18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wat is een eerste stortingsbonus in sportwedden?

Dirk Maas

Als je een online wedaccount opent, is het gebruikelijk dat je een welkomstgeschenk krijgt. Zo’n geschenk doet zich in verschillende vormen voor. Eén van die vormen is een eerste stortingsbonus. Wat houdt een eerste stortingsbonus in en waarin verschilt deze van andere welkomstgeschenken?

Stortingsbonus als welkomstbonus

Het online wedden op sport heeft een steeds grotere aantrekkingskracht. Het aanbod aan bookmakers is enorm. Alle bookmakers willen natuurlijk zoveel mogelijk klanten aan zich binden. Belangrijk voor hen is om zich te onderscheiden van de rest. Een wijze waarop bookmakers zich proberen te profileren bestaat uit het aanbieden van een welkomstbonus.

Vaak komt een welkomstbonus neer op een stortingsbonus. Dat houdt in dat, als je een online account aanmaakt bij een bookmaker, je eerst geld moet storten om in aanmerking te komen voor een bonus. Die bedragen variëren van bijvoorbeeld twintig tot honderd euro. In het geval dat je honderd euro stort, krijg je nog eens honderd euro extra aan bonus. Dat wordt ook wel een honderd procent-stortingsbonus genoemd: het percentage aan extra speelgeld dat je krijgt bovenop je eerste storting.

‘Gratis geld’

Bookmakers zijn natuurlijk geen filantropische instellingen en zullen het bonusbedrag niet direct uitbetalen. Iedereen die zich aanmeldt zou dan immers ‘gratis geld’ kunnen ophalen. Er moet worden voldaan aan de gestelde voorwaarden die aan een dergelijke bonus zijn verbonden. Die voorwaarden verschillen uiteraard per bookmaker. Het strekt tot aanbeveling om de voorwaarden die verbonden zijn aan elke stortingsbonus door te nemen.

Indien is voldaan aan de bonusvoorwaarden kan het gratis geld worden uitbetaald. Vanzelfsprekend moet er een aantal maal een weddenschap zijn afgesloten. Daarbij maakt het niet uit of er geld is gewonnen of verloren. Het draait om het bepaald aantal keren inzetten van het bonusbedrag. Ofwel wordt de bonus opgemaakt als er met de geplaatste weddenschappen verlies wordt geleden ofwel stijgt, als gevolg van de gewonnen weddenschappen, de totale winst. Het gewonnen geld zorgt er dan voor dat de bonus wordt vrijgespeeld.

Voorwaarden die verbonden zijn aan gratis bonusgeld

Zo op het oog lijkt een gratis weddenschap niet altijd gratis. Elke bookmaker heeft zijn eigen spelregels om het bonusgeld vrij te kunnen spelen. Dat gaat bij de ene bookmaker gemakkelijker dan de andere. Bij sommige bookies moet je een bonus van bijvoorbeeld honderd euro drie keer vrijspelen.

Daarnaast gelden er vaak ook nog aanvullende voorwaarden met betrekking tot de quoteringen van de weddenschappen waarop het bonusgeld wordt ingezet. Dan kun je denken aan het uitsluitend inzetten op quoteringen van 2.0 of hoger binnen een bepaalde tijdsduur. Deze voorwaarden worden gehanteerd om te voorkomen dat wedders al het bonusgeld slechts op zekerheden inzetten.

Overige vormen van bonussen in het wedden op sport

Behalve de stortingsbonus zijn er bij sportweddenschappen nog andere vormen van welkomstbonussen. Een cashback bonus valt ook onder de categorie welkomstbonus. Een cashback bonus houdt in dat je een bet plaatst op een bepaalde sport en dat je de inzet voorwaardenvrij ontvangt als de weddenschap verloren gaat. Een aantrekkelijk aspect van deze bonus is dat je risicovrij wedt: je krijgt onmiddellijk je geld terug. De term cashback bonus wordt alleen gebruikt in die gevallen dat er geen bijbehorende voorwaarden aan de bonus zijn verbonden. Zijn er wel voorwaarden aan verbonden, dan betreft het een risicoloze weddenschap.

Een gratis weddenschap is, evenals de eerste stortingsbonus en de cashback bonus, een welkomstbonus die bookmakers regelmatig geven. Een gratis weddenschap verkrijg je meestal nadat je een weddenschap hebt afgesloten. Na het plaatsen van de bet doet de bookmaker je een gratis weddenschap cadeau bij een volgende bet die je plaatst. Houd bij deze ‘gratis’ weddenschappen wel rekening met extra voorwaarden. Kies daarom voor een gratis weddenschap die echt gratis is en (nagenoeg) geen voorwaarden kent.

Nog een andere soort bonus is de mobiele bonus. Wedden op sport, voetbal in het bijzonder, wint steeds meer aan populariteit. Bookmakers spelen daar op in en ontwikkelen een betting app met een daaraan verbonden bonus. Het downloaden van de app wordt beloond met het toekennen van een mobiele bonus. Die bonus bestaat uit een klein, gratis en dus voorwaardenvrij bedrag, meestal tien euro, dat naar je account wordt overgemaakt.

Wedden met gratis bonusgeld

Een bekend gezegde luidt: ‘het mes snijdt aan twee kanten’. Die uitdrukking is van toepassing op de diverse gratis wedbonussen. Bookmakers delen bonussen uit om hun klantenbestand te vergroten of hun goede band met hun klantenkring te verstevigen. Wedders zullen sneller geneigd zijn een account te openen indien er een aanlokkelijke bonus aan verbonden is. Gaat er een weddenschap verloren, dan is dat geen probleem: er wordt namelijk geen echt verlies geleden bij een gratis weddenschap. Verloopt een weddenschap wel succesvol, dan win je geld bovenop het gratis bedrag dat je gekregen hebt.

Dergelijke promotie-acties van bookmakers kunnen heel voordelig uitpakken voor wedders. Zaak is wel dat je alle mogelijke vormen van bonussen zorgvuldig afweegt en daarbij goed op de aan de bonus verbonden voorwaarden let. Indien je dat hebt gedaan kan een bonus daadwerkelijk iets voor je opleveren en dit help je – naast het afsluiten van goede weddenschappen – extra bij het winstgevend wedden op sport.