18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden en quoteringen Olympisch schaatstoernooi Pyeongchang 2018

Dirk Maas

Van 10 februari tot en met 24 februari 2018 vindt het Olympisch schaatstoernooi van Pyeongchang plaats. Hoe kun je wedden op dit toernooi, en wie zijn de grote favorieten per afstand?

Over het Olympisch schaatstoernooi

Sinds de allereerste Olympische Winterspelen, in Chamonix in 1924, heeft het schaatsen onafgebroken op het Olympisch programma gestaan.
Aanvankelijk bestond het Olympisch schaatsprogramma uit vier afstanden: de 500, 1500, 5000 en 10000 meter. In 1976 werd de 1000 meter daaraan toegevoegd.
De vrouwen waren niet actief in de eerste decennia van het Olympisch schaatstoernooi. Zij beleefden hun Olympische vuurdoop in 1960. Tot en met 1984 schaatsten zij vier afstanden: de 500, 1000, 1500 en 3000 meter. Sinds 1988 is de 5000 meter ook een Olympische afstand voor de vrouwen.

Op al deze afstanden kan bij online bookmakers voorafgaand en tijdens het Olympisch schaatstoernooi 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang worden gewed. Daarbij zou je gerust enkele weddenschappen op Nederlandse schaatsers kunnen overwegen, want ons land doet traditioneel gezien goed mee op de schaatsafstanden tijdens de winterspelen.

Nederland het schaatsland bij uitstek

Sinds de Spelen van 1998 in Nagano voert Nederland, Vancouver 2010 uitgezonderd, bij elke Winterspelen het schaatsmedailleklassement aan. Tussen 1998 en 2014 behaalde Nederland op vijf Olympische schaatstoernooien zesenvijftig medailles: tweeëntwintig keer goud, twintigmaal zilver en veertien keer brons. Daarmee is Nederland met afstand het succesvolste schaatsland op de laatste vijf Olympische Spelen.

Belangrijkste afstanden en quoteringen mannen

Op welke afstanden liggen de grootste kansen voor de Nederlandse mannen? Bij de mannen zijn dat traditiegetrouw de lange afstanden.

10 kilometer

De tien kilometer is de succesvolste afstand: zeven keer goud, waarvan vier keer op de laatste vijf Olympische Spelen. Sinds 1988 haalde minimaal steeds één Nederlander het podium op de tien kilometer. Twee keer ‘ownden’ de Nederlanders zelfs het podium: in 1998 en 2014 stonden er louter Nederlanders op het ereschavot.

De tien kilometer van Pyeongchang vindt plaats op 15 februari 2018. Topfavoriet Sven Kramer heeft bij de meeste bookmakers een quotering van rond de 1.22. Ted-Jan Bloemen en Jorrit Bergsma, de andere kanshebbers voor goud, hebben respectievelijk een quotering van ongeveer 5.00 en 11.00.

5 kilometer

De vijf kilometer is de afgelopen Olympische Spelen ook vaak een prooi geweest voor Nederland. Bij vier van de laatste vijf Spelen klonk het Wilhelmus voor een Nederlandse man. Sven Kramer is de Olympisch vijf kilometer-kampioen van 2010 en 2014 en is met een quotering die rond de 1.35 schommelt de grote favoriet voor een derde gouden medaille op rij.

500 en 1000 meter

Tot eind jaren negentig vervulden Nederlandse schaatsers een bijrol op de sprint. Sinds 1998 kwam daar, onder leiding van de Amerikaanse succescoach Peter Mueller, verandering in. Vanaf dat moment behoorde Nederland ook tot de top bij de 500 meter en 1000 meter.

Op de laatste vijf Spelen was er op de 1000 meter drie keer goud weggelegd voor een Nederlander. Kjeld Nuis en Kai Verbij pakten vorig bij de WK afstanden respectievelijk goud en brons op het Olympische ijs van Gangneung Oval en verschijnen op de Spelen als favoriet aan de start. Hun quoteringen schommelen respectievelijk zo rond de 2.25 en 6.00.

De 500 meter bleef qua succes lange tijd achter, maar vier jaar geleden sloegen de Nederlandse sprinters keihard toe. Met een ‘clean sweep’ (goud, zilver en brons) hadden de concurrenten uit Zuidoost-Azië en Noord-Amerika het nakijken. Jan Smeekens, die vorig goud won op de WK afstanden, en Ronald Mulder behoren tot de kanshebbers op goud.
Een uitgemaakte zaak is deze spectaculaire afstand op voorhand echter bepaald niet, wat betekent dat er aantrekkelijke quoteringen te vinden zijn. Wereldkampioen Jan Smeekens staat gequoteerd rond de 11.00. De laagste odds hebben Ronald Mulder en Haavard Lorentzen, de meest constante rijders dit seizoen in de Wereldbeker: 5.00.

1.500 meter

De 1500 meter is een afstand waarop in het verleden minder vaak de hoofdprijs werd gepakt door een Nederlander. Drie keer goud steekt schril af tegen de successen op de vijf en tien kilometer.

