18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op penalty’s in voetbal

Bob Ligthart

Er zijn talloze opties om een weddenschap af te sluiten. Een normale ‘1×2-weddenschap’ is allang niet meer de enige optie die gebruikt wordt. Een manier van wedden die sportwedders minder gebruiken is het wedden op penalty’s tijdens een voetbalwedstrijd. In dit artikel behandelen we deze methode waarmee je een wedstrijd interessanter kan maken.

Wedden op penalty’s in competitiewedstrijden

Strafschoppen zijn één van de spannendste zaken in het voetbal. Tegenwoordig is het besluit van de scheidsrechter nog spannender, omdat de VAR ook een rol heeft in dit proces. Het wedden op penalty’s is hierdoor ook meeslepender geworden. Er zijn verschillende manieren waarop je een weddenschap omtrent penalty’s kunt afsluiten.

Deze weddenschappen zijn niet zo ingewikkeld. Een daarvan is: strafschop gegeven, ja of nee. Hierbij zet je simpelweg in op het feit of er wel of geen penalty wordt toegekend in een wedstrijd. De quotering voor ja is natuurlijk hoger dan die van nee. Daarnaast is het ook nog mogelijk om te voorspellen welk team er vanaf de elf meter stip scoort. De quote stijgt hierbij aanzienlijk, omdat het risico een stuk groter is. Een penalty gaat er vaak in, maar je moet ook bepalen welk team er een krijgt.

Strategie wedden op strafschoppen in de reguliere speeltijd

Net als bij alle weddenschappen zijn er bij het wedden op strafschoppen ook verschillende strategieën die je kunnen helpen. Hieronder behandelen we een paar strategieën die betrekking hebben op penalty’s in competitiewedstrijden.

Beladen duel

Er zijn in elke competitie wel een paar wedstrijden waarbij je vooraf al weet dat er op het scherpst van de snede wordt gespeeld. Een harde wedstrijd vergroot de kans op een penalty, waardoor het interessant kan zijn voor deze weddenschap. Denk hierbij aan wedstrijden tussen twee topclubs uit een competitie of aan verschillende derby’s.

Zwakke verdediging tegen sterke aanval

Een andere strategie is het analyseren van een verdediging van een zwak team en de aanval van de favoriet. Mocht je koppels zien (spelers die tegen elkaar staan) waarbij de aanvaller veel beter is, dan kan dit ook voor een penalty zorgen omdat de verdediger het niet kan bijbenen. Een verdediger die constant te laat is maakt natuurlijk veel sneller per ongeluk een overtreding binnen de zestien dan iemand die wel zijn mannetje staat. Dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn bij een onervaren back die nog moet wennen aan het niveau van een competitie.

Druk op penaltynemer

Eerder in dit artikel behandelden we het feit dat je ook kunt wedden op het team dat een penalty scoort. Bij deze weddenschap zijn er ook factoren die veel invloed kunnen hebben. Zo is de druk op een penaltynemer erg belangrijk. Hoe meer druk er op een speler staat, hoe groter de kans is dat die mist. In een kolkend stadion is het net wat lastiger dan wanneer er geen publiek is. Ook speelt het krachtsverschil tussen de teams mee: is de kans groter dat een strafschop beslissend kan zijn, dan zal de druk toenemen.

Penaltyspecialisten

Elk team zorgt er natuurlijk voor dat de speler met de beste penalty in de benen de strafschop neemt. Toch is niet elke speler bestand tegen de druk. Daarentegen zijn er ook spelers die dit juist wel erg goed onder de knie hebben. De kans dat zij scoren is erg groot, waardoor het logisch is om op een team met zo’n speler te wedden.

Penaltykiller

Het scoren van een penalty ligt niet alleen aan de speler die hem neemt. De keeper speelt hier ook een belangrijke rol in. Kijk daarom niet alleen naar de penaltynemer. Er zijn door de jaren heen heel wat keepers als penaltykiller bestempeld. Mocht er zo’n keeper in de goal staan, dan kun je misschien beter wedden op een gemiste penalty.

Penaltyreeks in bekertoernooi

Alle weddenschappen buiten halftime, eerste helft, extra tijd en penaltyreeks om hebben betrekking op de reguliere speeltijd. Dit betekent dat je weddenschap bij het fluitsignaal na 90 minuten stopt. Alles wat daarna gebeurt, telt dus niet meer voor jou. Daarom bieden bookmakers tijdens bekertoernooien ook nog weddenschappen aan die na de eerste 90 minuten gelden. Zo kun je bijvoorbeeld voorspellen welk team er wint na een verlenging of zelfs strafschoppen.

In dit geval gaan we in op de penalty’s. De kans dat een bekerwedstrijd uitloopt op een strafschoppenreeks is niet zo groot en daarom is de quotering van die weddenschap vaak zo hoog. Mocht je dus voorafgaand aan een bekerduel al denken dat er geen winnaar komt na 120 minuten, dan is het wedden op een penaltyreeks een goede optie. Je kunt wedden op het feit óf er penalty’s komen, of daarnaast ook op het juiste team inzetten dat de serie wint. Een strafschoppenserie wordt vaak een loterij genoemd, maar er zijn wel degelijk teams die zich specialiseren. Je hierin verdiepen helpt dus zeker bij het wedden op penaltyreeksen.

Live wedden

Het is niet alleen mogelijk om voorafgaand aan een wedstrijd al op strafschoppen in te zetten. Tijdens een wedstrijd kan dit ook gebruikt worden door middel van live wedden. Bookmakers bieden dan meestal verschillende opties aan. Een daarvan is het wedden op de standaardsituatie die het snelst volgt, bijvoorbeeld een ingooi of corner, maar dus ook een strafschop.

Zorg er bij zo’n soort weddenschap voor dat je de wedstrijd ook live kijkt, want dit geeft je een enorm voordeel. Is het een harde wedstrijd en hangt er een strafschop in de lucht, dan heb jij dat al gezien. Niet alleen bij deze weddenschap is het belangrijk dat je zelf meekijkt. Dit geldt namelijk voor alle live weddenschappen, want live wedden is niet handig als je niet weet wat er op het veld speelt.