18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedkantoor betaalt flink uit na leugens Trump tijdens speech

Tim Giesbers

President van de Verenigde Staten Donald Trump gaf zijn eerste speech vanuit het Oval Office. Hierin noemde hij de situatie bij de grens met Mexico een ‘humanitaire crisis’ en een risico voor de veiligheid. Hij riep de Democraten op om mee zijn gewenste muur te financieren. Een bookmaker heeft flink verlies geleden op deze speech.

Wedkantoor bookmaker.eu heeft namelijk omgerekend zo’n 260.000 euro uitgekeerd aan consumenten die meededen aan een speciale weddenschap. De bookmaker schreef een weddenschap uit om te wedden hoe vaak Trump zou liegen tijdens zijn speech. Wedden dat dit vaker dan 3,5 keer zou gebeuren gaf een quote van 1.69 en minder dan 3,5 keer leverde 2.15 op.

Strategie

Quoteringconsultant John Lester van de bookmaker vertelt in gesprek met BuzzFeed News dat de website minimaal 240.000 euro zou verliezen. Alles bij elkaar geteld heeft namelijk 92 procent van de wedders die aan deze weddenschap meededen ingezet dat Trump vaker dan 3,5 keer zou gaan liegen in zijn toespraak.

Lester noemde het dan ook ‘een slechte dag voor de waarheid en voor de bookmaker’. “We wisten al snel dat we hiermee in de problemen zouden komen”, vertelt hij. De hoogste inzet voor deze weddenschap was er een van 2.000 dollar. Bookmaker.eu calculeerde in dat Trump niet zo vaak zou liegen omdat alle netwerken het uit gingen zenden. Uiteindelijk berekende The Washington Post dat hij zesmaal niet de waarheid sprak.

“We wisten dat het de strategie van de president zou zijn om angst te kweken onder zijn politieke tegenstanders om druk te zetten op de Democraten om de muur te financieren”, vertelt Lester. “De president was natuurlijk wel beperkt door de tijdsdruk van de speech, aangezien hij maar zo’n acht minuten had voor zijn toespraak. Omdat alle netwerken het gingen uitzenden, was het de vraag hoe erg hij zijn waarheid wilde overdrijven terwijl de hele wereld meekijkt.”

Oplossing

De speech van Trump was zijn eerste vanuit het Oval Office. De toespraak was erop gericht om tegenstanders over te halen hem te steunen in zijn controversiële plan om een muur te bouwen op de grens met Mexico. Sinds de twee politieke partijen in de clinch liggen omtrent de muur heeft de Amerikaanse overheid te kampen met een gedeeltelijke shutdown, nu al voor drie weken. De begroting wordt niet goedgekeurd omdat de Democraten Trump geen 5,7 miljard willen geven voor de muur.

In zijn toespraak legde Trump de nadruk op het feit dat de muur volgens hem een noodzakelijke oplossing is voor veel problemen in de Verenigde Staten en dat het een belangrijk onderdeel is voor de veiligheid van de grenzen. Problemen rondom criminele bendes en drugsgebruik zouden door de muur afnemen en het aantal ongedocumenteerde immigranten zou flink afnemen wanneer Trump zijn zin krijgt.