18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op het Vierschansentoernooi 2019

Dirk Maas

Op Nieuwsjaardag kijken naar het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen is een niet meer weg te denken traditie. Deze wedstrijd in Beieren maakt deel uit van het Vierschansentoernooi. De 2019-editie van dit evenement wordt gehouden tussen zaterdag 29 december 2018 en zondag 6 januari 2019.

Online bookmakers laten het Vierschansentoernooi zeker niet links liggen. Zo biedt Toto verschillende weddenschappen aan met betrekking tot het Vierschansentoernooi. Wedtips, voorspellingen en quoteringen komen in dit artikel aan bod, evenals factoren die eigen zijn aan het schansspringen.

Opzet Vierschansentoernooi

Hoewel het Vierschansentoernooi deel uitmaakt van de Wereldbeker-cyclus is het een evenement op zich. Sommige springers slaan het winnen van het Vierschansentoernooi hoger aan dan het behalen van Olympisch goud. Het Vierschansentoernooi 2019 bestaat uit de wedstrijden die worden gehouden in Oberstdorf (zaterdag 29 december 2018), Garmisch-Partenkirchen (dinsdag 1 januari 2019), Innsbruck (vrijdag 4 januari 2019) en Bischofshofen (zondag 6 januari 2019). Bij ieder van deze vier wedstrijden worden twee manches gehouden.

De puntentelling bij het schansspringen wordt bepaald door de afstand die een springer haalt en punten die een vijfkoppige jury geeft voor de stijl van een sprong, te weten de aanloop, afsprong, vlucht, het neerkomen en de uitloop. Winnaar van het Vierschansentoernooi is logischerwijs de springer die het meest aantal punten behaalt.

In tegenstelling tot andere schansspringwedstrijden wordt bij het Vierschansentoernooi een knock-outformat gehanteerd: 50 deelnemers worden verdeeld in 25 paren. De 25 winnaars plus de 5 ‘beste verliezers’ kwalificeren zich.

Wedden op de winnaar van het Vierschansentoernooi

Kamil Stoch won de laatste twee edities, waaronder de vijf laatste wedstrijden van het Vierschansentoernooi. In de 2018-editie leverde hij een bijna nooit eerder vertoonde prestatie. Hij won alle vier de wedstrijden in één en dezelfde editie. Alleen Sven Hannawald lukte dat, aan het begin van deze eeuw, eerder. Toto biedt de wedmogelijkheid aan ‘Wint één deelnemer alle vier de wedstrijden van het Vierschansentoernooi 2019’? ‘Ja’ heeft een quotering van 4.00, ‘nee’ is gequoteerd op 1.20.

Toch is Stoch bij de bookmakers niet de grote favoriet voor de eindwinst. Zo is de Pool bij Toto op 3.45 gequoteerd. Andere bookmakers hanteren voor Stoch quoteringen die tussen de 3.00 en 4.00 liggen.

De topfavoriet voor de Vierschansentoernooi 2019 bij de bookmakers is Ryoyu Kobayashi. De Japanner heeft een bijzonder lage quotering van 1.75 bij Toto. Andere online bookmakers hanteren soortgelijke quoteringen. Verrassend zijn die lage quoteringen niet: de Japanner won dit seizoen reeds 4 van de 7 Wereldbeker-wedstrijden. Bij 6 van de 7 wedstrijden eindigde hij op het podium.

Piotr Zyla completeert de top 3 van kanshebbers op de eindzege van het Vierschansentoernooi 2019. De Pool heeft een quotering van 6.50 bij Toto. Zyla haalde dit Wereldbeker-seizoen in 5 van de 7 evenementen een top 3-klassering: 3 keer werd hij 2e en twee maal eindigde hij als 3e. Andere bookmakers hanteren quoteringen van 7.00 en 7.50 voor een eindzege van Pyla.

Wedden op de winnaar in Oberstdorf

Traditiegetrouw start het Vierschansentoernooi met de wedstrijd in het Duitse Oberstdorf. Deze wedstrijd kende dit decennium veel verschillende winnaars. Alleen de Oostenrijker Stefan Kraft slaagde erin het evenement meer dan één keer op zijn naam te brengen: hij won in Oberstdorf in 2014 en in 2016.

