18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op kwalificatie & play-offs Europa AZ, PSV & Willem II

Tim Giesbers

Zouden we dit jaar zowaar vijf Nederlandse clubs in de Europese toernooien hebben? Het minimale aantal is nu al drie, maar twee andere clubs vechten nog voor hun kans op een plek in de Europa League. Welk traject leggen AZ, PSV en Willem II af en hoe kun je het beste wedden op de wedstrijden in de voorrondes en de play-offs voor deze clubs?

Allereerst even een uitleg. Want hierboven lees je dat drie clubs al zeker zijn en twee niet, maar daarna noemen we drie clubs in de voorrondes. Hoe zit dat dan? Dit klopt wel degelijk. AZ speelt nog voorrondes, maar is wel al zeker van Europese overzomering. Als de Alkmaarders twee rondes overleven, spelen ze in de Champions League. Vliegen ze eruit? Dan volgt de Europa League.

AZ

We beginnen dan ook met de Alkmaarders. Door de tweede plaats in de eindrangschikking van de afgebroken Eredivisie, mochten zij zich melden in de tweede kwalificatieronde voor niet-kampioenen in de Champions league, dit jaar over slechts één duel gespeeld. Hierin was Viktoria Plzen de tegenstander. De Tsjechen pakten een voorsprong door een blunder van doelman Marco Bizot. In de blessuretijd kreeg AZ een penalty, waardoor Teun Koopmeiners voor de 1-1 zorgde. Twee goals van invaller Albert Guðmundsson zorgden in de verlenging voor een 3-1-zege.

In de derde kwalificatieronde is Dynamo Kiev de volgende horde. AZ speelt opnieuw maar één wedstrijd, uit in Oekraïne. Mocht de ploeg van coach Arne Slot van Dynamo winnen, dan wacht een ontmoeting met de winnaar van de wedstrijd AA Gent – Rapid Wien. Deze laatste play-off wordt gespeeld over twee wedstrijden, in tegenstelling tot de eerdere rondes.

AZ is in principe de underdog van de vier ploegen. Kijken we naar de clubcoëfficiënten van de UEFA, dan zien we dat Dynamo Kiev op plek 26 de hoogste notering heeft, tegenover de 83e plek van AZ. Zowel AA Gent (40) als Rapid Wien (69) staat ook hoger dan AZ. Het grote vangnet is voorlopig de Europa League, waar de twee verliezers van het viertal sowieso instromen.

Ga je wedden op AZ, dan is er een aantal interessante voorspellingen om naar te kijken. Zo zien we dat de Alkmaarse club verdedigend niet de sterkste bezetting heeft, met een half-fitte Ron Vlaar en Ramon Leeuwin en Timo Letschert achter hem. De kans op een goal van Dynamo (en Gent/Rapid) is dus redelijk groot.

PSV

Voor PSV, dat de competitie op plek vier afsloot, wachten twee voorrondes voor de Europa League bereikt kan worden. De Eindhovenaren beginnen in de derde voorronde voor dat toernooi. De loting voor deze ronde is al geweest. Het is nog niet helemaal zeker tegen wie PSV moet spelen. Nomme Kalju (Estland) en NS Mura (Slovenië) vechten tegen elkaar voor een ticket voor de tweede voorronde en hierin speelt een van deze twee tegen Aarhus GF. De winnaar van dát duel staat op 24 september thuis tegenover PSV.

Aberdeen, Viking FK en Lokomotiva Zagreb werden ontlopen. Maar het moge sowieso duidelijk zijn dat PSV de grote favoriet is voor het bereiken van de play-offronde. De Nederlanders staan op de 41e plek op de UEFA-lijst, maar de tegenstanders vinden we hier niet op terug. Het verschil in coëfficiënten is wel enorm. PSV (37.000) heeft een veel hoger coëfficiënt. Aarhus (5.850), Nomme Kalju (5.000) en NS Mura (2.600) kunnen hier verreweg niet aan tippen.

Ook in de play-offs (wanneer deze bereikt worden) heeft PSV een geplaatste status. Dit houdt in dat de allersterkste teams ontlopen worden. Hierdoor is de kans vrij aannemelijk dat de ploeg van coach Roger Schmidt de groepsfase van de Europa League gaat bereiken. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar PSV oogt sterker dan de mogelijke tegenstanders. Je kunt hierdoor ook gaan wedden op de voorspelling dat PSV veel gaat scoren. Zeker in het eerste duel is dat zeer aannemelijk.

Willem II

Vanuit de hoek van FC Utrecht was er veel kritiek op het Europese ticket van Willem II, maar het had weinig zin. Wat er ook gebeurt, er wordt aankomend seizoen Europees voetbal gespeeld in Tilburg. In de eindrangschikking stonden Adrie Koster en zijn mannen netjes vijfde, waarvoor deze beloning gekomen is.

In de derde voorronde krijgt het Luxemburgse Progrès Niederkorn bezoek van de Tilburgers. Wanneer deze tegenstander overwonnen wordt, heeft de loting uitgewezen dat de winnaar van het duel tussen Lincoln Red Imps (Gibraltar) en Rangers (Schotland) op bezoek gaat komen in het Koning Willem II Stadion. Daarna volgen nog de play-offs, waarin Willem II waarschijnlijk niet geplaatst is en daardoor kunnen teams als Tottenham Hotspur, Besiktas of Sporting Lissabon de tegenstander worden.

We kijken eerst naar de kansen in de eerste twee rondes. Willem II heeft een coëfficiënt van 7.150. Tegenstander Progrès Niederkorn heeft met 4.250 een lagere score. In de ronde daarna treedt een groot verschil op. Lincoln Red Imps (5.250) is niet per se een lastige tegenstander maar Rangers is met 16.250 wel degelijk een zeer geduchte tegenstander. Reken er dan ook niet op dat Willem II de groepsfase haalt. Rangers is al een lastige opponent en de ronde erna wordt het alleen maar zwaarder.