18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op de World Cup schaatsen 2018/19

Dirk Maas

Gezien het hoge niveau bij de Nederlandse kwalificatiewedstrijden voor de Wereldbeker-schaatsen lijkt het kwalificeren ervoor moeilijker dan het winnen van een WB-wedstrijd.

Dat er niet louter Nederlandse kanshebbers op sommige afstanden zijn, zal dit artikel duidelijk maken. Hierin komen de tips voor het wedden op de World Cup schaatsen aan bod.

Overzicht wedstrijden Wereldbeker-cyclus 2018/19

Net zoals vorig jaar staan er zes Wereldbeker-wedstrijden op het programma. Nieuwe locaties zijn dit jaar het Japanse Tomakomai (gehouden vanaf vrijdag 23 november tot en met 25 november) en het Poolse Tomaszow Mazowiecki (gehouden vanaf vrijdag 7 december tot en met zondag 9 december).

De start van het WB-seizoen vindt plaats in het Japanse Obihiro, tussen vrijdag 16 november en zondag 18 november. Heerenveen (14-16 december 2018), Hamar (1 februari – 3 februari 2019) en Salt Lake City (9-10 maart 2019) completeren de reeks aan WB-wedstrijden.

Berekening klassementen

Er worden klassementen opgemaakt voor de individuele afstanden 500 meter (mannen/vrouwen), 1000 meter (mannen/vrouwen), 1500 meter (mannen/vrouwen), 3/5 kilometer (vrouwen), 5/10 kilometer (mannen) en de massastart. Teamonderdelen in de Wereldbeker zijn de achtervolging en teamsprint.

Voor elk teamonderdeel zijn er vier Wereldbeker-wedstrijden. De meest verreden individuele afstand in de Wereldbeker 2018/19 is de 500 meter (in totaal 11x). Daarna volgen de 1000 meter (7x), 1500 meter (6x), de 3/5 kilometer (5x), de 5/10 kilometer (5x) en de massastart (4x).

Logischerwijs wint de schaatser of schaatsster die in totaal de meeste punten op een afstand behaalt de Wereldbeker op die afstand. In het uitzonderlijke geval van een gelijke stand wordt er gekeken naar het aantal zeges.

Favorieten per afstand: mannen

Bij de 500 meter mannen stond er vorig seizoen geen maat op Håvard Holmefjord Lorentzen. Hij won de Wereldbeker, werd Olympisch kampioen op die afstand en veroverde de wereldtitel sprint dankzij zijn twee zeges op de 500 meter. Kjeld Nuis was vorig jaar de beste op de 1000 meter. Naast de eindzege in de Wereldbeker won hij Olympisch goud op de kilometer.

Nuis is eveneens Olympisch kampioen op de 1500 meter. De Wereldbeker was vorig jaar echter een prooi voor Denis Yuskov. De Rus was ook in 2015/16 winnaar van de Wereldbeker. Nuis won in 2016/17. Gelet op zijn huidige vorm geldt ook Patrick Roest als een gegadigde.

Sven Kramer was tot voor de kort de onbetwiste koning van de 5 en 10 kilometer bij Wereldbeker-wedstrijden, maar de vraag is wat er dit seizoen van hem verwacht kan worden. Rugklachten spelen hem parten. De drie schaatsers die Kramer van de eindzege kunnen afhouden van het klassement op de langste afstand lijken Patrick Roest, Ted-Jan Bloemen en Sverre Lunde Pedersen te zijn.

Op de massastart wordt de top 3 de laatste jaren steeds door dezelfde personen bevolkt. Dit trio bestaat uit Seung-Hoon Lee (tweevoudig winnaar van de Wereldbeker), Bart Swings (3x vice-winnaar van de Wereldbeker) en Andrea Giovannini (drie keer op het eindpodium, maar nog nooit eerste).