Kraft heeft dit jaar een quotering van 20.00 voor winst in Oberstdorf bij Toto. De Duitser Karl Geiger, dit seizoen winnaar van de Wereldbeker-wedstrijd in het Zwitserse Engelberg, is gequoteerd op 14.50 voor winst in Oberstdorf. Johann André Forfang, naast Geiger één van de weinigen die Kobayashi van winst wist af te houden, won de Wereldbeker-wedstrijd in het Russische Nizhny Tagil. De Noor heeft een quotering van 16.50 voor winst in Oberstdorf.

Piotr Zyla heeft een quotering van 8.00 voor het winnen van de Vierschansen-wedstrijd in Oberstdorf. Zijn landgenoot Stoch is gequoteerd op 4.90 voor het winnen van deze wedstrijd. Topfavoriet Kobayashi heeft een quotering van 2.10 voor het zegevieren in Oberstdorf.

Andere weddenschappen die betrekking hebben op het Vierschansentoernooi

Behalve de mogelijkheden om te wedden op de outright winnaar bieden bookmakers verschillende andere weddenschappen aan betreffende het Vierschansentoernooi. Zo is er de wedoptie ‘nationaliteit van de winnaar’. Polen heeft met Kamil Stoch en Piotr Zyla twee grote kanshebbers in huis. Voorspellen dat de eindwinnaar van het Vierschansentoernooi de Poolse nationaliteit heeft, is gequoteerd op 3.50.

Daarnaast kunt u wedden op een ‘head-to-head’: twee schansspringers worden tegenover elkaar geplaatst en u kunt wedden wie van de twee het hoogst eindigt. Toto biedt bijvoorbeeld de weddenschap ‘Kobayashi versus Stoch’ in de kwalificatie voor Oberstdorf aan. Kobayashi heeft een quotering van 1.40 voor het hoger eindigen in de kwalificatie dan Stoch, terwijl de Pool gequoteerd is op 2.90 voor een betere klassering dan de Japanner.

Er is tevens de mogelijkheid te wedden op een top 3-klassering in het eindklassement van het Vierschansentoernooi. Behalve de 3 grote favorieten (Kobayashi, Stoch en Zyla) die quoteringen onder de 2.00 hebben voor een top 3-plaats zijn er een aantal outsiders die in de afgelopen jaren al tegen een top 3-klassering aan schurkten. Dat zijn bijvoorbeeld Johann Forfang (gequoteerd op 4.00), Robert Johansson (gequoteerd op 5.00) en Dawid Kubacki (gequoteerd op 8.00).

Tot slot kan er worden gewed op het puntentotaal. In de afgelopen vijf jaar kwam het maar één keer voor dat de eindwinnaar van het Vierschansentoernooi minder dan 1000 punten behaalde. Dat was in 2017 toen één manche in Innsbruck werd afgelast vanwege de te harde wind. In 3 van de laatste 5 edities kwam de winnaar boven de 1100 punten uit en in 4 van de laatste 5 edities boven de 1050. Wedden op ‘de winnaar behaalt meer dan 1050 punten’ is gequoteerd op 2.50

Het weer als complicerende factor

Het weer kan nog wel eens spelbreker zijn bij het Vierschansentoernooi. Daarom is het zaak voor iedere wedstrijd van het Vierschansentoernooi diverse weer-sites te raadplegen. Soms verschillen de omstandigheden waarin de deelnemers van de schans af moeten springen. De grote favorieten kunnen in slechte weersomstandigheden minder uit de verf komen, terwijl de outsiders in optimale omstandigheden boven zichzelf uit kunnen stijgen.

Ook kan het voorkomen, zoals blijkt uit het voorbeeld van Innsbruck 2017, dat een manche wordt afgelast vanwege de te harde wind. Afgelaste manches (één of meer) hebben invloed op het puntentotaal. Afgelastingen kunnen ervoor zorgen dat het puntentotaal van de eindwinnaar onder de 1000 uitkomt. Voorspellen dat de eindwinnaar van het Vierschansentoernooi 2019 minder dan 950,9 punten behaalt, is gequoteerd op 3.75.

Het afgelasten van een manche kan eveneens van invloed zijn op het verschil in punten tussen de eindwinnaar en de nummer twee. In 3 van de laatste vijf edities was het verschil minder 30 punten tussen de nummers 1 en 2. In 2017, toen een manche werd afgelast, was het verschil meer dan 30 punten. Er is de mogelijkheid om te wedden op meer dan 50 punten verschil tussen de nummers 1 en 2, zoals vorig jaar het geval was. Voorspellen dat de winnaar van het Vierschansentoernooi met meer dan 50 punten verschil wint, is gequoteerd op 7.00.