18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op de Eredivisie-topscorer 2019/2020

Dirk Maas

Hoewel de Eredivisie nog moet beginnen, is het startschot van het Nederlandse voetbalseizoen reeds gegeven met het duel om de Johan Cruijff Schaal. Kasper Dolberg kende een bliksemstart van de jaargang 2019/2020 door na 35 seconden te scoren tegen PSV.

Daarmee zet de Deen zijn voornemen om, na twee mindere seizoenen, weer de eerste spits van Ajax te worden kracht bij. Mocht Dolberg inderdaad zijn vorm van 2016/17 te hervinden, dan is hij een belangrijke kandidaat om Eredivisie-topscorer te worden. Er kan bij Toto op de Eredivisie-topscorer 2019/20 gewed worden. Verschillende kanshebbers en hun quoteringen zullen in dit artikel aan bod komen.

Korte geschiedenis Eredivisie-topscorer

Sinds 1956/1957, de start van de Eredivisie, wordt de titel ‘topscorer Eredivisie’ uitgereikt. Doorgaans wordt een speler van Ajax of PSV de beste schutter van de Eredivisie. De Amsterdammers leverden 21 keer de Eredivisie-topscorer. De Eindhovenaren hadden 19 maal ‘s lands beste schutter in huis.

In het afgelopen decennium kwamen Ajax- en PSV-spelers er amper aan te pas als het om de topscorerstitel ging. Alleen Luis Suarez, Memphis Depay en vorig seizoen Luuk de Jong en Dusan Tadic, met hun gedeelde topscorerstitel, slaagden daarin. AZ en Heerenveen leverden, net als Ajax en PSV, twee keer de Eredivisie-topschutter.

Sinds het Bosman-arrest eind 1995 verdween de limiet op het beperkt opstellen van niet-Nederlandse spelers. Niet-Nederlandse topscorers van de Eredivisie zijn sindsdien eerder regel dan uitzondering. In deze eeuw werd er acht keer een Nederlander topscorer van de Eredivisie.

Favorieten topscorer Eredivisie 2018/2019

Bij Toto zijn er 5 spelers geselecteerd die een quotering van onder de 10.00 hebben. Op vijf staat Nicolai Jorgensen van Feyenoord , met een quotering van 9.00 De Deen werd in zijn debuutjaar in de Eredivisie direct de beste schutter van Nederland, maar kwam de afgelopen twee seizoenen – mede door blessureleed – bij lange na niet in de buurt van zijn 21 goals uit zijn eerste seizoen.

Nummer vier in de pikorde is Sam Lammers, met een quotering van 8.00. De 22-jarige aanvaller raakte echter geblesseerd in het CL-duel tegen Basel en PSV vreest hem lange tijd kwijt te zijn. Een logisch PSV-alternatief lijkt Hirving Lozano, die zowel in 2017/18 als in 2018/19 17 Eredivisie-goals maakte. Lozano is op 11.00 gequoteerd. Een vertrek van de Mexicaan ligt echter nog altijd op de loer.

Toto speelt daar op in en ziet Donyell Malen ook als een belangrijke gegadigde voor de topscorerstitel. Malen gaf zijn visitekaartje af met een artistieke goal tegen Basel. Hij heeft, net als Lammers, een quotering van 8.00.

Zoals eerder vermeld, maakte Kasper Dolberg een uitstekende indruk tegen PSV in de wedstrijd om de Johan Cruijff-Schaal. De Deen lijkt vastberaden om zijn vorm van 2016/17 te hervinden. Dolberg heeft bij Toto een quotering van 6.00. Alleen zijn ploeggenoot Dusan Tadic een nog lagere quotering, namelijk 2.35. De Serviër deelde vorig seizoen de topscorerstitel met Luuk de Jong. Die concurrentie heeft Tadic niet meer, aangezien De Jong naar Sevilla vertrok.

Outsiders topscorer Eredivisie 2019/2020

In de top 5 van de topscorerslijst 2018/19 zaten twee revelaties: Adrián Dalmau en Nasser El Khayati. Dalmau scoorde 19 keer en El Khayati 17 maal. Spanjaard Dalmau maakte recentelijk de overstap van Heracles Almelo naar FC Utrecht. Dalmau heeft een quotering van 11.00 bij Toto.

Of El Khayati in 2019/20 nog in de Eredivisie te bewonderen is, is nog maar de vraag. De ADO-speler aast op een transfer naar het buitenland. El Khayati is mede hierdoor hoog gequoteerd op 20.00. Tussen Dalmau en El Khayati in bevindt zich, qua hoogte van de quotering, Quincy Promes. De nieuwe flankspeler van Ajax heeft een quotering van 16.00.

Promes weet hoe het is om topscorer te worden. In 2017/18 was hij de beste schutter van Rusland. Behalve El Khayati zijn er nog vier spelers met een quotering van 20.00, te weten: Steven Berghuis (Feyenoord), Steven Bergwijn (PSV), Tim Matavz (Vitesse) en Oussama Idrissi (AZ). Laatstgenoemde geldt niet als een voorname kandidaat: Idrissi kwam in vijf Eredivisie-seizoenen geen enkele keer boven de 8 goals uit.

Voorspelling topscorer Eredivisie 2019/20

Dusan Tadic schoot vorig seizoen 28 keer raak. Elf daarvan kwamen vanaf de strafschopstip. Penalty’s zijn in veel gevallen ‘gratis goals’, zeker als een Eredivisie-club over een specialist beschikt. Daarom is het zaak te kijken wie de vaste penaltynemers zijn. Via voetbalstatistiekensites is daar achter te komen. Een zoekopdracht als ‘Eredivisie statistieken’ of Eredivisie strafschopnemers’ volstaat doorgaans.

Tadic is ook dit seizoen de voornaamste kanshebber om Eredivisie-topscorer te worden. Hij speelt bij de titelfavoriet, in een aanvallend ingesteld team dat vorig seizoen een gemiddelde van 3,5 goals per Eredivisie-duel haalde en hij is een uitstekend penaltynemer.

De concurrentie komt wellicht uit eigen gelederen aangezien Kasper Dolberg weer op stoom lijkt te komen. PSV en Feyenoord zouden ook de topscorer kunnen leveren, maar beide ploegen overtuigden lang niet altijd in de voorbereiding. De quotering van 2.35 voor Tadic lijkt daarmee gerechtvaardigd.