18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op Parijs-Roubaix 2018

Dirk Maas

April is traditiegetrouw de maand van de klassiekers. Parijs-Roubaix staat bekend als de ‘koningin onder de klassiekers’. Vele heroïsche duels hebben plaatsgevonden op de stoffige of modderige wegen. De koers over de vele kasseistroken heeft niet voor niets de bijnaam ‘Hel van het Noorden’.

Velen kijken dan ook reikhalzend uit naar Parijs-Roubaix. Wedden op deze klassieker maakt het aanschouwen van Parijs-Roubaix nog meeslepender. Bookmakers bieden verschillende soorten weddenschappen aan voor Parijs-Roubaix. Die komen hieronder aan bod, voorafgegaan door een korte introductie over de geschiedenis en het parcours.

Geschiedenis van Parijs-Roubaix

Parijs-Roubaix maakt samen met Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije deel uit van de zogeheten vijf wielermonumenten: de meest vooraanstaande eendaagse koersen in het wielrennen. Deze wielerwedstrijd werd in 1896 voor het eerst verreden. Aanvankelijk liep de koers van Saint-Denis, te Parijs, naar Roubaix.

Omdat de afstand te groot was, besloot de organisatie de start meer naar het noorden van Frankrijk te verleggen. Sinds 1968 is Compiègne de vaste vertrekplaats. De renners leggen meer dan vijftig kilometer over de kasseien af. Elke kasseistrook wordt, afhankelijk van de zwaarte, in verschillende niveaus onderverdeeld. De stroken met vijf sterren gelden als de zwaarste.

Het parcours van Parijs-Roubaix 2018

Parijs-Roubaix telt dit jaar 257 kilometer, waarvan 54,5 kilometer aan kasseistroken. De eerste meters van het rijden over de kinderkopjes verschijnen na 93,5 kilometer ten tonele. De langste kasseistroken hebben een afstand van 3,7 kilometer. De eerste langste strook, van Fontaine-au-Tertre naar Quiévy, komen de renners na 111,5 kilometer tegen. De tweede strook van 3,7 kilometer, van Hornaing naar Wandignies, passeren de coureurs na 174,5 kilometer.

Het beruchte Bos van Wallers bevindt zich daartussenin, op kilometer 162 van het parcours. Wie zich in de staart van het peloton bevindt, zal moeite hebben om plaatsen te winnen. De glibberige keien zijn niet een geschikte ondergrond om inhaalmanoeuvres te plaatsen.

Een andere notoire kasseistrook dient zich aan na iets meer dan 200 kilometer koers. De Mons-en-Pévèle is bijna 3 kilometer lang en heeft kasseien die van een inferieure kwaliteit zijn. De staat van de Carrefour L’Arbre, op 17 kilometer van de finish, is niet veel beter. De Carrefour L’Arbre gold in het verleden vaak als scherprechter, zo ook vorig jaar toen Greg van Avermaet er de beslissende aanval plaatste. De Belg kwam als eerste over de meet op de wielerbaan, het Vélodrome André Pétrieux, van Roubaix.

Wedden op de winnaar: de favorieten en outsiders

De meest gebruikelijke weddenschap bij het plaatsen van een bet op Parijs-Roubaix is het wedden op de winnaar. Dat kan zowel vooraf als live. Belangrijk is om de start- en doorkomsttijden te raadplegen. Parijs-Roubaix start om 11.20 uur en de finish wordt rond 17.27 uur verwacht. Verschillende wielersites geven een prognose van de te verwachten doorkomsttijden. Via de zoekopdracht ‘Doorkomsttijden Parijs-Roubaix 2018’ of ‘Tijdsschema Parijs-Roubaix 2018’ heb je een beeld van hoe de race zich zal gaan ontwikkelen. Daarnaast is het altijd aan te bevelen om de weerberichten in de gaten te houden, zeker in geval van deze koers omdat regen voor een spekglad parcours kan zorgen, waardoor de kans op valpartijen levensgroot is.

De vijf namen die het hoogst staan genoteerd bij de bookmakers zijn Peter Sagan (rond de 4.00), Greg van Avermaet (rond de 8.00), Niki Terpstra (om en nabij de 9.00), Philippe Gilbert (rond de 11.00) en Sep Vanmarcke (om en nabij de 13.00).

