18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedgids en tips NBA 2021

Bob Ligthart

Het 75e reguliere seizoen van de NBA startte op 22 december. Fans kunnen dus weer genieten van slamdunks, driepunters en buzzer beaters. In dit artikel behandelen we de gehele competitie met daarbij de beste wedtips voor de NBA 2021.

Vorig seizoen

In maart 2020 stopte het seizoen van de NBA vanwege de pandemie. In juli werd de competitie pas hervat en dit was met een afwijkend format. De beste 22 teams mochten het seizoen uitspelen. Aan het einde van de hervatting volgde het normale NBA play-offs format, wat ervoor zorgde dat de beste acht teams uit elke conference hieraan meededen.

Uiteindelijk kwamen Los Angeles Lakers en Miami Heat elkaar tegen in de NBA Finals. Hierin geldt natuurlijk een best-of-seven opzet. Er waren zes wedstrijden nodig, want de Los Angeles Lakers wonnen de serie met 4-2. LeBron James werd hierdoor met de derde club van zijn carrière kampioen. Het was in totaal zijn vierde NBA-titel en vierde Finals Most Valuable Player award. LeBron James is nu de eerste speler in de geschiedenis van de NBA die bij drie verschillende clubs kampioen en Finals Most Valuable Player is geworden.

James was niet de MVP van het reguliere seizoen, want dat was Giannis Antetokounmpo. De Griekse sterspeler van de Milwaukee Bucks werd ook nog de defensieve speler van het jaar.

NBA 2020/21

De pandemie is natuurlijk nog niet verholpen en dit seizoen van de NBA zal er dan ook iets anders uitzien dan we gewend zijn. Zo speelt ieder team 72 wedstrijden in het reguliere seizoen, wat er tien minder zijn dan normaal. Door de pandemie zullen er voorlopig ook zeker nog geen fans aanwezig zijn. De teams keren wel terug naar de eigen stadions. Het vorige seizoen werd uitgespeeld op het ESPN Wide World of Sports Complex.

Dit jaar gaan er tien teams van elke conference door naar de play-offs. De nummers één tot en met zes plaatsen zich rechtstreeks en de nummers zeven tot en met tien spelen het play-in-toernooi. In dit toernooi wordt beslist wie er nog meer doordringen tot de play-offs.

Programma NBA 2020/21

Ieder seizoen in de NBA kent veel belangrijke datums en hieronder geven we daarvan een overzicht. Let op: hierbij is de lokale tijd gehanteerd, en door het tijdsverschil met de VS kunnen de data in Nederland iets anders uitvallen.

  • 1-5 december: Individuele trainingen spelers en mediaweek
  • 6-10 december: Groepstrainingen
  • 11-19 december: Voorbereidingswedstrijden
  • 22 december – 4 maart: Eerste helft reguliere seizoen
  • 5-10 maart: All-Star break
  • 11 maart – 16 mei: Tweede helft reguliere seizoen
  • 25 maart: Transferdeadline
  • 13-15 mei: Class of 2020 Hall of Fame Enshrinement
  • 18-21 mei: Play-in-toernooi
  • 22 mei – 22 juli: 2021 NBA play-offs

Stand van zaken seizoen 2020/21

Het seizoen is nog jong en er is daarom nog niets beslist. In de Eastern Conference heeft Philadelphia 76ers een klein gaatje geslagen met de rest. Het team won tot nu toe zes van de zeven wedstrijden, waardoor het op een winstpercentage van 0.857 staat. Orlando Magic en Indiana Pacers zijn vooralsnog de grootste concurrenten met een winstpercentage van 0.714 door vijf gewonnen duels. Miami Heat, finalist van vorig seizoen, moet nog op gang komen. Het staat momenteel op de negende plaats met een winstpercentage van 0.500. Giannis Antetokounmpo, MVP van vorig seizoen, staat zevende met zijn Milwaukee Bucks.

In de Western Conference zijn er drie teams die vijf van de zeven wedstrijden wonnen: La Clippers, Phoenix Suns en de kampioen van vorig seizoen Los Angeles Lakers. Utah Jazz kan op gelijke hoogte komen, want dit team heeft nog een wedstrijd tegoed.

