18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Weddenschap uitgelegd: winnaar & over 2,5 goals

Tim Giesbers

Wanneer je vaker op sportwedstrijden wedt, dan weet je inmiddels wel ongeveer hoe het meestal gaat. Je kiest een wedstrijd, gaat kijken wie de meeste kans maakt om te winnen en zet vervolgens je geld in op de beste ploeg. Maar waarom zou je het hier per se bij laten? Waarom zou je je voorspelling niet uitbreiden, om een grote kans te maken op een mooie winst? Lees in dit artikel alles over de combinatieweddenschap ‘winnaar & over 2,5 goals’.

Let wel op: op beide voorspellingen zijn ook varianten te verzinnen. Zo kun je ook wedden op een gelijkspel met juist minder dan 2,5 goals. We pakken het voorbeeld van een winnaar en meer dan 2,5 goals omdat dit veelvoorkomende weddenschappen zijn, die door wedders veelvuldig gekozen worden.

Wat houdt deze combinatieweddenschap in?

Er zitten dus twee componenten in deze voorspelling. Allereerst moet je gaan bepalen hoe de wedstrijd gaat eindigen. Gaat de thuisclub winnen, pakken de bezoekers de drie punten of wordt het een gelijkspel? Hiervoor is het belangrijk goede research te doen naar de vorm van beide teams. Een grote club wint vaker dan een underdog, maar soms hebben bepaalde teams erg veel moeite met een specifieke tegenstander. Wanneer je hier goed naar zoekt, kun je beter een voorspelling plaatsen.

Naast het bepalen van de winnaar moet je nog wedden op het aantal doelpunten. In ons voorbeeld kijken we naar ‘meer dan 2,5 goals’. Die halve goal is vreemd, maar zorgt juist voor meer logica en duidelijkheid. Wanneer er zou staan ‘meer dan 2 goals’ kan er discussie komen of exact 2 doelpunten dan al genoeg is om je voorspelling te laten slagen. Nu is het duidelijker. Met ‘meer dan 2,5 goals’ wordt dus bedoeld ‘3 goals of meer’.

Dit minimum van drie doelpunten geldt niet voor een van beide teams, maar gaat om het totale aantal goals wat in de wedstrijd valt. Dus je moet de doelpunten van beide teams bij elkaar optellen. Alles vanaf 3-0, 0-3 of 2-1 is genoeg. Dus of het nu 3-1, 4-0 of 2-2 wordt, dit is allemaal prima. Blijft de teller steken op 0-2 of 1-1, dan is je voorspelling niet uitgekomen en krijg je geen winst uitgekeerd.

Hoe vaak vallen er minimaal drie doelpunten?

Dan is het natuurlijk vooral de vraag hoe vaak het voorkomt dat twee teams samen minimaal drie goals maken. Hiervoor kijken we naar het afgelopen (onafgemaakte) Eredivisie-seizoen 2019/20. Gedurende dit seizoen werd in 232 wedstrijden 715 keer gescoord, wat neerkomt op een gemiddelde van 3,08 doelpunten per wedstrijd. Kat in het bakkie qua minimaal drie goals zou je zeggen.

Maar dat ligt net iets genuanceerder. Zo hebben we bijvoorbeeld ook uitslagen als 2-5 (FC Twente – Ajax), 3-3 (ADO Den Haag – Willem II) en 6-1 (Heracles Almelo – VVV-Venlo) gezien. Deze uitslagen halen het gemiddelde natuurlijk een stuk omhoog. Dus zijn er ook wedstrijden met minder goals. Sterker nog, het werd ook veertien keer 0-0 vorig seizoen. Dus het hoge aantal gemiddelde goals per duel biedt geen garantie op een doelpuntenspektakel.

In totaal gebeurde het in die 232 wedstrijden 139 keer dat er door de twee teams drie goals of meer werden gemaakt, wat neerkomt op een gemiddelde van 59,9 procent. Een ruim stuk over de helft dus. Maar moet je op basis van deze statistiek het risico op deze voorspelling nemen? Nee, want we zoomen nog even een stukje in, op de individuele clubs.

Hoe groot is het verschil tussen verschillende clubs qua goals?

De verschillen worden inderdaad groot wanneer we gaan kijken naar verschillende clubs. De club waarbij het vaakst voorgekomen is dat er minimaal drie goals vielen was FC Utrecht, waar dat 18 keer gebeurde in 25 duels (72 procent). Hierna volgen PEC Zwolle, RKC Waalwijk, Sparta en Vitesse (18 uit 26 oftewel 69 procent) en Ajax (17 uit 25 oftewel 68 procent). Verder naar de onderkant van de lijst vinden we Willem II (13 uit 26 oftewel 50 procent) en Heracles Almelo (11 uit 26 oftewel 42 procent). Maar de absolute koploper qua weinig goals is FC Groningen. In het hoge Noorden gebeurde het maar 9 keer in 26 wedstrijden dat er drie keer of vaker werd gescoord, 35 procent.

Internationaal kun je ook clubs vergelijken op dit vlak. Zo scoren bijvoorbeeld aanvallende ploegen als Bayern München (27 uit 34, 79 procent) en Atalanta Bergamo (27 uit 38, 71 procent) erg hoog in het aantal doelpuntrijke duels. Kijken we juist naar Sheffield United, dan gebeurde dat slechts 11 keer in 38 wedstrijden (29 procent). Het absolute dieptepunt is Atlético Madrid. Daar werd maar in 10 van de 38 duels drie keer of vaker gescoord, een magere 26 procent.

Wat kun je met deze statistieken bij het wedden?

Je kunt de doelpuntenstatistieken van clubs naast elkaar leggen om te kijken hoe groot de kans is op een bepaald aantal goals tussen deze teams. Zitten beide teams over de 50% qua aantal wedstrijden met minimaal 3 gescoorde goals, dan lijkt de kans groter dat de Over 2,5 goals gehaald kan worden.

Resultaten uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst, dus pas op. Daarnaast spelen actuele vorm van een ploeg en ontwikkelingen bij de club ook een rol. Wellicht zou FC Groningen namelijk een nieuwe trainer kunnen hebben gekregen die veel aanvallender gaat voetballen met dus ook meer goals tot gevolg. Of misschien krijgt FC Utrecht door een verdedigende vormdip ineens meer goals tegen dan gemiddeld.

Het is handig om zelf actuele berekeningen over het doelpuntengemiddelde te doen. En vergeet niet de combinatie met de voorspelling over wie het duel gaat winnen.

We zagen dat in wedstrijden van RKC Waalwijk bijvoorbeeld vaak wordt gescoord, maar die club stond wel laatste. Dus kan het handig zijn om te wedden op winst van de tegenstander, gecombineerd met ‘meer dan 2,5 goals’. Bij Bayern München is het weer omgedraaid. In wedstrijden van die club wordt vaak gescoord en daarnaast wint die ploeg ook, dus de combinatie ‘Bayern wint en Over 2.5 goals’ is dan de moeite waard.

Combineer kortom gegevens over doelpunten en krachtsverhoudingen  voor de beste keuze bij de weddenschap ‘Team wint en Over 2.5 goals’!