18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden en voorspelling Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020 – Trump vs Biden

Maurice Krabbendam

Op 3 november 2020 is het weer tijd voor het grootste politieke schouwspel ter wereld. In de Amerikaanse presidentsverkiezingen nemen de zittende president Donald Trump en zijn vice-president Mike Pence het namens de Republikeinse partij op tegen de Democratische uitdager Joe Biden, bijgestaan door vice-presidentskandidaat Kamala Harris.

Bij bookmakers kun je wedden op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In dit artikel kijken we naar de laatste kansverhoudingen en quoteringen, en geven we tips en een voorspelling voor het wedden op de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten 2020.

Polls: Biden ligt op kop

De belangrijkste weddenschap, waar we ons in dit artikel op zullen richten, is simpelweg de weddenschap ‘Winnaar presidentsverkiezingen VS 2020’. Door het systeem in Amerika zijn er maar twee smaken om uit de kiezen: rood of blauw, Republikeins of Democratisch, Trump vs Biden.

De BBC werkt dagelijks een poll bij die de voorkeur onder stemmers aangeeft. Op moment van schrijven is de indicatie dat 52% voor Biden gaat stemmen, tegenover 42% voor Trump. Biden ligt al het hele jaar voor en de verwachting is dat hij deze positie in de polls vasthoudt tot 3 november. Het is voor jou als wedder altijd aan te raden om de laatste stand van zaken van deze algemene poll op te zoeken voordat je gaat wedden.

Alternatieve kandidaten

Overigens zijn er formeel nog andere kandidaten waarop je kunt wedden. Namens de Libertarian Party is er bijvoorbeeld Jo Jorgensen, en Howie Hawkins is de kandidaat voor de Green Party. In sommige staten zal zelfs rapper Kanye West op het stemformulier staan. Deze alternatieve kandidaten hebben geen enkele kans om daadwerkelijk te winnen, en worden dus niet meegenomen in veel polls. Maar zij kunnen wel stemmen afsnoepen van de twee hoofdkandidaten, en daarmee de verhoudingen veranderen.

Biden favoriet bij bookmakers

Joe Biden is bij de bookmakers de favoriet om de presidentsverkiezingen te winnen. Winst voor Biden staat op een quotering van rond de 1.50, terwijl Trump het met 2.70 moet doen. Omgerekend naar een verwachtingspercentage (zie punt 3 in dit artikel) is dit 66,7% kans om 37% kans.

Dat is flink meer kans voor Biden, maar maak niet de fout te denken dat het op basis van deze wedden quotes al beslist is. De 37% kans van Trump is wiskundig gezien geen overweldigende onwaarschijnlijkheid. Als je op basis van deze percentages 100 keer de verkiezingen zou simuleren, dan zou Trump toch in 37 simulaties winnen.

Systeem van kiesmannen

Maar buiten de algemene poll en de quotes die we hebben genoemd, is er nog een andere reden waarom het resultaat nog zeker niet vaststaat. Het belangrijkste addertje onder het gras om voor het wedden op de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020 rekening mee te houden, is het systeem van ‘electoral college’ dat men voor deze verkiezingen hanteert, in het Nederlands kiesmannen genoemd.

De verkiezingsstrijd is geen directe strijd om wie de meeste stemmen krijgt. Iedere staat roept op basis van de stemmen in die staat een winnaar uit, en de kiesmannen van die staat gaan vervolgens naar de winnende kandidaat. Wie meer dan 50% van de kiesmannen behaalt en daarmee de magische grens van 270 doorbreekt, wint de verkiezingen.

New England en Maine doen het overigens net even anders. Zij verdelen hun kiesmannen op basis van hoeveel stemmen iedere kandidaat kreeg.

De staten hebben verschillende aantallen kiesmannen. California is de grootste met 55 kiesmannen, maar er zijn ook staten die slechts 3 kiesmannen mogen afvaardigen.

Popular vote niet bepalend: swing states wel

Belangrijk voor jou als wedder, is om je te realiseren dat de ‘popular vote’ – welke kandidaat krijgt in totaal de meeste stemmen – door het systeem van kiesmannen niet bepalend is. De verkiezingen van 2016 illustreerden dat goed. De Democratische kandidaat Hillary Clinton kreeg toen 3 miljoen stemmen meer dan Trump, maar verloor toch.

De meest belangrijke factor bij het wedden op de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020 zijn de swing states, of battleground states. Dit zijn staten die in sommige verkiezingen rood kleuren, en bij anderen blauw, daar waar een groot deel van de overige staten vaak keer op keer dezelfde partij steunt.

