18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op team wint zonder tegengoal: uitleg en strategie

Dirk Maas

Iedereen die ervaring heeft met het wedden op voetbal zal ongetwijfeld de weddenschap ‘team x wint zonder tegendoelpunt’ zijn tegengekomen. De quoteringen voor deze vorm van wedden zijn doorgaans veel hoger en daarmee heel lucratief in vergelijking met een gebruikelijke 1×2 weddenschap. Er moet immers aan twee voorwaarden worden voldaan om de weddenschap succesvol te laten zijn.

Het wedden op winst met een clean sheet vereist, zoals vrijwel alle voetbalweddenschappen, een bepaalde strategie. Die zal in dit artikel uit de doeken worden gedaan.

Specialisten in winst met clean sheets

Sommige teams hebben van het winnen zonder tegendoelpunt een heuse specialiteit gemaakt. Wat te denken van PAOK Saloniki, dat vorig seizoen in de Griekse competitie maar liefst 16 van zijn 30 wedstrijden won met een clean sheet.

In een minder recent verleden waren er nog meer Zuid-Europese clubs die het winnen zonder tegendoelpunt tot een kunstvorm hadden verheven. Het FC Porto van José Mourinho en het AC Milan van Fabio Capello zijn enkele illustere namen.

Tot aan 2015/16 was het adagium ‘de club met de minste tegengoals wordt kampioen van de Eredivisie’ vrijwel altijd van toepassing in deze eeuw. Zo werd PSV in 2005 landskampioen omdat het slechts 18 tegengoals incasseerde. De Eindhovenaren slaagden erin om in 20 van hun 34 competitiewedstrijden te winnen zonder tegengoal.

Speltype verschilt per competitie

Het zoeken naar clubs die groots zijn in het winnen zonder tegendoelpunt vereist enig speurwerk. Een eerste indicatie is welk speltype er wordt gehanteerd. In Zuid-Europese competities is het houden van de nul heilig. Geen tegendoelpunt krijgen in landen als Portugal en Italië houdt in dat je een wedstrijd zeker niet verliest.

In vergelijking met de Eredivisie en de Bundesliga, waar het gemiddeld aantal goals per duel regelmatig de 3.00 overschrijdt, ligt het accent op competities als de Primeira Liga en de Serie A (waar het gemiddeld aantal goals de laatste jaren rond de 2.70 lag) op de defensie.

Topclubs als FC Porto en Bayern München winnen tegen de laagvliegers regelmatig met hoge cijfers. Het verschil is dat de Zuid-Duitsers dat vaker doen met uitslagen als 6-1, 5-1 en FC Porto daar uitslagen als 4-0 of 5-0 tegenover zet.

Underdogs kunnen in het voordeel zijn

Uiteraard is er bij een duel waarin de krachtsverschillen groot zijn de kans dat de favoriet wint met een clean sheet groter in vergelijking met een duel waarin de clubs elkaar op voorhand weinig toe zullen geven. Dat gegeven is een tweede indicatie bij het wedden op winst zonder tegendoelpunt.

Underdogs zullen veelal de schade beperkt willen houden, graven zich derhalve in en loeren op een enkele counter. Het maken van doelpunten heeft voor hen niet de grootste prioriteit.

Teams die van nature verdedigend zijn ingesteld, kunnen hun tegenstanders frustreren als hun defensie goed op orde is. Naarmate de wedstrijd vordert, vloeien de krachten weg bij de aanvallende ploeg en kunnen de defensief ingesteld teams daarvan profiteren met een doeltreffende counter.

Teams die moeite hebben met scoren

Vanzelfsprekend zijn teams die moeite hebben met scoren ploegen om in de gaten te houden bij het wedden op winst zonder tegendoelpunt. Een ploeg die door blessures of schorsingen verzwakt is en een spits van formaat mist, ontbreekt het aan offensieve kracht.

Om na te gaan wat de status van een bepaalde club is, kunt u het actueel overzicht van afwezige spelers raadplegen. Dit overzicht geeft u alle informatie van alle selecties in de Eredivisie en diverse Europese topdivisies.

Er zijn verschillende voetbalstatistiekensites die bijhouden welke clubs de meeste clean sheets behaalden. Zoekwoorden als ‘statistieken voetbal’ of ‘statistics football’ en statistics soccer’ geven u een overzicht

Berekenen van de kans dat een team wint met een clean sheet

Statistieken zeggen lang niet alles, maar wel veel. Naast het overzicht van geblesseerden en geschorsten en het overzicht van clubs met veel clean sheets, zijn er nog meer factoren om op te letten bij het wedden op de winst zonder tegendoelpunt.

De verdeling van het aantal doelpunten moet ook in ogenschouw worden genomen. Schiet een bepaalde ploeg alleen uit zijn slof tegen op papier mindere teams en heeft het tegen gelijkwaardige teams moeite met scoren of het houden van de nul?

De ene ploeg gedijt meer bij het spelen van thuisduels, de ander meer bij wedstrijden op verplaatsing. Een splitsing maken op welk terrein een club wint met een clean sheet helpt u op weg. Recente onderlinge resultaten bieden eveneens inzicht. Een andere belangrijke factor is het belang van een duel. Gaat het om een niet meer ter zake doend competitieduel of een belangrijke interland op een eindtoernooi of een EC-wedstrijd waarin er veel op het spel staat?

Van belang is het ook te kijken om er sprake is van een bepaald patroon in de meest recente duels. Komt het vaak voor dat een ploeg wint, maar dat de tegenpartij scoort dan is de weddenschap beide teams scoren een betere optie dan het wedden op winst zonder tegendoelpunt.