierbij gaat het voornamelijk om het plan van Spelpaus.se om Zweedse consumenten de kans te bieden om zichzelf uit te sluiten van deelname aan weddenschappen.

Verplicht

Sinds het lanceren van de nieuwe gereguleerde wedmarkt op 1 januari 2019 heeft de Spelinspektionen al diverse overtredingen ontdekt. Bedrijven die zich niet aan het zelfuitsluitingsstelsel houden hebben de opdracht gekregen om de systemen aan te passen. Doen die bedrijven dit niet, dan lopen ze het risico hun licentie te verliezen.

Wanneer consumenten zich aanmelden bij een van de gelicenseerde wedkantoren in Zweden, dan is die bookmaker verplicht om die persoon te controleren bij Spelpaus.se. Op deze site kunnen mensen zichzelf uitsluiten van een lidmaatschap bij een wedkantoor. Wanneer de consument op die site gevonden wordt, moet het wedkantoor direct de toegang tot de website ontzeggen aan diegenen.

Overtreding

Meer dan 10.000 mensen hebben zich afgelopen maand aangemeld bij de website en zich daarmee uitgesloten van deelname bij een wedkantoor in het land. “Als de wedkantoren falen te controleren of mensen in het register voorkomen en ze daarop uitsluiten, dan is dat een serieuze overtreding van de regels”, zegt de Spelinspektionen. “Daarop kan een bedrijf haar licentie verliezen.”

Niet alle bookmakers die de regels omtrent het zelfuitsluitingssysteem overtreden verliezen automatisch hun licentie. De Spelinspektionen zal in de praktijk vaak eerst een boete uitdelen, wanneer de autoriteit van mening is dat deze straf beter is. Deze boete kan oplopen tot 10 procent van de omzet van de licentiehouder.