18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedgigant profiel: Bet365

Tim Giesbers

In onze serie ‘Wedgigant profiel’ zoomen we in op grote wedbedrijven. Vaak vallen hieronder verschillende merken. Als in 2021 de online kansspelmarkt in Nederland geopend wordt, gaan we deze bedrijven mogelijk hier terugzien. Hoog tijd om kennis met ze te maken. In aflevering 4: Bet365.

Wat is de geschiedenis van Bet365?

Zoals altijd beginnen we met een blik op de historie van het bedrijf: hoe is Bet365 uitgegroeid tot het grote bedrijf wat het heden ten dagen is? In 2000 besloot Denise Coates om in Stoke-on-Trent een wedkantoor op te richten en in maart 2001 werden de eerste weddenschappen online aangeboden. In de jaren daarna werd het bedrijf alleen maar groter, met steeds meer consumenten.

Coates kon haar eigen bedrijf oprichten en groot maken mede door het lenen van 15 miljoen pond met als onderpand het fysieke wedkantoor van haar vader Peter Coates. Denise begon ooit als caissière bij de wedkantoren en groeide na het behalen van haar studie Economie uit tot uitvoerend directeur. Zo leerde ze de kneepjes van het vak uit de eerste hand. Lang had Bet365 dus ook een tak met fysieke wedkantoren. Deze werd in 2005 voor 40 miljoen pond verkocht aan Coral, waarmee direct de initiële lening afbetaald kon worden.

Bet365 kreeg mede bekendheid door de sponsoring van Stoke City, de professionele voetbalclub uit de plaats van de familie Coates. Peter was voorzitter van die club en loodste het bedrijf van zijn dochter binnen bij de club. Sinds 2016 is Bet365 ook naamgever van het stadion van de club. Bet365 is nog steeds een waar familiebedrijf. Vader Peter is voorzitter van het bedrijf, terwijl Denise CEO is met een meerderheidsaandeel van 50,1 procent van de aandelen. Het CEO-schap van Bet365 deelt ze met haar broer John.

Saillant detail is dat Bet365 in de beginjaren van het bedrijf voor een vernieuwing zorgde in de kansspelmarkt, die inmiddels als gewoongoed wordt gezien. Het was namelijk de eerste aanbieder die kwam met free bets. Deze vorm van gratis tegoed voor nieuwe consumenten wordt inmiddels door elke aanbieder gebruikt, maar Bet365 was de eerste die dit concept groot uitrolde. Ook was Bet365 de eerste die wereldwijde sporten aanbood om op te wedden. Wilde je begin deze eeuw wedden op Amerikaanse sporten? Dan kon je alleen maar bij Bet365 terecht.

Welke merken vallen onder Bet365?

Tot nu toe hebben we ons in deze serie gericht op Kindred Group, Flutter Entertainment en GVC Holdings. In al deze drie gevallen ging het om een groot moederbedrijf met vele merken die onder de paraplu van dat moederbedrijf opereren. In het geval van Bet365 gaat het alleen om de aanbieder met die naam en er vallen geen andere bedrijven onder.

Dit zorgt echter niet voor problemen. Waar de eerder genoemde bedrijven zorgen voor specifieke profielen van al hun bedrijven, zorgt Bet365 ervoor dat het bedrijf genoeg gespecialiseerd is in meerdere aspecten van de markt. Dus je kunt niet alleen voor voetbal terecht bij de bookmaker, maar ook voor alle andere denkbare sporten. Alles is gecentreerd in deze ene aanbieder en niet versnipperd over verschillende merken.

Hoeveel consumenten en hoeveel omzet heeft Bet365?

Zoals de eerder behandelde bedrijven is het lastig specifiek te kunnen zeggen hoeveel consumenten hun weddenschappen afsluiten via Bet365. Het bedrijf spreekt op haar website over ‘meer dan 53 miljoen consumenten’. Andere bronnen spreken over 14 miljoen consumenten. Beiden zouden waar kunnen zijn. Wanneer bijvoorbeeld 53 miljoen consumenten een account hebben bij Bet365 en ‘slechts’ 14 miljoen ook daadwerkelijk actief zijn.

Financieel is er al iets meer duidelijk. We kunnen namelijk kijken naar de laatste jaarcijfers, die over het boekjaar 2019. Zo lukte het in dat jaar om een totaalopbrengst van 2,98 miljard euro binnen te halen. Hier moet natuurlijk nog een deel van de kosten worden afgehaald, waarna een bedrijfsresultaat van 767 miljoen euro overblijft. De kans is groot dat deze getallen over 2020 lager uitvallen, gezien veel sportcompetities in het voorjaar werden stilgelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus.

In welke landen zijn de merken van Bet365 actief?

Waar veel andere grote kansspelbedrijven hun verschillende dochterondernemingen in verschillende landen inzetten, kiest Bet365 dus voor een wereldwijde distributie van het eigen merk. Zo is het in alle landen waar het een licentie heeft, mogelijk om via de website van Bet365 zelf weddenschappen af te sluiten. De oudste licentie is natuurlijk die in het Verenigd Koninkrijk, waar de aanbieder ook is opgericht.

Binnen Europa kun je bijvoorbeeld ook in Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Servië, Spanje en Tsjechië terecht. De website van Bet365 is ook echter in een aantal landen niet bereikbaar, waaronder Nederland. Dit geldt verder ok voor België, Frankrijk, Polen, Portugal, Roemenië en Turkije.

Buiten Europa zijn er ook veel landen waarin gewed wordt via Bet365. Dit geldt voor heel Zuid-Amerika behalve Colombia en Venezuela, net als voor Australië en de rest van Oceanië. In de Verenigde Staten is Bet365 bezig met het binnenhalen van licenties in de afzonderlijke staten, maar dat is momenteel alleen in New Jersey gelukt. In Canada en Mexico is het bedrijf ook gelicenseerd. Voor Azië geldt dat in alle landen waar kansspelen niet verboden zijn, Bet365 een licentie heeft, behalve de Filipijnen.

Is Bet365 ook actief in Nederland?

De nieuwe wet Kansspelen op Afstand (KOA) gaat op 1 april van dit jaar in (volgens de huidige planning). Vanaf die datum kunnen buitenlandse aanbieders hun licentie voor de Nederlandse kansspelmarkt aanvragen. Tot die tijd heeft alleen de Nederlandse Loterij (via TOTO) een licentie.

Bet365 heeft (nog) niet bekendgemaakt dat het een aanvraag gaat doen bij de Nederlandse Kansspelautoriteit. Maar gezien de groeiplannen van het bedrijf en de grote aanwezigheid in de rest van Europa, is het zeker goed mogelijk dat de aanbieder dit wel gaat doen. Hiervoor hoeft het ook geen nieuw merk op te tuigen, aangezien Bet365 ook gewoon in het Nederlands uitgerold kan worden.