18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden, quotes en voorspellingen Tom Dumoulin Tour de France 2018

Dirk Maas

Traditiegetrouw start op de eerste zaterdag van juli de Tour de France. Nederland heeft met Bauke Mollema en Steven Kruijswijk renners in huis die weten wat het is om in de top 10 van een grote ronde te eindigen.

Mollema en Kruijswijk finishten echter nooit in de top 3, iets wat wel van Tom Dumoulin gezegd kan worden. De Sunweb-renner won vorig jaar de Giro en werd dit jaar vice-winnaar van de Ronde van Italië. De Limburger geldt daarom als de belangrijkste Nederlandse troef in de Tour.

Op Tom Dumoulin zijn diverse weddenschappen, voorspellingen en quoteringen van toepassing. Die zullen in dit artikel behandeld worden.

1.Wedden op de outright winnaar

De meest gebruikelijke en meest voorkomende weddenschap bij de bookmakers is het wedden op de winnaar van de Tour de France. De algemene voorspelling is dat Chris Froome in de voetsporen van Eddy Merckx treedt en zijn vierde opeenvolgende grote ronde wint.

Gezien het parcours, dat slechts 31 individuele tijdritkilometers telt, wordt Tom Dumoulin niet direct tot de grote kanshebbers gerekend. Bij Toto heeft hij een quotering van 13.00. Froome, Richie Porte, Nairo Quintana, Mikel Landa en Vincenzo Nibali hebben allen lagere quotes. Ook bij andere bookmakers liggen de odds rond de 13.00. Sommigen hebben voor een Tour-zege van Dumoulin quoteringen van ongeveer 15.00.

2. Wedden op een top 3-plaats

De Giro van 2018 was een bevestiging dat Tom Dumoulin tot de beste klassementsrijders ter wereld behoort. Waar topcoureurs als Simon Yates, Thibaut Pinot en Chris Froome allen minimaal één slechte dag kenden, was de Nederlander een toonbeeld van consistentie. Hij zakte nooit door het ijs in de bergen. Een tweede plaats, een derde plaats en twee vijfde plaatsen in de bergetappes illustreerden zijn regelmaat.

Met een dergelijke standvastigheid is de voorspelling gerechtvaardigd dat Dumoulin ook in de Tour kandidaat is voor het podium. Wedden op Tom Dumoulin voor een top 3-plaats in het eindklassement heeft bij Toto een quotering van 4.00. Bij de meeste andere bookmakers heeft hij eveneens een quotering van ongeveer 4.00 voor deze weddenschap. Sommige online wedkantoren hanteren quotes van rond de 5.00.

3. Wedden op de winnaar, uitgezonderd Chris Froome

Met de eindzege van de Giro d’Italia trad Chris Froome toe tot het selecte gezelschap van renners dat alle drie de grote rondes minimaal één keer heeft gewonnen. Naast Giro-kampioen is de Brit ook de huidige Tour de France- en Vuelta-winnaar. Een dergelijke hattrick aan opeenvolgende rondezeges is zelden vertoond.

Gesteund door zijn sterke Sky-formatie is Froome de voornaamste kandidaat om dit jaar weer de Tour te winnen. Voorspellen dat de Brit weer op het hoogste treetje staat in Parijs is wellicht een tikkeltje saai. Daarom bieden de bookmakers de weddenschap ‘Winnaar Tour de France (exclusief Froome)’ aan. Wedden op Tom Dumoulin bij deze bet heeft bij Toto een quotering van 11.00. Andere bookmakers bieden voor deze weddenschap nog hogere quoteringen aan, die variëren van ongeveer 12.00 tot 13.00.

4. Wedden op een etappezege van Tom Dumoulin

Dat Tom Dumoulin een veelzijdig renner is, maakte hij bij de Vuelta van 2015 reeds duidelijk. De Sunweb-kopman won tijdens die editie van de Ronde van Spanje een tijdrit en een bergrit. Dat kunststukje herhaalde Dumoulin bij de Tour van 2016 en tijdens zijn Giro 2017-triomf.

Inclusief de Vuelta van 2015 nam Dumoulin tussen augustus 2015 en mei 2018 vijf keer deel aan een grote ronde. Hij boekte in al die grote rondes telkens minimaal één etappezege. In totaal was de Limburger goed voor acht etappezeges. De voorspelling dat Dumoulin in de Tour wederom een ritzege zal boeken lijkt heel aannemelijk.

