18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden: ontslagen trainers seizoen 2020/21

Tim Giesbers

Het is natuurlijk het leukst om te wedden op iets positiefs. Denk aan een overwinning van een club maar ook aan het aantal doelpunten van een speler of wie er kampioen wordt. Soms kun je er echter ook voor kiezen om juist een weddenschap in te zetten op iets negatiefs. Denk bijvoorbeeld aan het ontslag van een trainer. Lees in dit artikel hoe je daar het best op kunt inzetten in het seizoen 2020/21.

Niets is zo vergankelijk in het leven als de baanzekerheid van een voetbaltrainer. Dat komt natuurlijk omdat de trainer door het bestuur verantwoordelijk wordt gehouden voor de resultaten. Maar trainers zijn ook gemakkelijker de laan uit te sturen, omdat ze meestal niet zo’n hoog salaris ontvangen als hun spelers. Dat betekent dat het afkopen van deze contracten ook een stuk minder kost voor clubs.

In dit artikel gaan we kijken welke weddenschappen tijdens dit seizoen nog handig zijn om op te wedden. Met andere woorden: welke trainer gaat de kerst niet halen? Vaak is de winterstop namelijk een moment voor clubs om afscheid te nemen van hun oude coach en op zoek te gaan naar een vervanger. Die kan dan aan de slag tijdens de oefenperiode in de winter en fris aan de slag in januari.

Welke trainers hebben de kerst al niet gehaald?

Laten we eerst een blik werpen op dit seizoen tot nu toe en kijken welke trainers al niet hun contract hebben mogen uitzitten. In de Eredivisie geldt dat voor twee trainers. In dezelfde week werden Aleksandar Rankovic (ADO Den Haag) en Kevin Hofland (Fortuna Sittard) aan de kant gezet door hun clubs. Hun directeuren wilden duidelijk wat anders zien in de strijd tegen degradatie. Daar bevindt zowel ADO als Fortuna zich nu namelijk.

In Duitsland was dit korte seizoen tot nu toe al genoeg aanleiding voor Schalke 04 en Mainz 05 om respectievelijk David Wagner en Achim Beierlorzer op straat te zetten. In Italië is de ‘eer’ tot nu toe slechts aan Fiorentina, waar Giuseppe Iachini mocht vertrekken, en in Spanje geldt dat voor Celta de Vigo, dat afscheid nam van Óscar García. Engeland houdt zich voorlopig erg koest; elke Premier League-club heeft tot nu toe haar trainer behouden.

Hoe vaak worden trainers ontslagen voor de winterstop?

Voor het aangaan van weddenschappen in deze categorie, is het interessant om een blik te werpen op de voorgaande seizoenen, om te kijken hoe vaak het daadwerkelijk voorkomt dat clubs hun trainer al voor januari uit de laan sturen. We beginnen in Nederland. De afgelopen twee seizoenen werden telkens twee Eredivisie-trainers ontslagen voor de kerst. Dat aantal is dus nu al bereikt.

Van de topcompetities vielen in Duitsland de minste ontslagen voor de winterstop in de laatste twee seizoenen, respectievelijk twee en vier keer. Daarna komt Engeland met drie en zes, gevolgd door Spanje (vier en het jaar erna zes). De absolute koploper is de Serie A. In het seizoen 2018/19 mochten zes trainers hun biezen pakken voor de winterstop en vorig seizoen waren dat er zelfs acht. Let wel op: in dit overzicht zijn alleen trainers meegenomen die onvrijwillig zijn vertrokken, niet diegenen die ontslag namen.

Welke trainers gaan de komende periode hun baan verliezen?

Dan komt het moeilijke gedeelte. We proberen een beeld te geven van de trainers die de grootste kans maken om de bons te krijgen voor de winterstop. Kijken we naar de Eredivisie, dan zou je kunnen kijken naar John Stegeman. PEC Zwolle is nog altijd niet uit de degradatiezorgen en het spel is ook niet hoogstaand. Clubs als FC Emmen, RKC Waalwijk en Willem II zullen waarschijnlijk langer vertrouwen houden in hun trainer.

Dan gaan we naar de Premier League. Al maanden wordt gesproken over de druk waar Ole Gunnar Solskjær onder staat bij Manchester United. Elke wedstrijd lijkt het ontslag van de Noor weer wat dichterbij te komen. Hij staat nu veertiende met United en krijgt een quote van 2.50 voor zijn ontslag. Hetzelfde geldt voor Slaven Bilic. De Serviër staat met West Bromwich Albion in de degradatiezone. De komende periode wordt tegen veel concurrenten gespeeld. Gaan deze duels verloren? Dan kan Bilic waarschijnlijk zijn spullen pakken.

In de Bundesliga wordt de grond heet onder de voeten van Markus Gisdol van 1. FC Köln. Die club strijdt voor het tweede seizoen op rij tegen degradatie en voor een quote van 1.60 kun je wedden op zijn ontslag. In zijn kielzog wordt Uwe Neuhaus (7.00) genoemd. Hij zal toch wat meer vertrouwen hebben nadat hij Arminia Bielefeld liet promoveren vorig seizoen.

Athletic Bilbao staat teleurstellend veertiende en dat kan Gaizka Garitano wel eens zijn kop gaan kosten. De trainer krijgt een quote van 2.50 om als eerste ontslagen te worden. Daarna wordt Javi Gracia genoemd, die wel eens door het wispelturige Valencia op de keien gezet kan worden, tegen een quote van 4.00. Sergio González (Real Vallodolid, 6.00) is de nummer drie.

Dan naar Italië, waar nog veel trainers de zak gaan krijgen als ze de gemiddeldes van de vorige jaren willen evenaren. Giovanni Stroppa (Crotone, 3.50), Rolando Maran (Genoa, 4.00) en Marco Giampaolo (Torino, 5.00) zitten allemaal in degradatiezorgen met hun club en moeten dus flink oppassen voor hun baan. Het blijft Italië, dus eigenlijk is geen enkele trainer helemaal zeker van zijn zaak, waarmee dit potentieel interessante weddenschappen zijn.