18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Zuid-Afrikaanse wet blijkt ‘complete puinhoop’

Tim Giesbers

De Zuid-Afrikaanse advocaat Garron Whitesman heeft uitgehaald naar de nieuwe gokwet van Zuid-Afrika. Hij noemt de wet ‘gebrekkig, onrealistisch en onzinnig’. Vorige week werd de nieuwe wet van 49 pagina’s aangekondigd om de structuur en regulering van de wedmarkt aan te passen.

Waakhond

Een aanpassing zou onder meer zijn dat de National Gambling Board de officiële waakhond van de Zuid-Afrikaanse wedmarkt wordt. Ook moet de National Lotteries Commission verantwoordelijk worden voor het regulering van de nationale loterij, buitenlandse loterijen en sportpoules. Ten slotte moeten hondenraces worden verbannen.

Whitesman is het absoluut niet eens met het wetsvoorstel en noemt het een ‘complete puinhoop’. In gesprek met iGaming Business zegt hij: “Ik vind dat de nieuwe wet een complete puinhoop is. Het is gebaseerd op gebrekkige, onrealistische en onzinnige politiek. Dit is allemaal bedacht door het Ministerie van Handel en Industrie.”

Licenties

“De grootste impact is voor de bookmakers die naast sportweddenschappen ook loterijen aanbieden”, vervolgt hij. “Deze partijen zijn op dit moment nog gelicenseerd via de provinciale wetgeving voor wedkantoren. De controle en licensering wordt volgens het nieuwe wetsvoorstel verplaatst naar de National Lotteries Commission.”

Als dat gebeurt zouden de licenties van bepaalde bookmakers dus opgedeeld worden tussen twee verschillende overheidsorganen. Whitesman is bang voor de uitkomst van de wet: “Er zijn te veel twijfels. Als de wet definitief wordt aangenomen zullen veel aanbieders direct naar de rechter stappen om de wet tegen te gaan.”