18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wat is een outright weddenschap?

Dirk Maas

Je kunt weddenschappen voor de korte termijn aangaan, maar ook voor de lange termijn. Tot die laatste categorie behoren de zogeheten ‘outrights’. Deze weddenschappen vind je bij online bookmakers meestal in het gedeelte ‘special markets’ of ‘highlights’.

Wat voor soort weddenschappen onder outrights vallen en tips voor outright bets worden in dit artikel behandeld. Tevens komen enkele opvallende en interessante outright weddenschappen aan bod.

Weddenschap voor de lange termijn

Wie een online bookmaker raadpleegt, ziet dat het voorspellen van één wedstrijd de meest voorkomende weddenschap is. Het voorspellen van bijvoorbeeld een voetbalduel is een kortetermijnweddenschap. Je wedt op een wedstrijd die binnen  enkele dagen gespeeld wordt.

Als je de winnaar van een voetbaltoernooi of voetbalcompetitie gaat voorspellen, gaat het om een weddenschap voor de lange termijn. Je plaatst immers een weddenschap ruim voordat een toernooi of competitie is afgelopen.

Het voorspellen van een langetermijnweddenschap is uiteraard lastiger dan een weddenschap binnen korte termijn. Voordeel van een outright weddenschap is dat de quoteringen doorgaans veel hoger zijn dan bij een 1 2-weddenschap of 1×2-weddenschap.

Waar zijn de outright weddenschappen te vinden bij de online bookmakers?

Bij Toto vind je de outright weddenschap onder het kopje ‘Highlights’, aan de linkerkant van de site onder ‘Favorieten’. Toto biedt verschillende outright weddenschappen aan.

Zo is er de mogelijkheid om te wedden op de winnaar van de Bundesliga 2018/19. Borussia Dortmund heeft momenteel een quotering van 1.65 voor de titelwinst. Bayern München, dat op een straatlengte achterstand van Dortmund staat, is momenteel gequoteerd op 2.25 om Bundesliga-winnaar 2018/19 te worden. Dat Bayern dit seizoen kampioen wordt, is niet uitgesloten. Dat heeft het verleden al vaker bewezen en wie weet kan een trainerswissel voor een schokeffect zorgen.

Een andere outright weddenschap bij Toto is het voorspellen welk team in de Premier League 2018/19 de ‘Top London Club’ wordt. De strijd om die ‘eretitel’ gaat vrijwel altijd tussen Chelsea, Tottenham Hotspur en Arsenal. Deze clubs waren de afgelopen drie seizoenen telkens één keer de beste Londense club in de Premier League. Chelsea heeft op dit moment een quotering van 2.10, Tottenham een quotering van 2.40 en Arsenal is gequoteerd op 4.40,

Bij andere online bookmakers vind je outright weddenschappen in de sectie ‘special markets’. Bij sommige online wedkantoren klik je op een bepaalde sport en vervolgens verschijnen er verschillende mogelijkheden, waaronder ‘Outrights’.

Tips bij outright wedden

Je kunt bij het wedden op een voetbalcompetitie voor de start van het seizoen al een weddenschap plaatsen op de winnaar. Het cliché dat een seizoen lang kan duren en er nog veel kan gebeuren gaat vaak op.

Blessures of schorsingen van spelers, voetballers die uit vorm raken of spelers die halverwege het seizoen verkocht worden: het zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op de titelstrijd. Daarom is het raadzaam om per week het overzicht van geblesseerde en geschorste spelers te raadplegen.

Het is tevens mogelijk om op een later moment in het seizoen nog te wedden op de outright winnaar van een voetbalcompetitie. Nadeel daaraan is dat de quoteringen lager zijn. Daar staat tegenover dat de kans op het wedden op de juiste winnaar groter is aangezien een voetbalcompetitie na verloop van tijd waarschijnlijk in de plooi ligt.

Opvallende en interessante outright weddenschappen

Het WK voetbal in Qatar begint pas over vier jaar, maar er kan nu al worden gewed op de winnaar van het WK 2022. Titelverdediger Frankrijk wordt opnieuw als de grote favoriet gezien. De quoteringen voor het wedden op Frankrijk als wereldkampioen in 2022 liggen tussen de 5.50 en 7.00. Voor Nederland als wereldkampioen in 2022, dat het geschonden blazoen weer oppoetste met het bereiken van de halve finale van Nations League, liggen de quotes tussen de 12.00 en 15.00.

In het jaar dat een WK voetbal wordt gehouden, vinden eveneens de Olympische Winterspelen plaats. Nederland eindigde zowel in 2014 als in 2018 op de vijfde plaats in het medailleklassement. Bij beide Spelen behaalde Oranje acht keer goud. Indien schaatsland Nederland dat aantal in 2022 iets weet op te krikken, is het niet uitgesloten dat Nederland het medailleklassement wint. Elf of twaalf keer goud volstaat normaal gesproken om het medailleklassement te winnen. Wedden op Nederland als winnaar van het medailleklassement bij de Winterspelen van 2022 heeft een quotering van 21.00.

Toto biedt naast de Europese voetbalcompetities ook outright weddenschappen op Amerikaanse sportcompetities aan. Naast het wedden op de uiteindelijke winnaar van de NBA of NHL is het ook mogelijk om te voorspellen welk team een ‘Conference’ of ‘Division’ wint. Vanwege de vele divisies en conferences in de NBA en NHL zijn er diverse mogelijkheden om een outright weddenschap te plaatsen. Gezien de vele duels en de vele reizen die teams uit deze competities in korte tijd voor de boeg hebben, is de onvoorspelbaarheid een stuk groter dan in de meeste Europese voetbalcompetities. De veelal hoge quoteringen illustreren dat.

Tot slot zijn er nog interessante weddenschappen met betrekking tot Ajax en PSV. Ajax is dit seizoen nog op drie fronten actief. Het winnen van twee prijzen, bijvoorbeeld de nationale dubbel door de Amsterdammers is gequoteerd op 8.00. De treble (landskampioenschap, KNVB Beker en de Champions League) winnen heeft een quotering van 501.0. PSV kan dit seizoen maximaal één prijs winnen, namelijk de landstitel (hier kan nog de Europa League bijkomen indien de Eindhovenaren nog als derde weten te eindigen in hun Champions League-groep). Voorspellen dat PSV één prijs wint in 2018/19 heeft een quotering van 1.65. De quotering voor het niet winnen van een prijs in dit seizoen ligt hoger. Wedden dat PSV geen prijs wint dit seizoen is gequoteerd op 2.05. Dit is te verklaren door het feit dat de Eindhovenaren op het moment van publicatie al hun wedstrijden nog hebben gewonnen in de Eredivisie.