Favorieten per afstand: vrouwen

Nao Kodaira heerst op de 500 meter. Vorig jaar kroonde ze zich tot Olympisch kampioene op de kortste schaatsafstand. Vorig jaar won ze weliswaar de Wereldbeker niet, maar dat kwam omdat ze enkele races liet schieten. Kodaira won vorig seizoen de eerste zeven Wereldbeker-wedstrijden. Op de mijl is de Japanse eveneens een klasse apart. Vorig jaar won ze 3 van de 4 races waaraan ze deelnam op de 1000 meter.

Haar landgenote Miho Takagi grossierde in 2017/18 in ereplaatsen op de 1000 meter. De 1500 meter is een afstand die haar nog beter ligt. Vorig jaar won ze 4 van de 6 races op de metrische mijl. Ireen Wüst en Antoinette de Jong zijn de Nederlandse troeven. Zij weten hoe het is om op het podium van een Wereldbeker-wedstrijd over 1500 meter te eindigen.

Antoinette de Jong was in 2017/18 eindwinnares van het Wereldbeker-klassement op de 3 en 5 kilometer. Esmee Visser, Natalya Voronina, Ivanie Blondin en, niet te vergeten, Martina Sablikova zijn normaliter de andere grote kanshebsters op de eindzege van de langste afstand.

Op de massastart zullen de schaatssters die de afgelopen jaren de dienst uitmaakten, ook dit seizoen strijden om de Wereldbeker. Bo-Reum Kim, winnares in 2016/17, Francesca Lollobrigida (winnares in 2017/18), Irene Schouten (winnares in 2015/16) en Ivanie Blondin (meermaals op het eindpodium de afgelopen drie jaar) gelden als grote favorieten. Olympisch kampioen Nana Takagi en haar landgenote Ayano Sato kunnen ook in dit rijtje worden geschaard.

Favorieten voor de teamonderdelen

Hoewel de ploegenachtervolging bij de mannen op de Olympische Spelen vaak op een teleurstelling uitliep, is Nederland in de Wereldbeker zo goed als ongenaakbaar. De Nederlandse mannen wonnen 5 van de laatste 7 edities. Noorwegen, Italië en Zuid-Korea zijn normaal gesproken de landen die Nederland naar de kroon kunnen steken.

Bij de vrouwen won Japan de laatste drie edities van de Wereldbeker. De Japanse vrouwen zegevierden ook op de Spelen van 2018. Nederland eindigde de afgelopen drie seizoenen telkens in de top 3 en behaalde dit voorjaar Olympisch zilver.

Het niet-Olympische onderdeel teamsprint is nog een betrekkelijk jonge discipline in de Wereldbeker. Dit onderdeel stond in 2015/16 voor het eerst op het programma. Tot nu toe steekt er bij de mannen niet één land bovenuit op deze afstand. Nederland won in 15/16 en werd 2e in 16/17. Canada was in 16/17 de beste en werd zowel in 15/16 als in 17/18 derde. Noorwegen werd vorig seizoen eindwinnaar. Rusland werd twee keer vice-winnaar.

Bij de vrouwen is de verscheidenheid aan winnaars eveneens groot. Achtereenvolgens Japan, China en Rusland kroonden zich tot winnaars van de Wereldbeker teamsprint. Nederland eindigde telkens op het eindpodium. Rusland (2x) en Noorwegen (1x) eindigden ook één of meerdere keren in de top 3-eindstand.

Bookmakers om de in de gaten houden

Aangezien schaatsen voornamelijk een Nederlandse aangelegenheid is, is het raadzaam om Toto in de gaten te houden voor de quoteringen voor de outright winnaars (de eindwinnaars) van elke afstand.

In het verleden hebben niet-Nederlandse bookmakers ook het wedden op de Wereldbeker schaatsen aangeboden. Via de zoekopdracht ‘betting world cup speed skating 2018/19’ in een willekeurige zoekmachine kun je nagaan of dat dit seizoen ook het geval is.