18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

William Hill verkoopt wellicht Australische gokspelen

Tim Giesbers

Bookmaker William Hill gaat wellicht de Australische onderdelen van het bedrijf in de verkoop doen. Het bedrijf is bang dat de Australische regelgeving negatief gaat uitpakken voor de winsten van het bedrijf. Er komen namelijk nieuwe wetten aan vanaf volgende maand.

Het wedbedrijf vertelde dat het zorgen heeft over de wetgeving. Dit deed het tijdens een update van de bedrijfsvoering, waar het tevens aangaf dat er een winsttoename van elf procent voorspeld is. Andere details over de financiële prestaties over 2017 worden bekendgemaakt op 23 februari.

Alternatieven

De Australische overheid komt binnenkort waarschijnlijk met een ‘point of consumption’-belasting. Dit betekent dat gok- of wedbedrijven uit het buitenland ook belasting moeten betalen in Australië, wanneer daar gebruik gemaakt wordt van hun online gokspelen. Dit zou een negatieve invloed hebben op de winstgevendheid in het land en dus gaat William Hill onderzoeken wat de alternatieven kunnen zijn.

Bronnen vanuit de bookmaker gaven aan dat het mogelijk is dat William Hill al hun online spelen in Australië van de hand gaat doen. Deze spelen waren vorig jaar nog verantwoordelijk voor een omzet van omgerekend 1,8 miljard euro. Dit is goed voor zeven procent van de complete bedrijfsomzet.

Andere bronnen vertelden dat het ook goed mogelijk is dat het bedrijf de Australische zaken gaat fuseren met Australische gokbedrijven. Ook een gezamenlijke onderneming (‘joint venture’) met een lokale partner is niet uitgesloten.

Geen free bets meer

Naast de ‘point of consumption’-belasting komt er ook sowieso een ‘credit betting ban’. Hierdoor mogen gokbedrijven in Australië geen free bets meer aanbieden aan spelers die geen geld meer op hun account hebben staan. Voormalig senator Nick Xenophon heeft zich hier jarenlang sterk voor gemaakt. Hij zei: “Free bets voeden verslavingen, dus het is goed dat daar wat aan gedaan wordt. En dat de bedrijven dat in hun portemonnee voelen, is alleen maar mooi meegenomen.”