Etappes waarin dat zou kunnen zijn vanzelfsprekend de tijdrit en de bergritten. De tijdrit van 31 kilometer wordt verreden op de voorlaatste dag van de Tour, op zaterdag 28 juli. Die vindt plaats op een heuvelachtig parcours. Toen Dumoulin vorig jaar in het Noorse Bergen wereldkampioen werd, was dat ook op een heuvelachtig parcours dat eveneens 31 kilometer telde. Daarnaast is er een ploegentijdrit op maandag 9 juli. Team Sunweb, met Dumoulin in de gelederen, is de regerend wereldkampioen ploegentijdrit. Topfavoriet is Sunweb wellicht niet, gezien de reputatie van bijvoorbeeld Sky en BMC maar dat maakt de quoteringen mogelijk alleen maar aanlokkelijker.

Ongeveer een derde van de Tour-etappes bestaat uit bergritten. Er staan zes bergetappes op het programma. Bergritten waarin renners een groot verzet kunnen blijven trappen, spreken in het voordeel van een tijdrijder als Dumoulin. Vooral etappe 11, op woensdag 18 juli, en etappe 12 (rit naar Alpe d’Huez) op donderdag 19 juli lijken bergritten die hem goed liggen.

De quoteringen voor de bergetappes en de tijdrit zijn momenteel nog niet bekend bij Toto. Die worden enkele dagen voordat de etappe begint, bekendgemaakt. Andere bookmakers dan Toto bieden weddenschappen aan als ‘Wint Dumoulin een rit’, ‘Wint Dumoulin twee of meer ritten’. Wedden op Tom Dumoulin wint een rit heeft bij de bookmakers een quotering van 1.80 in geval je wedt op ‘ja’. Wedden op ‘nee, hij wint geen rit’ is gequoteerd op 1.90.

5. Overige weddenschappen

Er zijn nog enkele weddenschappen waarin Tom Dumoulin een belangrijke rol speelt of wellicht een belangrijke rol kan vervullen.

Ten eerste bieden bookmakers de weddenschap ‘Hoeveel verschillende renners dragen de gele trui in de Tour’ aan. Tom Dumoulin droeg al de rode leiderstrui van de Vuelta en uiteraard de roze trui in de Giro. De gele trui dragen is vanzelfsprekend een doel. Natuurlijk azen meer renners op de felbegeerde ‘maillot jaune’. De afgelopen vier jaar droegen nooit meer dan vier verschillende renners het geel tijdens een Tour de France-editie. De meest voor de hand liggende voorspelling is dat er in 2018 minder dan vijf verschillende renners in de gele trui rijden. Wedden op minder dan 5.5 renner draagt het geel heeft een quotering van 1.75. Wedden op meer dan 5.5 renner heeft een quotering van 1.95.

Ten tweede is er nog een ander klassement waarin Tom Dumoulin hoog kan eindigen, te weten het bergklassement. Dumoulin moet in staat worden geacht in de bergetappes steeds in de voorste gelederen te eindigen. Wellicht kan hij voldoende punten sprokkelen om een rol van betekenis te gaan spelen. Klassementsrenners als Froome en Quintana werden in 2015 eerste en tweede in het bergklassement. Erg waarschijnlijk lijkt de voorspelling niet dat Tom Dumoulin net zo hoog gaat eindigen, gelet op de quotes. Wedden op Dumoulin als winnaar van het bergklassement heeft bij de meeste bookmakers een quotering van 126.00.

Ten derde is er de mogelijkheid om te wedden op een top 10-plaats voor Tom Dumoulin. Lucratief lijkt die weddenschap niet gezien zijn reputatie als ronderenner. De niet bepaald hoge quoteringen tonen dat aan. Sommige bookmakers hebben voor deze weddenschap quoteringen die ongeveer tussen de 1.68 en 1.72 liggen.

Tot slot zijn er nog twee weddenschappen die betrekking hebben op Tom Dumoulin. Eén daarvan is een voorspelling die zeer waarschijnlijk niet zal uitkomen, namelijk Team Sunweb wint het ploegenklassement. Sunweb beschikt niet over drie renners die in de top 30 zullen eindigen, haast altijd een vereiste om het ploegenklassement te winnen. Je kunt duizend keer je inzet terugverdienen als je weddenschap ‘Team Sunweb wint het ploegenklassement’ succesvol is.

De laatste weddenschap betreft de ‘match-ups’, ook wel head-to-head (afgekort H2H) genoemd. Twee renners worden tegenover elkaar gezet. De renner die bij een etappe eerder finisht of een coureur die hoger in een klassement eindigt, wint. Diverse bookmakers bieden deze weddenschappen aan. Deze verschillen per etappe of klassement en worden iedere dag aangeboden en geactualiseerd. Voor de eerste etappe is Tom Dumoulin tegenover Lotto-Jumbo-kopman Primoz Roglic geplaatst. Wedden op Dumoulin finisht eerder dan Roglic heeft een quotering van 1.60. Wedden op Roglic finisht eerder dan Dumoulin is gequoteerd op 2.20.