18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op doelpunten van Lionel Messi

Dirk Maas

Superlatieven schieten tekort wanneer het om Lionel Messi gaat. Hoe kun je wedden op doelpunten van de Argentijnse steraanvaller en hoe kun je dat het beste aanpakken?

Over Lionel Messi

Lionel Messi beleeft zijn doorbraak bij het grote publiek in maart 2007 als hij een hattrick maakt tegen Real Madrid. De Barcelona-spits is op dat moment negentien jaar. Twee jaar later maakt hij ook buiten Spanje naam. Hij wordt topscorer van de Champions League 2008/2009. Barcelona voltooit in dat seizoen de treble. De Argentijnse spits wordt begin 2010 uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld.

Na dat droomseizoen begint Messi de records aaneen te rijgen. Zo scoort hij in het seizoen 2011/2012 het ongelooflijke aantal van vijftig competitiegoals. Het jaar 2012 staat sowieso bol van de records: hij maakt, club en land gecombineerd, eenennegentig goals in dat kalenderjaar. Daarmee komt Messi in het Guinness Book of World Records.

Het seizoen na zijn recordaantal van vijftig goals evenaart hij bijna die mijlpaal. Messi komt vier goals tekort. Wel vestigt de doelpuntenmachine een nieuw record door eenentwintig competitieduels op rij te scoren. Messi is anno 2018 topscorer aller tijden van de Primera División. Op zijn ontzagwekkende erelijst prijken inmiddels vier Primera División-topscorertitels, vijf Copa del Rey-topscorertitels en vijf Champions League-topscorertitels.

Goalgetter pur sang: doelpuntenmaker in een wedstrijd

Zoals het een ware goalgetter betaamt, draait de doelpuntenmachine die Lionel Messi heet altijd op volle toeren. Dit decennium loopt hij, gemiddeld gezien, één op één. Elk seizoen maakt hij één goal per wedstrijd. De weddenschap ‘Messi to score’ in een wedstrijd is dan ook altijd een overweging waard.

Sevilla, Atlético Madrid, Real Madrid, Valencia en Athletic Bilbao vormen de top vijf van Messi’s favoriete tegenstanders. Tegen deze clubs maakte hij de meeste goals. Dat zijn de absolute aantallen. Als je kijkt naar het gemiddeld aantal goals, dan is Messi op zijn best tegen Eibar (waartegen hij twaalf keer scoorde in zes duels), Deportivo La Coruña (zeventien goals in zestien duels) en Levante (zestien goals in zestien duels). Mocht Messi tegen deze clubs spelen, dan is de kans dat hij scoort heel groot.

Eerste of laatste doelpuntenmaker

Gezien zijn vele goals is het niet verwonderlijk dat Lionel Messi vaak de openingsgoal of het slotdoelpunt van een wedstrijd maakt. In  de eerste vijfenveertig duels die Barcelona speelde in het seizoen 2017/18 maakte hij tien keer de openingsgoal. In elf van deze vijfenveertig wedstrijden was Messi de laatste doelpuntenmaker van de wedstrijd.

Bookmakers bieden de mogelijkheid om te wedden op ‘Messi scoort de eerste/laatste goal van de wedstrijd’. Het grote voordeel van deze weddenschappen is dat de quoteringen hoger zijn dan wanneer je ‘alleen’ voorspelt dat Messi gaat scoren.

Verband tussen goals Messi en winst Barcelona

Is een doelpunt van Messi in een wedstrijd van Barcelona een garantie dat de Blaugranas dat duel winnen? Als opnieuw de eerste vijfenveertig duels van het seioen 2017/2018 als graadmeter worden genomen, dan blijkt dat Lionel Messi in twintig van die duels één of meerdere goals maakte. Alleen in het duel tegen Celta de Vigo leverde dat niet de volle mep op. Messi tekende in dat duel de 1-1 aan. Die wedstrijd eindigde in 2-2.

Je kunt dus haast wel stellen dat er een causaal verband is  tussen de winst van Barcelona in een duel waarin Messi scoort. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een bet kan worden geplaatst op ‘Messi scoort en Barcelona wint de wedstrijd’.

Hattrick van Messi

In zijn loopbaan als clubvoetballer maakte Lionel Messi 39 hattricks. Dat is een duizelingwekkend aantal. Indien wederom de eerste vijfenveertig wedstrijden van Barcelona in 2017/18 als graadmeter dienen, dan valt op dat Messi amper nog een hattrick weet te realiseren. Op het moment van schrijven dateert zijn laatste van 19 september 2017, in een met 6-1 gewonnen duel tegen Eibar. Dat was tevens de enige keer dat hij een hattrick maakte in al die vijfenveertig wedstrijden.

Ondanks het feit dat hattricks van de Argentijn de laatste tijd schaarser zijn geworden kan er bij de bookmakers wel gewed worden op een hattrick van Messi in een wedstrijd. Dit zal doorgaans quoteringen van boven de 10.00 opleveren.

Topscorer seizoen/toernooi

Lionel Messi is een grossierder in topscorertitels. De Primera División, Copa del Rey, Champions League en het FIFA WK voor clubteams gecombineerd heeft hij vijftien topscorertitels achter zijn naam staan. In landenverband is hij een stuk minder succesvol. Namens Argentinië werd Messi nog nooit topscorer van de Copa América of het WK.

Ondanks het feit dat het WK-voetbal en Lionel Messi nog geen gelukkig huwelijk vormt, is hij bij de bookmakers de grote favoriet om er met de WK 2018-topscorerstitel vandoor te gaan. De odds op de Gouden Schoen voor Messi als WK-topscorer liggen veelal rond de 10.00. Bij sommige bookmakers liggen die nog lager: rond de 8.50.

De strijd om de topscorerstitel in de Primera División was dit decennium bijna altijd een tweestrijd tussen Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. De Argentijn heeft een nipte voorsprong op de Portugees: vier tegenover drie. In het seizoen 2017/18 ondervindt Messi geen concurrentie van de Portugees. Ronaldo maakte er tot en met begin februari acht, Messi schoot twintig keer raak. Met dat aantal is hij de huidige aanvoerder op de topscorersranglijst.
De topscorerstitel is echter geen gelopen race. Clubgenoot Luis Suárez staat op zestien treffers. De Uruguayaan is de laatste tien competitieduels iets beter op dreef dan de Argentijn. Suárez maakte tien goals tegenover acht doelpunten van Messi. De Argentijn is bij de bookmakers licht favoriet om een vijfde topscorerstitel te veroveren. Messi heeft een quotering van rond de 1.10, Suárez rond de 1.20.

Wat betreft de Champions League-topscorerstitel zijn de rollen tussen Ronaldo en Messi omgedraaid. De Real Madrid-aanvaller staat na zes duels op negen goals. Voor de Barcelona-spits staat de teller op drie doelpunten in zes duels. Voor Messi zal het heel lastig worden om dit seizoen nog de succesvolste Champions League-schutter te worden. De bookmakers denken er net zo over en zien Cristiano Ronaldo als de grootste kanshebber. Voor Messi liggen de quoteringen bij de ene bookmaker rond de 11.00, bij de andere rond de 12.00.