Sagan reed zowel in Milaan-Sanremo als in de Ronde van Vlaanderen in de voorste gelederen. Een ereplaats zat er echter niet in. In beide klassiekers eindigde hij als zesde. Van Avermaet is vooralsnog niet meer de veelvraat van 2017. Zijn erelijst van dit jaar beperkt zich tot een ritzege in de Tirreno-Adriatico. Zijn vijfde plaats in de Ronde van Vlaanderen geeft aan dat er met hem in Roubaix toch rekening gehouden moet worden. Terpstra is in bloedvorm, getuige zijn indrukwekkende zege van de Ronde van Vlaanderen. Gilbert reed zich op het podium bij de Ronde van Vlaanderen, maar won in 2018 nog geen koers. Voor hem is het pas zijn tweede deelname aan Parijs-Roubaix, de eerste was in 2007. Vanmarcke was dit jaar reeds goed voor een top 3-klassering in zowel de Omloop het Nieuwsblad als Dwars door Vlaanderen.

Vanmarcke was in 2013 heel dicht bij de overwinning in Roubaix, maar hij werd op de wielerbaan in een sprint à deux geklopt door Fabian Cancellara. De Belg viel met een vierde plaats in 2014 en 2016 net buiten het podium. Andere outsiders betreffen sprinters John Degenkolb (winnaar van Parijs-Roubaix in 2015 en 2e in 2014), met odds rond de 15.00 en Arnaud Démare (dit jaar 3e in Milaan-Sanremo), met quoteringen om en nabij de 17.00.

Rijden over de kasseien vereist de nodige stuurmanskunst. Behalve hard rijden komt het ook op techniek aan. Renners die in het veldrijden tot de top behoren of behoorden, denk aan Zdenek Stybar (odds rond de 13.00) en Wout van Aert (quoteringen om en nabij de 15.00), mogen zeker tot de kanshebbers worden gerekend. Vooral Stybar, deel uitmakend van de ijzersterke Quick-Step-formatie waarvan ook Terpstra en Gilbert deel uitmaken, rijdt altijd sterk in Roubaix: een 6e plaats in 2013 en een 5e plek in 2014 werden gevolgd door tweemaal een tweede plaats, in 2015 en 2017.

Wedden op meerdere paarden tegelijk, in dit geval wielrenners

Het is heel lastig om uit een groot deelnemersveld van zo’n 200 renners een winnaar te selecteren. Natuurlijk zijn er een aantal voorname kanshebbers, maar zelfs die groep is te groot om één topfavoriet naar voren te schuiven. Bovendien kan er zich altijd een verrassende winnaar voordoen.

Het is derhalve niet verbazingwekkend dat er hoge odds terug te vinden zijn. Vanwege die hoge quoteringen is het aanlokkelijk om op meerdere wielrenners tegelijk te wedden om de winstkansen te spreiden. Indien één van de door jou gekozen wielrenners wint, kun je winst maken.

Je kijkt eerst naar de renner die de laagste quotering heeft: de grote favoriet. Als sommige bookmakers bijvoorbeeld Sagan als grote favoriet hebben en hem op 4.50 zetten, kun je behalve Sagan nog drie renners selecteren in het geval je één euro inzet. Je selecteert dan nog twee grote kanshebbers als Terpstra en Van Avermaet en een outsider als Stybar.

Je zet dus 4 x 1 euro in. Wint Sagan, dan krijg je 4.50 terug en houd je 0.50 over. Heb je Van Avermaet (wiens odds rond de 8.00 liggen) juist voorspeld, dan houd je 4.00 over. Terpstra (met odds om en nabij de 9.00) levert 5.00 op. Voor Stybar liggen de quoteringen met 13.00 hoger. In geval de Tsjech wint, bedraagt de winst 9.00.

Onderlinge strijd

Termen als ‘matchups‘ en ‘head to head‘ worden gebruikt om de onderlinge strijd tussen individuele sporters of teams te vergelijken. Sport kan immers niet zonder rivaliteit. Dat is bij het wielrennen, waar favorieten op elkaar loeren, niet anders .

Bookmakers zien ook graag strijd en bieden zogeheten ‘race matchup odds of ‘head-to-head’s’, afgekort ‘h2h’, aan. Bookies stellen in dat geval twee renners tegenover elkaar en verbinden daaraan voor elk van beide renners een quotering. Je moet dan kiezen welke renner eerder de finishlijn passeert.

Stel dat Van Avermaet en Stybar, die reeds twee keer tegen elkaar sprintten om de podiumplaatsen (in 2015 werd Stybar 2e en Van Avermaet 3e, in 2017 won Van Avermaet en werd Stybar 2e), tegenover elkaar worden gezet in Parijs-Roubaix: Van Avermaet krijgt een odd van 1.75, Stybar een quotering van 2.50. Uiteraard moeten beide coureurs zijn gestart in ‘De Hel van het Noorden’ om de weddenschap geldig te laten zijn. Als Van Avermaet bijvoorbeeld de eindstreep niet haalt vanwege een val of ziekte, hoeft Stybar alleen maar over de finishlijn te komen om de head to head te winnen.