18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op de Giro d’Italia 2018

Dirk Maas

Op vrijdag 4 mei 2018 vindt de start van de Giro d’Italia plaats. Voor het eerst in de geschiedenis van de drie grote wielerrondes wordt er gekoerst buiten Europa. De Ronde van Italië eindigt op zondag 27 mei in Rome.

De Giro is een stuk onvoorspelbaarder dan de Tour gezien de grote variatie aan winnaars in dit decennium. Er is ook een flinke variatie in het aantal manieren om te wedden op de Giro d’Italia 2018. Behalve het wedden op de winnaar zijn er nog andere wedmogelijkheden met betrekking tot de Giro. Die komen hieronder aan bod, voorafgegaan door een korte geschiedenis van de Ronde van Italië en het parcours voor de editie van 2018.

Geschiedenis van de Giro

De Giro d’Italia maakt samen met de Tour de France en de Vuelta a España deel uit van de grote rondes: een ruim drie weken durende etappekoers, meestal bestaande uit 21 etappes.

De eerste keer dat de Giro verreden werd, was in 1909. De sportkrant La Gazzetta dello Sport organiseerde in mei de Ronde van Italië, die bedoeld was als tegenhanger van de Ronde van Frankrijk in juli. De maand mei is nog steeds het vaste tijdstip waarop de Giro plaatsvindt. De Italiaan Luigi Ganna kroonde zich tot de eerste winnaar.

Italiaanse renners gingen in de jaren daarna vaak met de eindzege aan de haal: 69 van de 100 keer. De Zwitser Hugo Koblet was in 1950 de eerste niet-Italiaanse winnaar van de Giro. Grote renners als de Luxemburger Charly Gaul, de Fransmannen Jacques Anquetil, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaarden Miguel Indurain en Alberto Contador doorbraken in de daaropvolgende decennia de Italiaanse hegemonie.

Parcours en routeschema Giro d’Italia 2018

De Giro startte al eerder buiten Italië, maar nog nooit buiten Europa. Jeruzalem is het vertrekpunt voor de Ronde van Italië 2018.
Volgens de ene lezing start de Giro in Israël ter ere van het 70-jarig bestaan van dit land. De andere versie luidt dat de Giro-organisatie hiermee een hommage aan Gino Bartali, één van de grootste Italiaanse wielrenners ooit, wil brengen. Bartali hielp 800 joden bij hun onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De openingsrit in Jeruzalem is een individuele tijdrit van 9,7 kilometer. De tweede van de drie etappes op Israëlische bodem voert van Haifa naar Tel Aviv. De derde gaat van Be’er Sheva naar Eilat. Beide etappes zijn vlak waardoor sprinters zich kansrijk kunnen wanen.

Op maandag 7 mei is er een rustdag vanwege de verplaatsing van Israël naar Sicilië. In de eerste volle week van de Giro staan er drie heuvelachtige en drie bergetappes op het programma, waaronder één op de flanken van de Etna.

In de tweede week van de Giro zit het venijn ‘m in de staart met twee zware bergritten op zaterdag 19 en zondag 20 mei. De Monte Zoncolan, waarop op 19 mei de aankomst bergop ligt, geldt als één van de zwaarste beklimmingen in Europa.

De slotweek start met een individuele tijdrit van 34,2 kilometer op dinsdag 22 mei. Het tweede deel van die tijdrit gaat over een heuvelachtig parcours. Tussen donderdag 24 mei en zaterdag 26 mei volgen nog drie zware bergritten in de Alpen. De Giro wordt afgesloten met een vlakke etappe in en om Rome.

Outright winnaar: favorieten voor de eindzege

Tom Dumoulin won vorig jaar de 100e editie van de Ronde van Italië. Nairo Quintana en Vincenzo Nibali vervolledigden het podium. De Colombiaan en Italiaan zijn er dit jaar niet bij. Dumoulin heeft dit jaar nog niet veel koerskilometers in de benen. Hij moest opgeven in de Tirreno-Adriatico en hij werd 21e en 31e in respectievelijk de Strade Bianche en Milan-Sanremo. Zijn 15e plaats in Luik-Bastenaken-Luik, een kleine twee weken voor de start van de Giro, zal hem het nodige vertrouwen geven.

Bij de bookmakers wordt Dumoulin tot de topfavorieten gerekend. Zijn quoteringen liggen rond de 2.75. Alleen Chris Froome heeft lagere odds. Die van de Brit zijn om en nabij de 2.30. Froome jaagt op een zelden vertoonde ‘Tiger Slam’: tegelijkertijd in het bezit zijn van de roze trui als Giro-eindwinnaar, de gele trui als Tour-triomfator en de rode trui als Vuelta-winnaar. Froome reed een onopvallende Ruta del Sol en Tirreno-Adriatico, maar zijn meest recente prestatie was van een hoger niveau: 4e in het eindklassement van de Tour of the Alps.