Wil je met een weddenschap de VS presidentsverkiezingen tussen Trump en Biden voorspellen, verdiep je dan in de kansen in die swing states.

Ongeveer een kwart van de staten kan momenteel worden gezien als swing states. Dit zijn ook de staten waar de kandidaten vooral campagne voeren, om te proberen de kiezer achter zich te scharen. Hieronder nemen we de belangrijkste battleground states met je door.

Texas en Florida grootste swing states

De grootste swing states zijn op dit moment Texas met 38 kiesmannen (momenteel licht voordeel voor Trump) en Florida met 29 kiesmannen (nek aan nek in de polls).

Trump won in 2016 ruim in Texas. Normaliter is deze staat een prooi voor de Republikeinen en geen swing state, maar Trumps voorsprong is er dusdanig geslonken dat sommige deskundigen kansen zien voor een Democratische winst. Als Trump inderdaad deze 38 kiesmannen kwijtraakt, lijkt hij kansloos voor de eindwinst.

Michigan, Pennsylvania en Wisconsin weer blauw?

Michigan (20 kiesmannen), Pennsylvania (16) en Wisconsin (10) zijn belangrijke battleground states van een middelgroot formaat, die momenteel allemaal de kant van de Democraten op lijken te vallen, terwijl Trump ze in 2016 – met minder dan een procentpunt voorsprong – wist te winnen.

Swing states zonder afgetekende favoriet

De swing states Ohio (18), North Carolina (15) en Georgia (16) zijn samen met enkele kleinere staten en zoals genoemd Florida op dit moment ‘too close to call’ in de polls. In totaal is er op moment van schrijven voor 85 kiesmannen geen duidelijke favoriet.

Zelf scenario’s samenstellen: interactieve kaart

Op deze kaart van 270towin zie je een interactief overzicht van de VS met per staat het aantal kiesmannen en een kleur. Standaard staat hier de laatste verhouding volgens de polls ingevuld, die op moment van schrijven Biden op 290 kiesmannen inschat en Trump op 163. Dit is een optelsom van de kiesmannen uit de staten waar ze licht of ruim favoriet zijn volgens de polls.

Het leuke aan die kaart is dat je zelf de staten een andere kleur kunt geven, en zo kunt kijken hoe de stemming uitpakt naargelang staten door de Republikeinen of Democraten gewonnen zullen worden. Je kunt zo dus allerlei verkiezingsscenario’s samenstellen; een handig hulpmiddel voor als je gaat wedden.

Speciale omstandigheden en laatste nieuws

We hebben het gehad over de polls, stemverhoudingen en battleground states, maar tot slot is het advies voor jou als wedder om ook oog te hebben voor wat deze Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 uniek maakt.

Stemmen per post, invloed van Corona

Door de coronacrisis wordt er bijvoorbeeld veel meer dan anders van tevoren via post gestemd. Werkt dit de Democraten in de hand, zoals sommige volgers denken? Door corona wordt er op de dag zelf ook meer per papier gestemd dan via touch screens, wat mogelijk vertragingen gaat opleveren bij het tellen. Kijk dus niet raar op als de uitslag van de presidentsverkiezingen, en jouw weddenschap, dus niet meteen op 3 november bekend is.

Ook kun je niet heen om de impact van Trump op de VS. Hij is een zeer veelbesproken president die ook uitvoerig is bekritiseerd, meest recent vanwege zijn (gebrek aan aanpak) van de COVID-crisis. Ook heeft hij natuurlijk zijn eigen besmetting op z’n zachtst gezegd opvallend aangepakt. Het zijn allemaal zaken die de polls hebben beïnvloed, en nog verder kunnen gaan beïnvloeden.

Raadpleeg extra bronnen

Aarzel kortom niet om het nieuws rondom deze verkiezingen te blijven volgen, voordat je gaat wedden. Bekijk de prognoses en polls die in dit artikel zijn genoemd, maar luister bijvoorbeeld ook eens naar een politieke podcast, of lees een interessante analyse. En let er hierbij op dat ook het medialandschap in de VS gepolariseerd kan zijn tussen de roden en de blauwen.

Weddenschap en tip Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020

Met behulp van dit soort extra, actuele informatie en de aanzet die is gegeven in dit artikel, moet het je lukken om tot een wel overwogen voorspelling en weddenschap te komen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020.

Ten slotte de wedtip: Joe Biden wordt de volgende president van de Verenigde Staten, met een quote van ongeveer 1.50. Maar let wel: dit is een momentopname. Ga je later pas wedden, check dan de actuele informatie!