18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Winnaar Premier League 2021/22: voorspelling en quoteringen

Tim Giesbers

Nog even wachten en dan begint het grootste voetbalcircus ter wereld weer: de Premier League is terug. Op 13 augustus trapt de hoogste Engelse competitie weer af met de ontmoeting tussen Brentford en Arsenal. De grote vraag is natuurlijk wie er dit seizoen met de landstitel vandoor gaat.

Er zijn weinig competities met een top die zo breed als in Engeland. Er werden sinds de oprichting van de competitie in 1992 liefst zeven verschillende clubs kampioen. Er wordt over het algemeen gesproken over een brede top van zes clubs, maar wie is de favoriet?

Premier League seizoen 2020/21

We beginnen met een korte terugblik op het vorige seizoen. Liverpool was als regerend kampioen een natuurlijke favoriet om goed te presteren tijdens het seizoen dat een maand later begon door de coronacrisis. Tijdens de kerstdagen stond die club ook bovenaan in de tussenstand, maar daarna ging het bergafwaarts.

In het nieuwe jaar verloor Liverpool zes wedstrijden achter elkaar en Manchester City nam eind januari de eerste plek over. Na vijftien zeges op rij werd het wel duidelijk: The Citizens pakten het landskampioenschap. Dit bleek de vijfde Premier League-titel voor de club van coach Josep Guardiola.

Wie zijn de kanshebbers?

De Premier League kent van oudsher gezien vier topclubs: Arsenal, Chelsea, Liverpool en Manchester United. De laatste decennia zijn daar Manchester City en Tottenham Hotspur bij gekomen. Voor het komende seizoen achten wij (net als de bookmakers) Arsenal en Tottenham niet zo kansrijk voor een kampioenschap, dus lichten we de andere vier clubs een voor een uit.

Manchester City

Het is voor Manchester City en voor coach Guardiola het ultieme doel: het winnen van de Champions League. Afgelopen jaar had het kunnen gebeuren, maar in Porto ging Chelsea er in de finale van de prestigieuze beker met de prijs vandoor. Daardoor blijft het einddoel van de Spanjaard hetzelfde: de prijs winnen die hij bij FC Barcelona en Bayern München ook al pakte.

In de competitie is er eigenlijk weinig uitdaging voor de topclub in Arabische handen. Jack Grealish werd deze zomer al voor een megabedrag aangetrokken en als het aan Manchester City ligt, komt Harry Kane daar nog bij. Mocht de topspits ook nog komen, dan is er eigenlijk geen excuus om niet de eerste plek in de competitie te pakken.

Topspelers als Ederson, Kyle Walker, Rúben Dias, Kevin de Bruyne en Raheem Sterling gaan nergens heen en dan zijn er nog reserves als Bernardo Silva en Ilkay Gündogan. Het is duidelijk: City gaat op volle oorlogskracht op titeljacht en dat wordt kracht bijgezet met een quote van 1.64 voor de titel.

Chelsea

Dan die club die dus vorig jaar wél de Champions League wist bij te schrijven. De Londense club pakte voor de tweede maal in de clubhistorie de grootste Europese prijs en zal nu ook weer een keer op jacht gaan naar een landstitel. Met een quotering van 5.65 komt Chelsea als nummer twee om na 2017 weer eens een kampioenschap te pakken.

Coach Thomas Tuchel weet in elk geval wat ervoor nodig is, want hij bepaalde al snel een nieuwe spits nodig te hebben. Het is een kwestie van tijd tot Romelu Lukaku wordt bekendgemaakt als de spits die de gloriejaren weer moet terugbrengen naar Stamford Bridge.

Behalve die nieuwe spits is er nog iets nodig om Chelsea de titel te laten pakken. De aanvallende middenvelders, bijvoorbeeld Kai Havertz, Mason Mount, Callum Hudson-Odoi, Christian Pulisic en Hakim Ziyech, moeten beslissender worden. Chelsea is nu nog te afhankelijk van meer verdedigende spelers voor de doelpunten.

Liverpool

Liverpool leek goud in handen te hebben na de Champions League-winst in 2019 en de landstitel het jaar erop. Toch moest de club vorig jaar genoegen nemen met een derde plek. Het wegvallen van Virgil van Dijk, Joe Gomez en Joël Matip centraal achterin bleek te zwaar te gelden, waardoor dit seizoen zelfs ook Ibrahima Konaté is gehaald.

Met hem erbij in het team wil Liverpool de quote van 5.80 goedmaken en laten zien dat de klasse van twee en drie jaar geleden niet weg is. Topspelers als Sadio Mané en Mohamed Salah zijn er nog, Roberto Firmino kan dezelfde rol vervullen als in de succesjaren en de backs, Andrew Robertson en Trent Alexander-Arnold, zijn nog steeds van wereldniveau.

Het probleem ligt op het middenveld. Georginio Wijnaldum was een vaste waarde, maar vertrok transfervrij. James Milner kan het niveau niet meer aan en Jordan Henderson wordt ook een jaartje ouder. Het is afwachten of Fabinho, Naby Keïta en Thiago Alcantara dit seizoen de kar kunnen gaan trekken.

Manchester United

De clubleiding van Manchester United laat er geen gras over groeien. Tenminste, de aankoop van Raphaël Varane en Jadon Sancho laat wel zien wat het doel is voor het team van coach Ole Gunnar Solskjær. De Noor moet United weer naar de titel leiden. Want sinds het kampioenschap van 2013 pakte stadsgenoot City twee titels, Chelsea twee, Liverpool en Leicester City één, maar United bleef telkens met lege handen achter.

De twee topaankopen geven aan waar de ambities liggen nu. Geen genoegen meer nemen met een plek ver achter de nummer één. En dat laatste ging vorig seizoen zelfs al goed, want United was de enige club die nog een beetje tred kon houden met de aartsrivaal, die uiteindelijk kampioen zou worden.

Sinds het vertrek van Sir Alex Ferguson probeerden David Moyes en Louis van Gaal de boel al op de rit te krijgen, maar de sterkhouders onder Ferguson vertrokken en de Schot bleek op tijd te zijn vertrokken. Met vernieuwde helden, zoals Harry Maguire, Luke Shaw, Paul Pogba, Bruno Fernandes en de jeugdexponenten Marcus Rashford en Mason Greenwood. Dit allemaal levert de club een quote op van 8.30 voor een titel.

Outsiders

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat niet een van deze vier clubs er met de titel vandoor gaat. In dat geval zijn er drie outsiders, die zich in elk geval zullen willen mengen in de strijd om plaatsing voor de Champions League. De eerder genoemde clubs Arsenal (50.00) en Tottenham Hotspur (40.00) zullen de eersten zijn die dat willen. Hiervoor werden spelers als Ben White (Arsenal) en Pierluigi Gollini, Cristian Romero en Bryan Gil (Tottenham) gehaald.

Daarnaast moet ook Leicester City (45.00) nog even genoemd worden. Na de titel van 2016 leek het uit met de aspiraties van The Foxes, maar het gaat de club zeker nog voor de wind. Onder Brendan Rodgers is de weg naar boven weer gevonden en ambitieuze aankopen als Boubakary Soumaré en Patson Daka beloven een hoop voor de Premier League 2020/21.