18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedgids Premier League 2020/21

Bob Ligthart

Op 12 september gaat de Premier League weer van start, dus het is tijd om de stand van zaken binnen deze competitie te behandelen. Wie gaat zich mengen in de titelstrijd en wie vecht er tegen degradatie? In deze wedgids bespreken we dit soort vragen en geven we wedtips voor het aanstaande seizoen.

Wat gebeurde er vorig seizoen?

Het laatste seizoen verliep natuurlijk erg vreemd door het coronavirus. De competitie dreigde zelfs niet afgespeeld te worden en dit zou een enorme klap zijn voor Liverpool. The Reds namen al snel afstand van de rest en het was al vroeg duidelijk dat zij het kampioenschap binnen zouden halen. De Premier League werd uiteindelijk later afgemaakt, waardoor Liverpool het seizoen alsnog als kampioen afsloot.

Liverpool eindigde het seizoen met 99 punten en de nummer twee, Manchester City, kwam daar niet bij in de buurt met 81 punten. Het gat naar de rest van de clubs was ook weer groot. Manchester United werd namelijk derde met 66 punten. Chelsea en Leicester City sloten de top vijf af met 66 en 62 punten.

Er zijn ook teams die het seizoen misschien liever niet hadden afgemaakt, want er waren natuurlijk ook degradanten. Norwich City was duidelijk niet sterk genoeg en eindigde dan ook stijf onderaan met 21 punten. Daar net boven bleef het wel erg lang spannend, maar Watford en Bournemouth degradeerden met 34 punten. Aston Villa kroop door het oog van de naald met 35 punten. De drie degradanten hebben ruimte gemaakt voor drie nieuwe clubs en dit zijn Leeds United, West Bromwich Albion en Fulham.

Start van het seizoen

De Premier League gaat op 12 september weer van start. Het gepromoveerde Fulham speelt thuis tegen Arsenal de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen. Op die dag staan er nog drie andere wedstrijden gepland, namelijk Crystal Palace – Southampton, West Ham United – Newcastle United en Liverpool – Leeds United. Een dag later speelt West Bromwich Albion tegen Leicester City en Tottenham Hotspur tegen Everton. De laatste dag van deze eerste serie wedstrijden is goed voor twee duels: Sheffield United – Wolverhampton Wanderers en Brighton & Hove Albion.

Niet alle teams komen gelijk in actie. Manchester City, Manchester United, Burnley en Aston Villa spelen een week later hun eerste competitiewedstrijd.

Titelkandidaten Premier League 2020/21

De afgelopen twee seizoenen staken Liverpool en Manchester City boven de rest van de Premier League uit. In 2018/19 werd City met één punt verschil kampioen en het afgelopen jaar Liverpool met wat meer afstand. Dit seizoen zijn deze twee clubs weer de favorieten voor de titel. De bookmakers zien Manchester City als de grootste kanshebber om kampioen te worden met een quote van 1.75 en Liverpool volgt met een quote van 3.05.

Toch lijkt het erop dat de club uit Manchester meer kwaliteit heeft verloren door het vertrek van spelers als David Silva en Leroy Sané. City trok tot nu toe ook nog geen hele grote nieuwe spelers aan. De enige twee noemenswaardige transfers zijn Nathan Aké en Ferran Torres. Liverpool verloor nog niet zulke bepalende spelers, maar de club dreigt wel Georginio Wijnaldum kwijt te raken aan Barcelona. Liverpool versterkte zich vooralsnog niet met nieuwe spelers.

