18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op de Formule 1 Turkije 2021 – tips en quotes

Joris Velthausz

Het Formule 1-seizoen loopt langzaam richting het einde. Er zijn nog zeven races in de komende maanden en de titelstrijd wordt steeds spannender. In Rusland pakte Lewis Hamilton de leiding in het wereldkampioenschap, maar Max Verstappen zit hem op de hielen. Gaat Verstappen de koppositie in het wereldkampioenschap heroveren of loopt Hamilton uit? Lees in dit artikel een voorbeschouwing op deze race.

Historie GP van Turkije

Het wordt de negende Formule 1-race in Turkije. Tussen 2005 en 2011 stond het circuit Istanbul Park op de kalender van de Formule 1. Vorig jaar werd er in Turkije geracet omdat er door corona niet buiten Europa kon worden gereden. Dit jaar is de Grand Prix van Turkije de vervanging van de race in Japan. Lewis Hamilton ging er vorig jaar met de overwinning vandoor.

De vorige editie was een chaotisch weekend met veel verrassingen. Lance Stroll pakte namelijk de pole position voor Max Verstappen. Het regende op de zaterdag en Stroll anticipeerde het beste op deze lastige omstandigheden. Hamilton wist als eerste over de streep te komen en stelde daarmee het wereldkampioenschap van 2020 veilig.

Vorige race in Rusland

Tijdens de meest recente race van dit seizoen in Rusland had Max Verstappen na een motorwissel een mooie opmars van achteraan de grid gemaakt. Dankzij regen in de slotfase en een perfect getimede stop wist hij nog knap tweede te worden. Hamilton won de race ondanks een matige kwalificatie en nam zoals verwacht de nummer één-positie over in het klassement, maar de schade bleef voor Verstappen beperkt. Lando Norris was in de positie om de Grand Prix van Sochi te winnen maar gokte dapper en verkeerd met zijn bandenkeuze tijdens het natte slot en viel terug naar plek zeven.

Voorspelling winst kwalificatie

Er wordt, net als in Rusland, regen verwacht op de zaterdag en zondag. De omstandigheden zullen dan erg lastig worden. De pole position is met natte omstandigheden nog prettiger dan normaal, de coureur op pole blijft vaak uit de chaos in de eerste rondes. De favoriet voor de kwalificatie is Max Verstappen met een quote van 2.20. Lewis Hamilton zit met een quotering van 2.35 dicht in de buurt van de Nederlander. Valtteri Bottas (5.00), Sergio Perez (16.00) en Lando Norris (20.00) volgen op gepaste afstand van Verstappen en Hamilton.

Norris pakte in Rusland verrassend pole, ook dit gebeurde dus in natte omstandigheden. Tijdens de Grand Prix van België behoorde Norris ook tot de snelste coureurs in de regen. Als het regent moeten Verstappen en Hamilton de McLaren-coureur dus goed in de gaten houden.

Voorspelling winst race

Op zaterdag worden de startposities vastgesteld, maar het echte racen gebeurt toch echt pas op zondag. We hebben dit seizoen al meerdere malen gezien dat de coureur die op de eerste plaats start niet direct de winnaar van de Grand Prix is. Zeker met de verwachte regen op zondag is alles mogelijk.

De grote favoriet voor dit weekend is Max Verstappen (1.75). Hamilton volgt wederom op een kleine afstand met een quotering van 2.50. Na deze twee coureurs schieten de quoteringen de hoogte in. Valtteri Bottas (17.25), Sergio Perez (21.00), Lando Norris (26.50), Charles Leclerc (40.00) en Daniel Ricciardo (80.00) hebben allemaal een hoge quotering. Het gerucht gaat dat Hamilton de komende tijd een nieuwe motor nodig heeft waardoor hij achteraan zou moeten starten. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit waar is en wanneer het gaat gebeuren, maar houdt dit in de gaten. Als Hamilton gaat wisselen zal zijn quotering nog hoger worden, terwijl zijn winstkansen zullen zakken.

Naast het gevecht tussen Hamilton en Verstappen om het wereldkampioenschap vechten de twee teams van de coureurs ook tegen elkaar. Red Bull en Mercedes zitten in een strijd om het constructeurskampioenschap. Doordat Bottas een stuk beter presteert dan Perez staat Mercedes daar voorlopig aan kop. Red Bull heeft een achterstand van ruim dertig punten. Sergio Perez moet de komende races echt aan de bak om het team aan een wereldtitel te helpen. Mercedes is dan ook de favoriet bij de constructeurs voor dit weekend. De Zilverpijlen – die tegenwoordig niet meer zilver zijn – hebben een quotering van 1.40, Red Bull volgt met een quote van 2.75 en de andere teams zijn geheel kansloos voor winst in dit klassement.

Snelste raceronde GP van Rusland

Momenteel is het verschil tussen Hamilton en Verstappen maar twee punten. Het is dus duidelijk dat elk punt telt dit seizoen. Het verschil kan over zeven races nog altijd zo klein zijn en dus vechten de coureurs voor elk punt. De rijder met de snelste raceronde krijgt één punt extra. Hamilton en Verstappen willen dit punt graag hebben. Het valt ook op dat Mercedes en Red Bull de tweede coureurs gebruiken om het punt bij het andere team weg te halen. Valtteri Bottas en Sergio Perez zijn al meerdere malen extra gestopt voor verse (meestal zachte) banden om de snelste raceronde binnen te halen.

Verstappen en Hamilton hebben beide een quotering van 2.75 voor het winnen van snelste raceronde. Bottas volgt met 5.00 en Perez met 6.00. Norris en Leclerc hebben een quotering van 26.00.

Waar moet je op letten?

Voor het raceweekend begint is het soms iets lastiger om te bepalen wie de snelste auto heeft. Het is daarom handig om de vrije trainingen in de gaten te houden voordat je een bet plaatst. Het is natuurlijk niet zo dat als Verstappen de snelste tijd rijdt op vrijdag dat hij ook pole position pakt. Toch is het goed om de tijden van de trainingen te volgen om een goed beeld te krijgen van de krachtverhouding tussen teams. Deze verhoudingen lijken bijna elke week iets te verschuiven, en het ligt heel dicht bij elkaar tussen Mercedes en Red Bull.