18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op het WK shorttrack

Dirk Maas

Drie weken na het einde van de Olympische Spelen wacht de shorttrackers opnieuw een mondiaal toernooi. Voor sommigen staat het wereldkampioenschap shorttrack in het teken van revanche, voor anderen is het een mogelijkheid om het succes van Pyeongchang voort te zetten. De vele individuele afstanden plus het overall klassement maken het een interessant toernooi om op te wedden aangezien er zowel per afstand als voor de eindzege legio kanshebbers zijn.

Afstanden en puntensysteem WK shorttrack

In het weekend dat het langebaanschaatsen-seizoen wordt afgesloten met de Wereldbeker-finale in Minsk, vindt in Montreal het WK shorttrack plaats. Het wereldkampioenschap wordt tussen 16 en 18 maart verreden. De individuele afstanden waarop de mannen en vrouwen gaan strijden voor mondiaal goud zijn de 500 meter, 1000 meter en 1500 meter.

Op deze drie afstanden behalen rijders en rijdsters punten. Voor elke afstand is de puntenverdeling als volgt: 34 punten voor de nummer één, 21 punten voor de nummer twee, 13 voor de derde, 8 voor de vierde, 5 voor de nummer vijf, 3 voor de nummer zes, 2 voor de zevende en tot slot 1 punt voor de nummer acht. Na de drie afstanden wordt een klassement opgemaakt. De top acht rijdt een superfinale die over 3000 meter gaat. In die superfinale wordt aan de shorttracker die leidt na 1000 meter 5 punten toegekend.

De rijder en rijdster die de meeste punten haalt, kroont zich tot wereldkampioen shorttrack allround. Indien er sprake is van een gelijke stand, wint degene die de hoogste klassering heeft behaald in de superfinale. Het maximum aantal dat kan worden behaald is 141 punten.

Het enige niet-individuele nummer is de relay, in het Nederlands de aflossing. Bij de mannen bedraagt de afstand op de aflossing 5000 meter, bij de vrouwen is dat 3000 meter.

Outright bet: de onvoorspelbaarheid van de wereldkampioen overall

Shorttrack heeft de naam een loterij te zijn: valpartijen, onreglementaire acties waardoor diskwalificaties volgen, jury’s die een oorspronkelijke uitslag totaal op hun kop kunnen zetten. Het is daarom niet verwonderlijk dat de overall wereldkampioen zelden zijn titel prolongeert.
Sterker nog: bij de acht WK’s die dit decennium plaatsvonden werden er acht verschillende mannen wereldkampioen. In vijf van de acht gevallen klonk de Zuid-Koreaanse hymne. Bij de vrouwen is de variatie aan winnaars eveneens groot: zeven verschillende winnaressen bij de laatste acht WK’s. Ook bij de vrouwen voert Zuid-Korea de boventoon: vijf keer ging dit decennium de Zuid-Koreaanse vlag in top.

Aangezien er niet één grote favoriet is aan te wijzen, zullen de quoteringen voor de vele mogelijke kanshebbers naar alle waarschijnlijkheid behoorlijk hoog zijn. De aanlokkelijke quoteringen maken het heel aantrekkelijk om een bet te plaatsen op de overall wereldkampioen shorttrack bij de mannen en vrouwen, een zogeheten outright bet.

De voornaamste kanshebbers

Afgaande op de laatste mondiale toernooien behoren de recentste wereldkampioenen Sjinkie Knegt, Han Tianyu en Seo Yi-ra tot de voornaamste titelkandidaten. Andere grote kanshebbers zijn Lim Hyo-jun, die enkele weken geleden goud en brons won op Olympische Spelen, Samuel Girard (die vorig jaar derde werd op het WK en goud en brons veroverde op de Spelen) en Charles Hamelin (de Canadese veteraan eindigde dit decennium vier keer op het podium, maar werd nog nooit wereldkampioen).

De titelverdedigster bij de vrouwen ontbreekt: Elise Christie is niet voldoende hersteld van de blessure die ze opliep tijdens de Olympische Spelen. Choi Min-jeong – die in 2015 en 2016 ‘s werelds beste was – is weer van de partij, evenals haar landgenote Shim Suk-hee. Die laatste eindigde in vier van de laatste vijf WK-edities in de top drie. Arianna Fontana, die in Pyeongchang één keer goud en twee keer brons kreeg omgehangen, draait al meer dan tien jaar mee aan de top. Met haar eerste gouden medaille ging een droom in vervulling voor de Italiaanse alleskunster. De enige prijs die nog ontbreekt op haar erelijst, is de wereldtitel overall. Kim Boutin, die in Pyeongchang op alle individuele afstanden een medaille pakte, en Marianne St-Gelais, die de afgelopen twee WK’s vice-wereldkampioene werd, zijn de ijzers die Canada in het vuur heeft.