De mogelijkheden op een vierde, Nederlandse gouden medaille zijn echter flink toegenomen aangezien topfavoriet Denis Yuskov niet mag deelnemen aan de Spelen in Pyeongchang. Kjeld Nuis werd in 2017 ook wereldkampioen op de 1500 meter. Hij en Koen Verweij staken er eind 2017 met kop en schouders bovenuit op het Olympisch kwalificatietoernooi. Daarmee bombardeerden ze zich als voornaamste titelpretendenten, allebei met quoteringen zo rond de 3.00 voor goud.

Belangrijkste afstanden en quoteringen vrouwen

Op welke afstanden liggen de grootste kansen voor de Nederlandse vrouwen? Op basis van het verleden zijn dat de middellange afstanden. Met Ireen Wüst en Antoinette de Jong heeft Nederland voor deze afstanden weer voorname kanshebsters in huis. Wüst won op iedere Spelen waaraan ze deelnam minimaal één keer goud op een individuele afstand. In 2006 en 2014 werd ze Olympisch kampioene op de 3000 meter, in 2010 op de 1500 meter. De Jong veroverde vorig jaar brons bij de WK afstanden.

1.500 en 3.000 meter

Zowel de 1500 als de 3000 meter zijn vijf keer gewonnen door een Nederlandse vrouw. Op maandag 12 februari staat de 1500 meter bij de vrouwen op het programma. Miho Takagi won dit seizoen elke Wereldbeker-wedstrijd over deze afstand. Zij is met een quotering van zo’n 1.65 dan ook de grote favoriet.
Marrit Leenstra, die twee keer tweede werd achter Takagi, heeft een quotering van 9.00.

Op de 3.000 meter zijn de grootste kansen voor Ireen Wüst, de afstand waarop zij al twee keer Olympisch goud pakte. Met odds van rond de 3.00 geldt zij als algeheel favoriete, maar Martina Sablikova (4.00) Ivanie Blondin (5.00) en Antoinette de Jong (7.00) zijn op een goede dag zeker niet kansloos.
Miho Takagi, die dit seizoen één Wereldbeker-wedstrijd won en daarbij onder anderen Antoinette de Jong en Ireen Wüst klopte, staat genoteerd met een quotering van 9.00.

1000 meter

De 1000 meter is eveneens een afstand die de Nederlandse vrouwen ligt. Drie keer klonk het Wilhelmus voor een Nederlandse schaatsster. Tijdens de laatste twee Olympische Spelen waren plek twee en drie weggelegd voor Nederland. Ireen Wüst behaalde in 2014 zilver. Zij is in Zuid-Korea opnieuw van de partij op de kilometer, maar een quotering in de contreien van 17.00 laat zien dat zij hier niet tot de favorieten behoort.

Jorien ter Mors (9.00) en Marrit Leenstra (15.00), de andere twee deelneemsters op de kilometer, deden het in de Wereldbeker beduidend beter dan Wüst en behaalden meerdere podiumplaatsen. Ter Mors werd vorig derde op de WK afstanden.
Nao Kodaira, die dit seizoen heerst op de 1000 meter bij de vrouwen, heeft een aanzienlijk lagere quotering van 1.75 en is daarmee de topfavoriete bij de bookmakers.

500 en 5000 meter

Op de kortste en de langste afstand zijn de kansen van de Nederlanders nog wat minder groot. Dat past wel in de historie: nog nooit won een Nederlandse vrouw Olympisch goud op de 500 meter en op de vijf kilometer kon slechts één keer de Nederlandse vlag in de top worden gehesen. Margot Boer behaalde vier jaar geleden de eerste medaille ooit voor Nederland op de 500 meter voor vrouwen. Op de 5000 meter was er vier keer eremetaal weggelegd voor een Nederlandse.

De Nederlandse vrouwen konden dit seizoen geen potten breken tijdens de Wereldbeker-wedstrijden op de kortste afstand en kwamen niet in de buurt van een podiumplaats. Wedden op de Nederlandse dames is hier dan ook niet aan te bevelen.
Nao Kodaira is hier nog afgetekender favoriete dan op de 1.000 meter, met een quotering van slechts 1.25. Wie toch nog met een Nederlands tintje wil wedden op de 500 meter kan gaan voor outsider Heather Bergsma, de Amerikaanse vrouw van schaatser Jorrit Bergsma die een quotering van zo’n 26.00 heeft voor goud.

Martina Sablikova heerst al jarenlang op de vijf kilometer en wil een Olympische gouden hattrick voltooien. Haar quotering van 2.50 is opvallend hoog voor een topfavoriete.
Op de enige vijf kilometer van dit Wereldbeker-seizoen lukte het een Nederlandse schaatsster evenmin een top drie-klassering te behalen. Toch behoren Esmee Visser (6.00) en Annouk van der Weijden (9.00) zeker tot de outsiders.

Speciale vermelding: Claudia Pechstein, die in Pyeongchang opgaat voor haar zevende (!) Olympische Winterspelen, is op de 5.000 meter nog altijd tot de belangrijkste uitdager van Sablikova. De bijna 46-jarige Duitse is met een quotering van 4.50 voor goud in elk geval een grote kanshebber om voor het eerst sinds 2006 weer eens een medaille te pakken.