18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Zes Maltese jeugdspelers geschorst vanwege matchfixing

Tim Giesbers

De UEFA heeft zes spelers van het nationale elftal van Malta voor spelers onder 21 geschorst wegens betrokkenheid bij matchfixing. Deze straffen zijn het onderdeel van een grotere missie van de Europese bond om dit probleem aan te pakken.

Tijdens kwalificatiewedstrijden voor het EK -21 2017 tegen Montenegro (op 23 maart 2016) en Tsjechië (op 29 maart 2016) kwamen de spelers in overtreding. Beide wedstrijden gingen verloren voor het Mediterraanse eiland, met respectievelijk 0-1 en 0-7.

Levenslang of korter geschorst

Twee spelers zijn levenslang geschorst door de UEFA. Emanuel Briffa en Kyle Cesare zullen de rest van hun carrière niet meer in officiële wedstrijden in actie komen. De werkgroep die zich binnen de bond bezighoudt met de ethische zaken oordeelde dat ze met hun gedrag een slechte invloed hebben gehad op de wedstrijd en de competitie.

Samir Arab mag twee jaar niet in actie komen omdat hij ‘niet direct en vrijwillig’ de UEFA informeerde toen hij wist dat er spelers benaderd werden voor matchfixing. Ryan Camenzuli (achttien maanden), Llywelyn Cremona en Luke Montebello (twaalf maanden) moeten ook vanwege deze fout langs de kant toekijken. Ook Matthew Cremona werd onderzocht door de UEFA, maar tegen hem werd te weinig bewijs gevonden. Hij mag dus gewoon weer in actie komen.

“Matchfixing een ziekte”

De president van de UEFA, Aleksander Čeferin, is erg tevreden met de uitspraak en noemde matchfixing een ‘ziekte die de ziel van het voetballen aanvalt’. De in 2016 aangestelde Čeferin benoemde matchfixing bij zijn verkiezing als een van de drie dingen die direct aangepakt moesten worden.