18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Weddenschap uitgelicht: ‘Team X wint en over 2.5 goals’

Tim Giesbers

Er is een enorm scala aan mogelijke weddenschappen wanneer je besluit in te gaan zetten op sportwedstrijden, in het specifiek voetbalwedstrijden. Van de meest voorkomende 1X2-weddenschap tot aan ‘speler X scoort en wint met 1-0 of 2-1’: alles is mogelijk. Veel van die mogelijkheden tijdens het wedden worden door ons uitgelicht. Vandaag richten we ons op de weddenschap ‘Team X wint en over 2,5 goals’.

Dit is een redelijk specifieke voorspelling, maar er zijn natuurlijk varianten op te verzinnen, zoals ‘over 3,5 goals’ in plaats van ‘over 2,5 goals’. Ook kun je deze weddenschap gebruiken met niet een overwinning voor een van beide ploegen maar met een gelijkspel. Een variant zou dus kunnen zijn ‘gelijkspel en under 1,5 goals’. Later zoomen we nog in op de voordelen van deze wedvariant. We richten ons nu eerst op de afzonderlijke delen van de voorspelling.

Team X wint/gelijkspel

Als eerste kijken we dus naar het eerste deel van de voorspelling. ‘Team X wint’, met daarbij de variant ‘gelijkspel’. Dit is eigenlijk de 1X2-voorspelling zoals deze het vaakst wordt gedaan. Wint de thuisploeg, winnen de bezoekers of delen beide teams de punten? Dat zijn in dit geval de drie varianten. Lekker overzichtelijk zou je zeggen. Maar toch kan dit soms nog wat problemen opleveren tijdens het wedden.

Het lijkt namelijk makkelijk te voorspellen wie gaat winnen. En wanneer Liverpool tegen Aston Villa speelt of Bayern München op bezoek gaat bij SC Paderborn, is dat ook zo. Topclubs winnen natuurlijk vaker van clubs die laag op de ranglijst gaan. Maar als twee topclubs tegen elkaar spelen of de nummer zes en negen elkaar ontmoeten, wordt het al lastiger om te gaan voorspellen wie van de twee er met de overwinning vandoor gaat. En al helemaal wanneer het gelijk wordt.

In deze gevallen is het belangrijkste om (net als altijd eigenlijk) voldoende research naar de teams te doen. Je moet precies weten in welke vorm de teams steken en welke spelers er niet bij kunnen zijn bijvoorbeeld. Deze informatie kan je de goede richting in duwen. Maar lees bijvoorbeeld ook onze gidsen over de 1X2-weddenschap of onze gids wanneer je op een gelijkspel moet wedden.

Over 2,5 goals en andere varianten

Dan rest ons het tweede onderdeel van de voorspelling. Hierbij wed je natuurlijk niet op het resultaat van de wedstrijd maar op het aantal doelpunten. We hebben hier als voorbeeld gekozen voor ‘Over 2,5 goals’ maar dit zou net zo goed ‘Under 2,5 goals’ of ‘Over 3,5 goals’ kunnen zijn. Welke variant je ook pakt, het idee van deze weddenschap blijft in principe hetzelfde.

Stap 1 is ook in dit geval kijken naar de vorm van beide teams. Speelt een club al het hele seizoen wedstrijden met weinig doelpunten (0-0, 1-0, 1-1 et cetera), dan is het logisch te verwachten dat er nu niet opeens zes goals vallen in de wedstrijd. Ook het onderling resultaat kan je een indicatie geven van het aantal goals dat je mag verwachten dat duel. Soms scoren twee tegenstanders nu eenmaal heel veel tegen elkaar. Ook van die informatie kun je gebruik maken.

Let ook op de competitie waar je op wedt. Het lijkt niet veel invloed te hebben, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal doelpunten per wedstrijd veel verschilt afhankelijk van de competitie. Zo wordt bijvoorbeeld in de Eredivisie relatief veel gescoord, terwijl de Russische Premjer-Liga hekkensluiter is met de minste goals. De kans op goals is bij een Eredivisieduel dus groter dan bij een Russische wedstrijd.

Ga je helemaal diep in op je research, dan kun je ook kijken naar de Expected Goals (xG) van de teams waarop je wil wedden. Deze statistiek toont aan hoe groot de kansen zijn. Een team met een lage xG maar met veel gemaakte doelpunten maakt de kansen beter af. Heeft een club juist een veel hoger xG, dan zijn de spitsen niet bepaald op schot. Dit laatste kan een indicatie zijn dat jij niet veel doelpunten hoeft te verwachten.

Waarom zou je deze voorspelling gebruiken?

Dan rest ons de belangrijkste vraag: waarom zou ik inzetten op deze voorspelling? Allereerst de meest voor de hand liggende reden: het heeft een hogere quotering dan de afzonderlijke wedopties. Denk jij dat de thuisploeg wint, dan kan deze bijvoorbeeld een quote van 2.07 hebben. Maar de weddenschap ‘Thuisploeg wint en Over 2,5 goals’ krijgt dan bijvoorbeeld een quotering van 3.90 mee. Dus denk je dat ze ruim gaan winnen, dan kan dit een mooi alternatief zijn.

Daarnaast neem je ook wat meer risico. Hiervoor word je natuurlijk beloond door de hogere quote en dus hogere mogelijke winst. Maar het levert je ook meer spanning op wanneer je een wedstrijd gaat kijken. Door de hogere winstkans wordt het opeens wel aantrekkelijk om in te zetten op de grote favoriet. In dit geval wed je dan niet alleen op winst, maar ook op een overwinning met veel doelpunten.