18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op Under 2.5 goals: uitleg en strategie

Dirk Maas

Bookmakers bieden een gevarieerd aantal weddenschappen aan voor voetbalduels. Eén van deze weddenschappen betreft het wedden op under 2.5 goals. In dit artikel wordt verklaard wat deze wedoptie inhoudt en welke strategie je het best kunt toepassen bij het wedden op Under 2.5 goals.

Begrip Under 2.5 goals

Hoewel het gemiddeld aantal goals per land en per voetbaldivisie verschilt, ligt het gangbare gemiddeld aantal doelpunten per duel tussen de 2.5 en 2.75. Bookmakers stellen de grens op Over/Under 2.5 goals. Wedden op bijvoorbeeld Over/Under 1.5 of Over/Under 3.5 behoort ook tot de mogelijkheden, maar de meeste wedders maken gebruik van de Over/Under 2.5 goals.

Zoals de naam al aangeeft, houdt Under 2.5 goals in dat je voorspelt dat in een duel minder dan drie doelpunten worden gescoord. Deze weddenschap win je derhalve altijd als er twee of minder goals in een wedstrijd worden gemaakt.

Het wedden op Under 2.5 goals beperkt zich niet tot een hele wedstrijd. Het is ook mogelijk om te wedden op Under 2.5 goals in de eerste helft of tweede helft. De Under 2.5 goals-weddenschap wordt eveneens aangeboden in combinatie met team 1 (de thuisploeg) en team 2 (het team dat een uitduel speelt). Je kunt bijvoorbeeld wedden dat team 1 of team 2 wint & minder dan 2.5 goals of een gelijkspel & Under 2.5 goals. Daarnaast kun je voorspellen dat team 1 of team 2 minder dan 2.5 goals scoort in de eerste of tweede helft.

Bij het wedden op minder dan 2.5 goals in een helft is het aan te bevelen om je niet te beperken tot alleen minder dan 2.5. De quoteringen voor minder dan 2.5 zijn doorgaans erg laag. Lucratiever zijn de quoteringen bij het wedden op minder dan 1.5 goal en minder dan 0.5 doelpunt.

Voordelen van de Under 2.5 goals-weddenschap

Uiteraard is het doel van wedden zoveel mogelijk winst maken. De Under 2.5 goals-weddenschap kan een geschikte manier zijn om winst te behalen. De quoteringen bij Under 2.5 goals zijn doorgaans een stuk hoger in vergelijking met de standaard 1X2 weddenschap waarbij één ploeg zwaar favoriet is.

Een ander voordeel van de Under 2.5 goals-weddenschap is dat er, in tegenstelling tot een 1X2 weddenschap, slechts twee uitkomsten mogelijk zijn. Dat verhoogt de kans om te winnen.

Wedden op Under 2.5-goals: welke duels zijn daarop van toepassing?

De Under 2.5 goals-bet geldt alleen voor voetbalduels in de reguliere speeltijd. Goals die in verlengingen worden gescoord, zoals in nationale bekerduels of in de knock-outfase van Europese clubvoetbaltoernooien, continentale landentoernooien (bijvoorbeeld het EK) en het WK tellen niet mee voor deze weddenschap.

In vergelijking met een Over 2.5 goals-weddenschap zijn er bij een Under 2.5 goals-bet slechts een beperkt aantal resultaten mogelijk om deze weddenschap succesvol te laten zijn: 0-0, 1-0, 0-1, 2-0, 0-2 en 1-1. Zaak is om voor jezelf te bepalen welke duels zich bij uitstek lenen voor één van deze uitslagen. Hieronder volgen een aantal aspecten die van belang zijn bij het wedden op Under 2.5 goals.

Strategie bij het wedden op Under 2.5 goals: teams die op het houden van de nul spelen

Bij een Under 2.5 goals-weddenschap heb je twee teams nodig die weinig goals maken. Clubs die vaak de nul houden zijn teams die zeer bruikbaar zijn voor deze bet. Het team dat vaak verschoond blijft van een tegengoal zal maximaal met 2-0 mogen winnen. Zeker in competities waar het accent op de verdediging wordt gelegd, kan dat (naast 1-0, 0-1, 1-1, 0-0 of 0-2) een veel voorkomende uitslag zijn.

In duels waarin niets op het spel staat, zullen spelers weinig trek hebben. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan vriendschappelijke interlands waarin spelers zich willen sparen voor competitieve duels. In oefenduels wordt er met de handrem op gespeeld waardoor spelers zich niet veel zullen inspannen om een goal te maken.

Teams van coaches die heel behoudend te werk gaan, zullen normaal gesproken voor weinig doelpuntrijke duels zorgen. Het is daarom belangrijk te letten op de uitslagen die een team neerzet in een seizoen. Zijn dat vaak duels met 2 of minder goals? Dan kan een Under 2.5-weddenschap heel geschikt zijn.

Strategie bij het wedden op Under 2.5 goals: invloed van afwezige spelers op een wedstrijd

In de groepsfase van een Europees clubvoetbaltoernooi kan het vaak voorkomen dat een ploeg kwalificatie voor de knock-outfase al voor de laatste speeldag heeft bewerkstelligd. Een coach kan dan besluiten niet zijn beste spelers op te stellen waardoor het krachtverschil tussen de op papier favoriete ploeg en de underdog minder groot is en daardoor een minder grote uitslag volg dan je op voorhand zou vermoeden.

Een B-opstelling kan ook worden gebruikt in de return van een nationaal bekerduel of knock-outduel in een Europees clubvoetbaltoernooi waarvan de uitslag in het heenduel met zo’n groot verschil werd gewonnen dat er niets meer mis kan gaan.

Tot slot kan het gemis van belangrijke spelers eveneens een belangrijke rol spelen. Ontbreekt er een aanvaller van wie een ploeg sterk afhankelijk is van goals of speelt een gelouterde verdediger niet mee, dan kan dat van invloed zijn op de tactiek van een ploeg. Sommige clubs die gehavend zijn, zullen wellicht voor een behoudende manier van spelen kiezen, waardoor de kans op het aantal goals kan afnemen. Houd daarom altijd het overzicht van geblesseerde spelers in de Primera Division, Premier League, Bundesliga en andere topcompetities in de gaten.