18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op Oranje WK 2022 Kwalificatie – Plaatsing onder Van Gaal?

Bob Ligthart

De derde termijn van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal is een feit. Hij moet Oranje naar het WK loodsen en wij blikken vooruit op de kansen van het Nederlands elftal onder Van Gaal.

Groep G

Nederland is in groep G van de kwalificatie ingedeeld en speelt daardoor tegen Turkije, Montenegro, Noorwegen, Letland en Gibraltar. Op papier is Nederland het sterkste team, maar het begin van de kwalificatie heeft al bewezen dat dit geen garantie op succes hoeft te zijn.

Oranje moet eerst worden om zich direct voor Qatar 2022 te plaatsen. Wordt het tweede, dan ligt er nog wel een pad via play-offs van meerdere rondes.

Oranje onder De Boer

Frank de Boer stond aan het begin van de kwalificatie voor de groep en onder hem speelde Oranje drie wedstrijden in deze reeks. Nederland begon erg slecht met een 4-2 nederlaag tegen Turkije. Later volgden nog wel twee overwinningen: 2-0 tegen Letland en maar liefst 0-7 tegen Gibraltar.

Het EK werd De Boer fataal. Hij schopte het nog wel tot de achtste finale, maar daarin ging het gruwelijk mis. Oranje vloog eruit door met 0-2 van Tsjechië te verliezen. Net op het moment dat de euforie in Nederland zo groot was dat bijna niemand aan een uitschakeling dacht. Kort na het EK werd duidelijk dat de KNVB op zoek wilde naar een nieuwe bondscoach. Na een zoektocht kwam de bond toch weer bij Louis van Gaal uit en dat brengt ons bij de derde termijn van de huidige bondscoach.

Missie Van Gaal

Van Gaal was eerder al tussen 2000 en 2002, en tussen 2012 en 2014 bondscoach van Nederland. In 2002 slaagde hij er niet in om Oranje naar het WK te leiden. In 2014 kende hij wel succes, want toen werd hij derde op het WK in Brazilië.

Dit keer is zijn eerst missie om Nederland naar het WK te loodsen en hij gaf eerder al aan dat hij ook naar dat eindtoernooi wil om te winnen. Er zijn nog zeven wedstrijden om uiteindelijk het WK te halen.

Eerste test

Woensdagavond 1 september staat de eerste test voor Van Gaal op het programma. Nederland speelt dan de vierde kwalificatiewedstrijd en doet dat in en tegen Noorwegen. De tweede en derde wedstrijd onder leiding van Van Gaal komen er ook al aan. Op 4 september speelt Nederland namelijk tegen Montenegro en op 7 september tegen Turkije.

Plaatsing onder Van Gaal?

De grote vraag is of de missie van Van Gaal gaat slagen. Plaatst Oranje zich voor het WK van 2022? We analyseren de kansen van het Nederlands elftal en doen dit aan de hand van een aantal weddenschappen, wedopties en quoteringen.

Noorwegen – Nederland

Ten eerste kijken we naar de eerste wedstrijd. Hierin speelt Oranje tegen Noorwegen en op papier is dit één van de lastigere tegenstanders. Het land heeft net als Nederland zes punten bij elkaar gespeeld in de eerste drie duels. Toch staat Nederland tweede en Noorwegen vierde. De absolute topspeler van de Noren is Erling Haaland. De Noor scoorde in de kwalificatie nog niet, iets wat hem bij zijn club Dortmund niet zomaar zou gebeuren.

Het Nederlands elftal heeft een sterker elftal en is door de nieuwe impuls van Van Gaal zeker de favoriet. De verwachting is daarom dat Nederland deze wedstrijd wint. De bookmakers hebben ook vertrouwen in Van Gaal zijn eerste duel als bondscoach. Een overwinning van Nederland heeft namelijk een quote van 1.88, terwijl een zege van Noorwegen een quotering van 4.15 oplevert.

Nederland – Montenegro

De tweede wedstrijd van Van Gaal is tegen Montenegro, ook een team wat na drie duels op zes punten staat. Toch achten we deze tegenstander minder sterk dan Noorwegen. Een zege van Nederland levert tegen Montenegro ook slechts een quote van 1.14 op, waaruit blijkt dat Oranje de grote favoriet is.

Nederland – Turkije

Daarna speelt Nederland voor de tweede keer tegen Turkije. Het land waar Oranje met 4-2 van verloor tijdens de eerste kwalificatiewedstrijd. De Turken lieten onlangs nog zien dat ze erg kwetsbaar zijn. Zo eindigden ze op het EK laatste in groep A. Ze pakten zelfs geen enkel punt in een poule met Italië, Wales en Zwitserland.

Turkije kende ook in de kwalificatie al een teleurstelling. Na de zege op Nederland won het weliswaar uit met 0-3 bij Noorwegen, maar hierna werden in eigen huis dure punten verspeeld tegen Letland: 3-3. Turkije hoeft dus zeker niet weer een struikelblok te zijn voor Nederland, dat in de tweede ontmoeting voor eigen publiek speelt.

Einde kwalificatie

Na de eerste reeks van drie duels onder de nieuwe bondscoach krijgt Nederland weer de twee zwakke broeders uit de poule: Letland en Gibraltar. Vooral tegen Gibraltar wordt er weer een ruime zege verwacht. Dit betekent dat als Oranje de eerste drie wedstrijden goed doorkomt, het er heel goed uitziet. Dit zijn namelijk de drie grootste concurrenten.

Met name het duel tegen Turkije is waarschijnlijk erg belangrijk. Dat land staat nu nog eerste en als Oranje die ontmoeting verliest wordt het gat vergroot, terwijl de landen elkaar dan niet meer tegenkomen. Nederland sluit de kwalificatie af met wedstrijden uit bij Montenegro en thuis tegen Noorwegen.

Een voordeel is natuurlijk wel dat Turkije slechts één punt voorsprong heeft bij de hervatting van de kwalificatie. Ook de Turken kunnen zich in principe niet veel extra missers veroorloven.

WK-kwalificatie – Plaatst Nederland zich?

Bookmakers bieden weddenschappen aan waarbij je kunt wedden op het feit of een land zich kwalificeert voor het WK van 2022. De wedkantoren zien het wel gebeuren dat Oranje zich plaatst voor het eindtoernooi. De optie ‘ja’ (op de vraag of Nederland zich plaatst voor het WK) levert namelijk een quotering van 1.13 op tegenover de 5.10 waarop ‘nee’ genoteerd staat.

Onze verwachting is ook dat Nederland het nog gaat halen en de kwalificatie als groepswinnaar afsluit. Van Gaal heeft in 2014 bewezen boven verwachting te kunnen presteren en dit keer lijkt zijn elftal een stuk sterker. Daarnaast heeft hij de captain Virgil van Dijk terug. Hier had De Boer pech mee. Memphis Depay lijkt ook herboren sinds zijn transfer naar Barcelona en jonge spelers als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt hebben inmiddels ook weer veel ervaring opgedaan. Al deze zaken gaan ervoor zorgen dat Nederland gewoon aanwezig zal zijn op het WK van 2022 in Qatar.