Wedden per afstand: let op de specialisten

De onvoorspelbaarheid die eigen is aan het shorttrack maakt het, naast het wedden op de overall wereldkampioen, ook moeilijk te voorspellen wie ‘s werelds beste per individuele afstand wordt. Toch is er een richtlijn die het wedden kan vergemakkelijken: je kunt namelijk onderscheid maken tussen specialisten en alleskunners.

De alleskunners voelen zich thuis op de 500 meter, 1000 meter en 1500 meter en kunnen op een goede dag alle afstanden winnen. Zo was Choi Min-jeong bij de eerste Wereldbeker-wedstrijd van dit seizoen in één weekend de beste op de 500, 1000 en 1500 meter. Andere all-roundsters als Arianna Fontana, Kim Boutin en Shim Suk-hee haalden dit seizoen op alle afstanden minimaal één keer het podium van een race om de Wereldbeker.

De specialisten blinken, zoals het woord al aangeeft, uit op één specifieke afstand. Wu Dajing bezorgde China op de slotdag van het Olympisch shorttracktoernooi de eerste gouden medaille. Hij gaf zijn Olympische titel op de 500 meter cachet door een wereldrecord te rijden. Een complete verrassing was het goud van Wu Dajing niet. De Chinees won dit seizoen twee van de vier Wereldbeker-wedstrijden op de kortste shorttrack-afstand. Op de andere afstanden, een uitzondering op de 1000 meter daargelaten, speelt hij doorgaans geen rol van betekenis.

Motivatie na de Olympische Spelen

In een jaar waarin alles draait om de Olympische Spelen, kan het wereldkampioenschap een beetje als mosterd na de maaltijd worden beschouwd. Niet iedere shorttracker zal even gemotiveerd aan de start staan als bij de OS. Voor de Olympisch kampioenen van Pyeongchang is de druk van de ketel: van het heilige moeten is geen sprake meer. Dat kan voor ontspanning zorgen, maar ook tot een verminderde concentratie leiden.

Voor de shorttrackers voor wie de Spelen niet volgens plan verliepen of zelfs op een fiasco uitdraaiden, is het WK een uitgelezen mogelijkheid om revanche te nemen. Zij zullen zeer gemotiveerd aan de start verschijnen. Sjinkie Knegt bijvoorbeeld, van wie minimaal één keer Olympisch goud werd verwacht, zal vastberaden zijn alsnog een mondiale titel in 2018 te veroveren. Dat geldt ook voor de aflossingsploeg van de Nederlandse mannen, die in Pyeongchang niet eens de finale haalde. Vier jaar geleden liep de relay bij de OS ook al op een drama uit. Toen herpakten de Nederlandse mannen zich enkele weken later door wereldkampioen te worden.

Schema per afstand

Tot slot: het WK shorttrack wordt in Canada gehouden. Dat betekent dat er rekening moet worden gehouden met de tijdsverschillen als je wil wedden. In Montreal is het tussen 16 en 18 maart 2018 vijf uur vroeger dan in Nederland. Op vrijdag worden de series voor alle afstanden verreden en op zaterdag en zondag de kwartfinales, halve finales en finales.

  • Het schema in chronologische volgorde:
  • 1500 meter vrouwen/mannen: halve finale en finale op zaterdag 17 maart vanaf 18.32u. Nederlandse tijd
  • 500 meter vrouwen/mannen: kwartfinale, halve finale en finale op zaterdag 17 maart vanaf 20.03u. Nederlandse tijd.
  • 1000 meter vrouwen/mannen: kwartfinale, halve finale en finale op zondag 18 maart vanaf 18.02u. Nederlandse tijd
  • Superfinale 3000 meter vrouwen/mannen: zondag 18 maart vanaf 20.00u. Nederlandse tijd
  • Relay-finales vrouwen/mannen: zondag 18 maart vanaf 20.32u. Nederlandse tijd.