18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wintersport 2021: waar kun je op wedden?

Tim Giesbers

De feestdagen zijn weer voorbij en iedereen is bijgekomen van nieuwjaar, maar bepaalde dingen zijn exact hetzelfde als eind 2020. Zo is het nog steeds winter! En winter betekent ook wintersporten. Bepaalde sporters komen aan het einde van het kalenderjaar uit hun zomerslaapje om hun favoriete sport weer te kunnen beoefenen. We richten ons in dit artikel op wintersporten en hoe je hierop kunt wedden.

We zouden hier natuurlijk het liefst gaan inzoomen op het allergrootste evenement op het gebied van wintersporten: de Olympische Winterspelen. Die zijn dit jaar echter niet. Vanaf 4 februari 2022 gaat de volgende editie van de heilige graal op wintersportgebied van start. Tot die tijd moeten we het doen met de wat minder grote wedstrijden. Maar ook daarop valt nog genoeg te wedden.

We richten ons specifiek op een paar sporten en bijbehorende evenementen. Hierbij gaat het namelijk voornamelijk om wedstrijden of toernooien die in de komende periode – winter 2021 – worden afgewerkt. We lopen er kort doorheen, waarbij we wat vertellen over het wedden en je de favorieten laten zien met hun bijbehorende quoteringen.

Alpineskiën – reuzenslalom op 8 januari

Voor de eerste sport moet je er al snel bij zijn. Op vrijdag 8 januari staat een van de vele wedstrijden in het kader van de Ski World Cup voor mannen op het programma. Op 18 oktober 2020 begon de strijd om de Wereldbeker en vooral sinds december worden er veel wedstrijden afgewerkt. Nu wordt de reuzenslalom gespeeld in het Zwitserse Adelboden.

Voor we verdergaan, kijken we eerst naar de verschillen tussen de ‘normale’ slalom en de reuzenslalom. Het hoogteverschil is een stuk groter bij de reuzenslalom en daarmee is de afdaling dus ook een stuk steiler. De poortjes staan verder uit elkaar en bestaan uit meerdere palen. Door deze aanpassingen moet de skiër langere en snellere bochten nemen dan bij de reguliere slalom.

Marco Odermatt is de grote favoriet om in zijn vaderland deze race te gaan winnen. Hij krijgt een quote van 4.00. Zijn grootste uitdager lijkt met een quote van 5.00 Alexis Pinturault te zijn, de meest succesvolle Fransman in de historie van de Ski World Cup. Achtervolgers zijn Filip Zubcic (6.50) en Henrik Kristoffersen (9.00).

Cross-country – dames en heren op 8 januari

Het wordt nog druk deze vrijdag. Want naast de reuzenslalom voor mannen op de Ski World Cup in Adelboden wordt ook gespeeld om de titel bij het cross-country. We gaan op de wereldkaart naar beneden en komen uit in het Italiaanse Val di Fiemme. Dit weekend strijden daar zowel de mannen als de vrouwen om hun belangrijkste titel bij het cross-country.

Een en ander zal voor Nederlandse lezers duidelijker worden wanneer we uitleggen dat cross-country skiën in het Nederlands ook wel langlaufen wordt genoemd. Kort door de bocht betekent deze sport ‘lopen en glijden op latten’. De bedoeling is om met behulp van de ski’s zo snel mogelijk van punt A naar punt B te komen. Dat gaan de mannen en vrouwen dus voor elkaar proberen te boksen in Val di Fiemme.

Zowel de mannen als de vrouwen hebben een massastart gepland staan op 8 januari, 15 kilometer voor de mannen en 10 kilometer voor de vrouwen. Op die eerste afstand is Alexander Bolshunov de ultieme favoriet. Er moeten gekke dingen gebeuren wil de Rus (leider van de wereldranglijst) niet winnen. Hij krijgt dan ook een lage quotering van 1.20. Bij de dames is het spannender. Yulia Stupak (2.75), Ebba Andersson (3.50), Natalia Napryaeva (6.50) en Linn Svahn (7.00) liggen dicht bijeen.

Biatlon – dames en heren op 20 februari

Dan gaan we even wat verder in de tijd, naar 20 februari 2021. Op die dag wordt in Pokljuka, in het noorden van Slovenië, gestreden om de grote titels bij het biatlon. Na 1998 en 2001 is dit de derde keer dat het WK biatlon plaatsvindt in Slovenië. De wereldkampioenschappen worden in het biatlon elk jaar gehouden, de laatste keer in Italië.

De biatlon is een unieke combinatie van sporten. Sterker nog: van twee sporten die je niet zo snel met elkaar in verband zou brengen als je niet wist van het bestaan van biatlon. Het is initieel een langlaufwedstrijd, waarbij de deelnemers tussendoor stoppen om met een geweer op bepaalde punten te schieten. Voor elk doel dat gemist wordt, moet een extra rondje gelopen worden voordat het parcours hervat moet worden. Zowel het langlaufen als het schieten helpt dus voor een goede score.

Op 20 februari worden de estafettes afgewerkt. Diverse landenteams nemen het tegen elkaar op met als doel een gouden plak aan het einde van de rit. Bij de mannen is Noorwegen de favoriet, met een quote van 1.65. Daarachter komt de regerend wereldkampioen Frankrijk (3.75), gevolgd door Zweden (5.50). De dames, die niet vier keer 7,5 kilometer langlaufen maar vier keer 6 kilometer, zien ook Noorwegen als favoriet, met opnieuw 1.65 als quote. Hier zijn Zweden (3.75) en Frankrijk (5.50) in omgekeerde volgorde de achtervolgers. Noorwegen won vorig jaar ook bij de dames.