18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op corners in voetbal

Tim Giesbers

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld en als een logisch gevolg daarvan wordt er ook veel gewed op de sport. De meest voorkomende weddenschap is natuurlijk de voorspelling wat het resultaat van de wedstrijd wordt, maar er zijn veel alternatieven beschikbaar. In dit artikel bespreken we een andere weddenschap: inzetten op het aantal corners in een wedstrijd.

Het grote voordeel van zo’n weddenschap als deze is dat het een heel specifiek onderwerp is. Wanneer je zorgt dat je veel kennis hebt over een dergelijke niche, kun je daar extreem goed je voordeel mee doen. Vaak kun je zelfs qua kennis uitstijgen boven de bookmaker.

Waarom zou je gaan wedden op corners?

Het wedden op hoekschoppen heeft de laatste jaren flink gewonnen aan populariteit. Hier zijn twee reden voor: allereerste kun je met deze weddenschap gebruik maken van een gebrek aan kennis bij de bookmaker. Daarnaast is het ook zo dat de quoteringen voor deze voorspelling vaak fluctueren, waardoor het lucratief kan zijn wanneer de quote vrij hoog is.

Wedden op corners in voetbal lijkt weinig op de bekende 1X2-weddenschap of wedden met een handicap voor een van beide teams. De uitkomst van een wedstrijd kan namelijk correleren met het aantal hoekschoppen, maar dit kan net zo goed andersom zijn. Omdat in het voetbal relatief weinig gescoord wordt komen gelijke spelen en overwinningen voor underdogs vaker voor dan in andere sporten.

Wel zegt het aantal hoekschoppen iets over het spel van de teams. Kijk maar naar Ajax – Sparta uit 2009. Het aantal hoekschoppen was 15-0, wat aanduidt dat Ajax de hele wedstrijd in de aanval was. Het resultaat was geen ruime overwinning voor de Amsterdammers, maar 0-0. Ondanks het hoge aantal corners dus. Dit is een extreem voorbeeld, maar het geeft wel aan hoe het aantal corners en het resultaat af kunnen wijken van elkaar.

Welke weddenschappen zijn er voor corners?

De meest voorkomende weddenschap op het gebied van het aantal corners is de zogeheten over/under-weddenschap. Hierbij kun je dus bijvoorbeeld wedden op ‘meer dan 3,5 corners’ of ‘minder dan 7,5 corners’. Hiervoor worden halve waarden gebruikt, omdat het bij ‘meer dan 3 corners’ niet duidelijk zou zijn of exact 3 goed of fout zou zijn. Bij ‘meer dan 3,5 corners’ is het duidelijk dat het vanaf 4 goed is.

Soms is er ook een voorspelling met een handicap voor het aantal corners. Hierbij gaat het niet om het aantal corners van een team, maar om wie de meeste hoekschoppen mag nemen. Kijken we bijvoorbeeld naar de wedstrijd PSV – FC Emmen, dan zouden de opties kunnen zijn ‘PSV -3’ en ‘FC Emmen +3’. Om de weddenschap van PSV winnend af te sluiten, moeten de Eindhovenaren minimaal vier corners meer krijgen dan Emmen.

Welke teams krijgen over het algemeen meer corners?

Een hoekschop krijg je (meestal) wanneer een schot via een tegenstander over de achterlijn gaat. Dit betekent kort door de bocht dat clubs die vaak in de aanval zijn ook meer corners mogen nemen. Kijken we naar het huidige Eredivisieseizoen, dan zien we dat Ajax, AZ, FC Utrecht en PSV de meeste corners krijgen. Onderaan het klassement staan Sparta, FC Twente en PEC Zwolle.

Wanneer je gaat wedden is het wat deze statistieken ook interessant om te kijken wie de meeste hoekschoppen tegen krijgt. Fortuna Sittard, PEC Zwolle en VVV-Venlo staan hier bovenaan, met onderaan de lijst Ajax, Feyenoord en FC Utrecht. Dat bekent dus dat je bij de wedstrijd FC Utrecht – PEC Zwolle ervan uit mag gaan dat de thuisploeg meer hoekschoppen gaat nemen dan de bezoekers.

Houd hierbij meer deze statistieken in de gaten dan de resultaten van beide teams in eerdere wedstrijden. Uit statistisch onderzoek is gebleken dat in de laatste vijf seizoenen in de Premier League uit minder dan 3 procent van de corners een doelpunt volgt. Hierdoor vertoont het aantal hoekschoppen zeker niet altijd een correlatie met het wedstrijdresultaat. Natuurlijk zijn er wel teams die zich specialiseren en wel vaker een corner weten te converteren.

Hoe moet je effectief wedden op het aantal corners?

Zoals al eerder beschreven, is het belangrijk kennis te hebben van het hoe en wat van corners voor je erop gaat wedden. Zo is het logisch dat het lossen van meer schoten ook leidt tot het mogen nemen van meer hoekschoppen. Daarnaast leiden ook voorzetten vaak tot hoekschoppen, dus kijk ook naar de tactieken van teams. Worden alle kansen gecreëerd door steekpasses door het midden, dan zal dat minder tot corners leiden dan wanneer er veel voorzetten worden gegeven.

Ook teams die veel op balbezit spelen komen minder vaak toe aan het nemen van een corner. Barcelona kreeg in de jaren onder Josep Guardiola vaak minder corners dan de tegenstander. Dit komt omdat de spelers van Barcelona niet snel zouden kiezen voor een schot van afstand maar eerder voor een uitgespeelde aanval. Deze zal sneller tot een uitgespeelde doelkans leiden en minder tot geblokte schoten uit de tweede lijn. Hieruit blijkt maar weer dat je goed op de hoogte moet zijn van de speelwijze van beide teams alvorens je op hoekschoppen gaat wedden.