De Tour of the Alps werd gewonnen door Thibaut Pinot. De Fransman werd vorig jaar vierde in de Giro. In de bergetappes was hij groots, maar in tijdritten liet hij te veel liggen. Dit jaar is het aantal tijdritkilometers teruggeschroefd: van 69 kilometer in 2017 naar 44 km in 2018. Dat kan in zijn voordeel werken zeker gezien de vele klimritten dit jaar. Pinot sluit de rij van de drie grote favorieten bij de bookmakers: zijn odds liggen rond de 4.75.

Daarachter bevinden zich een aantal coureurs die eveneens tot de kanshebbers of geduchte outsiders behoren. Miguel Angel Lopez, kopman van Astana, staat gequoteerd op ongeveer 6.50. Lopez won de 2e etappe van de Tour of the Alps en werd 3e in de eindrangschikking. Fabio Aru, vorig jaar nog ploeggenoot van Lopez, weet hoe het is om goed te rijden in een grote ronde. Hij eindigde in 2014 en 2015 op het podium van de Giro: 3e en 2e. Hij won in 2015 de Vuelta. Aru keert na twee jaar afwezigheid weer terug in de Giro. Zijn odds liggen rond de 7.00.

Domenico Pozzovivo won vorig jaar niet veel, maar was één van de regelmatigste coureurs van 2017. Hij werd 4e in de Ronde van Zwitserland, 6e in de Giro en 6e in de Ronde van Lombardije. Dit jaar werd hij de bergkoning van de Tour of the Alps en recentelijk finishte hij als 5e in Luik-Bastenaken-Luik. Zijn quoteringen liggen rond de 23.00.

De odds van Esteban Chaves zijn iets lager: om en nabij de 19.00. Chaves won begin februari de Herald Sun Tour en werd in 2016 2e in de Giro en 3e in de Vuelta. Zijn ploeggenoot bij Mitchelton-Scott, Simon Yates, maakte dit voorjaar indruk door tweede te worden in Parijs-Nice en vierde in de Ronde van Catalonië. In beide etappekoersen kaapte de Brit een etappe weg. Zijn odds liggen rond de 34.00.

Live wedden

Behalve vooraf wedden is het ook mogelijk om live te wedden op de Giro d’Italia. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het wedden op een etappewinnaar of een renner die in de top 3 van een etappe of een klassement eindigt.

De zeven vlakke etappes lijken een prooi voor de sprinters te zijn. Vorig jaar drukte Fernando Gaviria vier keer als eerste zijn fiets over de meet. De Colombiaan van de Quick Step-formatie slaat dit jaar de Giro over omdat hij zich op de Tour wil richten. Quick Step heeft dit jaar in de Giro weer een sterke troef in handen met Elia Viviani. De Italiaan won in 2018 reeds het puntenklassement van de Dubai Tour en Abu Dhabi Tour en zegevierde in de Driedaagse van de Panne. Hij werd enkele dagen later tweede in Gent-Wevelgem.

Voor de klimgeiten liggen er eveneens veel kansen in het verschiet aangezien er acht bergritten op het programma staan. In die zwaarste etappes wint er de laatste jaren zelden een renner uit de top van het algemeen klassement. Meestal loeren de favorieten op elkaar en kan er een groepje met rittenkapers wegrijden. Michael Woods toonde onlangs zijn klimmerscapaciteiten door tweede te worden in Luik-Bastenaken-Luik.

Datzelfde geldt voor Davide Formolo, die zevende werd in La Doyenne. Formolo won drie jaar geleden een heuvelrit in de Giro. Jarlinson Pantano heeft ervaring met het winnen van een bergrit in een grote ronde: hij zegevierde twee jaar geleden in een bergetappe in de Tour. Mikel Nieve werd in de Giro van 2016 de bergkoning. Naast de winst van het bergklassement zegevierde hij ook in een bergrit over vier cols. Giovanni Visconti, tenslotte, won het jaar daarvoor de blauwe trui en was in 2013 goed voor twee bergritzeges.

De twee tijdritten lijken uit te draaien op een tweestrijd tussen Tom Dumoulin en Chris Froome, de nummers 1 en 2 van het afgelopen WK tijdrijden. Outsiders zijn erkende specialisten als Rohan Dennis, Tony Martin en Jos van Emden.

Head to head-weddenschap

Zoals in elke team- of individuele sport is er volop onderlinge rivaliteit. Wielrennen vormt daar geen uitzondering op.

Bookmakers bieden zogeheten ‘race matchup odds’ of ‘head-to-head’s’, afgekort ‘h2h’, aan. Bookies stellen in dat geval twee renners tegenover elkaar en verbinden daaraan voor elke van beide renners een quotering. Je moet dan kiezen welke renner eerder de finishlijn passeert. Om deze vorm van weddenschap geldig te laten zijn, moet natuurlijk minimaal één van de twee coureurs de finish halen.