Een team dat wel erg actief was op de transfermarkt, is Chelsea. De Londense club liet Willian en Pedro vertrekken en ook Álvaro Morata werd definitief verkocht. Frank Lampard heeft volgend jaar een sterk team, want Chelsea versterkte zich met Hakim Ziyech, Timo Werner, Thiago Silva, Malang Sarr, Ben Chilwell en Kai Havertz. Dit heeft iets meer dan 200 miljoen gekost, maar of The Blues het hierbij laten is nog niet zeker. Chelsea zou namelijk ook nog op zoek zijn naar een nieuwe doelman. Door al deze aankopen kan Chelsea misschien weer dichter bij de echte top komen, maar het is de vraag of dat dit seizoen al mogelijk is. De spelers moeten nog aan elkaar wennen en dit heeft tijd nodig. ‘Chelsea winnaar Premier League’ levert momenteel een quote van 10.50 op, wat ze na Manchester City en Liverpool de grootste kanshebber voor de titel maakt volgens de wedkantoren.

Zoals het er nu naar uitziet lijkt Liverpool de grootste favoriet voor het kampioenschap, omdat de regerend landskampioen nog geen bepalende spelers is kwijtgeraakt. Het eindigde vorig seizoen met overmacht bovenaan en de kans is klein dat hetzelfde team dit seizoen veel minder presteert.

Degradatiekandidaten Premier League 2020/21

In de Premier League degraderen de onderste drie teams. De clubs die net gepromoveerd zijn moeten vaak vechten tegen degradatie. Leeds United, West Bromwich Albion en Fulham mogen dit seizoen laten zien wat ze kunnen. Leeds werd duidelijk kampioen in de Championship met 93 punten. De promovendus heeft wilde plannen, want het kaapte Rodrigo bij Valencia weg voor zo’n 34 miljoen euro. Daarnaast trok de club ook nog Hélder Costa, Robin Koch en Illan Meslier aan voor een som van ongeveer 37 miljoen euro. Leeds United is dan ook de promovendus met de grootste kans om te overleven in de Premier League. De voorspelling ‘Leeds United beste gepromoveerde club’ heeft momenteel dan ook slechts een quote van 1.48. De bookmaker zien Leeds zelfs minder snel degraderen dan clubs als Burnley, Brighton en Crystal Palace.

Voor West Bromwich Albion en Fulham lijkt het een stuk lastiger te gaan worden. Beide ploegen kochten al wel wat nieuwe spelers, maar dit lijkt nog niet genoeg om te kunnen stunten. De wedkantoren zien deze teams dan ook als de meest zwakke. Voor beide ploegen krijg je momenteel twee keer je inzet terug als zij aan het einde van het seizoen degraderen.

Aston Villa ontsnapte vorig seizoen aan degradatie, dus nieuwe spelers zouden geen overbodige luxe zijn. Toch is de club vooralsnog niet heel actief op de transfermarkt, waardoor de club dit jaar weer als degradatiekandidaat gezien kan worden. ‘Aston Villa degradeert’ levert op het moment een quotering van 2.75 op.

Topscorer Premier League 2020/21

Vorig seizoen waren er vier spelers die 20 goals of meer maakten in de Premier League. Raheem Sterling eindigde op de vierde plek met 20 doelpunten. Pierre-Emerick Aubameyang en Danny Ings eindigden op een gedeelde tweede plek door hun 22 doelpunten. De topscorer van het seizoen 2019/20 werd uiteindelijk Jamie Vardy met 23 goals.

Mohamed Salah (19 goals), Harry Kane (18 goals) en Sadio Mané (18 goals) scoorden net wat minder, maar zijn zeker kandidaten voor de topscorerstitel van het aankomende seizoen. Kane speelde wat minder wedstrijden door een blessure, waardoor hij ook nog eens uit zijn ritme was. Als de Engelsman fit blijft, kan hij zomaar eens de topscorer van Engeland worden, net als in de seizoenen 2015/16 en 2016/17.

De wedkantoren zien Kane en Aubameyang als grootste kanshebbers op de topscorerstitel met een quotering van 6.50. Daarna komen Sergio Aguëro en Mohamed Salah met een quote van 7.00. Aguëro lijkt geen goede optie, omdat hij ook regelmatig op de bank zit om rust te houden.