Wedden op NBA 2020/21

Een seizoen in de NBA kent erg veel wedstrijden, waardoor er enorm veel weddenschappen mogelijk zijn. Daarom is deze competitie zo interessant voor sportwedders. Het komt ook zelden voor dat een duel in een gelijkspel eindigt en dit zorgt voor minder risico bij het wedden op een winnaar.

Naast deze ‘gewone’ weddenschappen is het ook al mogelijk om op zaken te wedden die aan het eind van het seizoen pas van toepassing zijn. Zo kun je al wedden op de kampioen, maar ook op de winnaars van de twee Conferences en de vier divisies. Daar houdt het nog lang niet op, want de volgende weddenschappen worden ook aangeboden: Most Valuable Player (MVP), Rookie of the Year, Defensive Player of het Year, NBA Most Improved Player, 6th Man of the Year en NBA Coach of the Year.

Hieronder bespreken we de meest gebruikelijke weddenschappen met de daarbij behorende wedtips en quoteringen.

Kampioen NBA 2020/2021

De bookmakers zien Los Angeles Lakers dit seizoen zomaar weer kampioen worden, want deze voorspelling heeft een quote van 3.30. Er zijn drie teams die het de regerend kampioen erg lastig kunnen maken volgens de wedkantoren, namelijk Brooklyn Nets (6.00), Los Angeles Clippers (6.50) en Milwaukee Bucks (6.50). Het is aan het begin van een seizoen erg lastig om te voorspellen wie zich tot kampioen kroont in de NBA. De kampioen verandert bijna ieder jaar, dus het lijkt voor nu beter om nog even te wachten. Kijk welke teams in de loop van het seizoen erg sterk ogen en beslis dan pas wie voor jou de favoriet is.

Winnaar Eastern Conference

Deze weddenschap is ook nog niet geheel zonder risico aan het begin van het seizoen, maar het speelveld wordt hierbij al wel in tweeën gedeeld. Bij deze optie zitten de play-offs vaak wel inbegrepen, wat betekent dat de eindstand van het reguliere seizoen niet leidend is. Het gaat er dus om wie er van de conference de Finals bereikt. Milwaukee Bucks is de favoriet in de Eastern Conference met een quote van 3.30. Het team heeft natuurlijk de MVP van vorig seizoen, waardoor er veel van de ploeg wordt verwacht. De Brooklyn Nets maken volgens de bookmakers ook een aanzienlijke kans met een quotering van 3.50.

Philadelphia 76ers oogt ook sterk en gaat momenteel ook aan de leiding. Toch lijkt het er niet op dat het team dit heel het seizoen vol zal houden. Wedden op Milwaukee Bucks (3.30), Boston Celtics (7.50) of Miami Heat (7.50) is op dit moment de beste wedtip.

Winnaar Western Conference

In deze conference zijn twee duidelijke favorieten, Los Angeles Lakers (2.25) en Los Angeles Clippers (3.75). De Lakers wonnen de Finals vorig jaar natuurlijk. De Clippers strandde in de kwartfinales tegen Denver Nuggets met 4-3. De Nuggets staan op plek drie bij de bookmakers met een quotering van 11.00. Portland Trail Blazers heeft ook een sterk team, maar toch geven de bookmakers de Blazers een hoge quote van 21.00. In deze conference lijkt de beste wedtip vooralsnog Los Angeles Lakers of de Los Angeles Clippers.

Most Valuable Player

Giannis Antetokounmpo sloot de vorige twee seizoenen als MVP van de NBA af. In de jaren voor hem waren het spelers als James Harden, Russel Westbrook, Stephen Curry, Kevin Durrant en Lebron James die de prijs veroverden. Iemand die niet in dit rijtje staat is Luka Dončić van de Dallas Mavericks. Hij wordt door veel kenners en bookmakers dit seizoen als grote kanshebber gezien, samen met Antetokounmpo. Dončić levert momenteel een quotering van 5.00 op bij deze weddenschap en Antetokounmpo 5.50. Kevin Durant volgt met een quote van 9.00 en daarna komen Anthony Davis, LeBron James en Nikola Jokić met 13.00.

Het is nog vroeg in het seizoen, waardoor dit een lastige keuze is. Antetokounmpo bewees al twee jaar op rij de MVP te zijn en hij verzaakt dus niet zomaar. De beste wedtip is dan ook om op hem in te zetten met een quote van 5.50.