18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op de naam van de koninklijke baby in Engeland

Dirk Maas

Over Engeland gaat het verhaal dat je er kunt wedden op alles wat los en vast zit. Zo kun je wedden op de kleur van de hoed van Koningin Elizabeth die ze draagt bij de Royal Ascot-paardenraces.

Een andere, meer actuele, weddenschap rondom het Britse Koninklijk Huis betreft het wedden op de naam van het derde kind van kroonprins William en en zijn vrouw Kate Middleton. Toen de koninklijke hoogheden half oktober 2017 bekend maakten dat ze in april hun derde kind zullen verwelkomen, begon onmiddellijk het gespeculeer over de naam van de nieuwste royale telg. De bookmakers hebben een waslijst aan namen gemaakt, variërend van traditioneel tot ongewoon.

Over Prins William en Kate Middleton

William is de oudste zoon van kroonprins Charles en Diana Spencer. Hij is tweede in lijn van de Britse troonopvolging. Dat houdt in dat hij, na zijn vader, Koningin Elizabeth kan opvolgen als vorst van het Verenigd Koninkrijk en zijn aanverwante gebieden.

William kwam ter wereld op 21 juni 1982. Zijn ouders traden een klein jaar eerder, op 29 juli 1981, in het huwelijk. Diana beviel op 15 september 1984 van haar tweede kind: prins Harry. Charles en Diana gingen in 1992 uit elkaar, hun echtscheiding werd in 1996 bekrachtigd.

Een jaar later, op 31 augustus 1997, overleed prinses Diana aan de gevolgen van een auto-ongeluk in een Parijse tunnel. William en Harry, die enkele dagen daarvoor van een vakantie met hun moeder in Zuid-Frankrijk waren teruggekeerd, bevonden zich ten tijde van het ongeluk op het Schotse landgoed Balmoral alwaar ze bij hun grootmoeder verbleven.

Na het behalen van zijn voortgezet onderwijs-diploma aan een privéschool rondde William twee opleidingen af: geografie aan de Universiteit St. Andrews en een militaire opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst.

William trouwde op 29 april 2011 met Catherine Middleton. Het echtpaar draagt sindsdien de titel van hertog en hertogin van Cambridge. Catherine werd geboren op 9 januari 1982 en zij is de oudste dochter van zakenman Michael Middleton en zakenvrouw Carole Middleton. Catherine, ‘Kate’, heeft een jongere zus genaamd Philippa (‘Pippa’) en een jongere broer James.

Kate ontmoette William op de universiteit van St Andrews. Zij behaalde daar een graad in de kunstgeschiedenis. Op 22 juli 2013 beviel ze van haar eerste kind: George (voluit George Alexander Louis). Het tweede kind van het koninklijke echtpaar, Charlotte (voluit Charlotte Elizabeth Diana), werd geboren op 2 mei 2015.

De populairste namen bij de bookmakers

Een woordvoerster van een wedkantoor sprak de verwachting uit dat het koninklijk echtpaar hun derde kind een naam gaat geven die in koninklijke kringen heel gebruikelijk is. Letterlijk zei de woordvoerster: ‘de kans is niet heel groot dat het kind prinses Chardonnay of prins Wayne gaat heten’.

De meisjesnamen die het goed doen bij de bookmakers zijn Mary (odds rond de 4.00), Alice (quoteringen om en nabij de 8.00), Victoria (rond de 9.00) en Elizabeth (om en nabij de 13.00). De naam Mary komt vaak voor in de geboorte- en doopnamen van leden van de Engelse koninklijke familie. Het is bijvoorbeeld de middelste naam van Koningin Elizabeth. Haar grootmoeder, Koningin Mary, was getrouwd met George V. Alice is een andere grote favoriet omdat dat de naam was van de moeder van Williams grootvader: Prins Philip. Het derde kind van Koningin Victoria, die van 1837 tot en met 1901 regeerde, heette ook Alice.

De jongensnamen die het vaakst bij de bookmakers voorkomen, zijn Arthur (quoteringen om en nabij de 11.00), Albert (odds rond de 13.00) James (rond de 14.00) en Frederick (om en nabij de 15.00). George VI, de laatste koning van Engeland, had als doopnamen Albert, Frederick en Arthur. Arthur is eveneens één van Williams doopnamen.
In de zeventiende eeuw, toen het Britse vorstenhuis het Huis van Stuart heette, kwam het vaak voor dat de monarch naar de naam James luisterde. Zoals eerder vermeld, heet de broer van Kate Middleton James.

Ongewone, lollige namen

De gebruikelijke, favoriete namen bevinden zich uiteraard aan de top van lijst van de bookmakers. Onderaan de lijst staan de ongebruikelijke, ongewone en soms zelfs lollige namen. Eerder in dit artikel werden al de namen van Chardonnay (odds om en nabij de 501.00) en Wayne (eveneens quoteringen rond de 501.00) genoemd.

Namen die tot dezelfde categorie als Chardonnay en Wayne behoren, zijn Donald (de verwijzing laat zich raden), Nigel (een voormalig UKIP-politicus, lid van het Europees Parlement en een vurig pleitbezorger van de Brexit heeft een dergelijke voornaam) en Posh (wellicht een verwijzing naar de luxe levensstijl van het Britse Koninklijk Huis of een verwijzing naar een ex-Spice Girl).

Verder staan er onderaan de lijst nog niet-alledaagse Engelse namen. Voorbeelden daarvan zijn Ierse jongensnamen als Paddy en Eamonn. Gezien de van oudsher historische spanningen tussen het protestantse Engeland en het overwegend katholieke Ierland is het niet verwonderlijk dat quoteringen van de Ierse voornamen rond de 501.00 liggen. Andere ‘exotische’ namen zijn Dieubon (odds rond de 101.00), Anastasia (om en nabij de 101.00), Adelaide (rond de 101.00), Arabella (om en nabij de 101.00) en Thierry (rond de 250.00).

Naam pas twee dagen na de bevalling bekend

Behalve het wedden op de naam van het derde kind van William en Kate houden wedkantoren zich ook bezig met de vraag op welke datum de bevalling plaatsvindt. Volgens de bookmakers maakt maandag 23 april, St George’s Day, de grootste kans, gevolgd door 21 april (de datum waarop Koningin Elizabeth jarig is) en 29 april (de huwelijksdag van William en Kate).

De odds en de favorieten kunnen in de komende weken nog wijzigen. Het is aan te raden om iedere dag naar de quoteringen te kijken om na te gaan of er zich wisselingen hebben voorgedaan. Het is daarnaast nog mogelijk om kort na de bevalling nog te wedden op de naam van de baby. Het is in de Britse koninklijke kringen gebruikelijk om eerst het geslacht van de baby te noemen zonder dat de naam bekend wordt. De naam volgt meestal twee dagen na de bevalling. Dat was het geval bij de geboorte van George en Charlotte.