18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wat betekent 1×2 in sportwedden?

Bob Ligthart

Wedden op de winnaar van een wedstrijd of dat een duel in een gelijkspel eindigt, blijft toch de populairste manier van sportwedden. Deze vorm staat bekend als de ‘1×2 weddenschap’ en in dit artikel behandelen we dit veelgebruikte speltype.

Uitleg 1×2 wedden

In ‘1×2’ staan eigenlijk de drie opties die je hebt bij deze methode, want de één staat voor het thuisspelende team, de x staat voor een gelijkspel en de twee geeft een zege voor het uitspelende team aan.

Dit is dus eigenlijk de basis van het wedden op sportwedstrijden. Bij bookmakers staat dit ook boven de quoteringen van deze voorspellingen. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij de homepagina van Toto. Wanneer je een specifieke wedstrijd opent, verdwijnen de getallen en zie je alleen nog maar de namen van de clubs, met de daarbij behorende quotes.

Waarom is de ‘1×2 weddenschap’ zo populair?

Deze manier van wedden wordt het meest gebruikt onder de sportwedders en dit komt door de winstkans en toegankelijkheid. Wedden op een winnaar van een wedstrijd is vaak de makkelijkste manier om winst te behalen, want vaak is één team de duidelijke favoriet om een duel te winnen. De quoteringen zijn dan wel lager dan wanneer je bijvoorbeeld op een doelpuntenmaker inzet, maar het risico is ook een stuk kleiner.
1×2 wedden is daarnaast ook voor iedereen makkelijk te begrijpen, omdat het simpelweg op een winnaar inzetten is of op een gelijkspel. Er komen geen speciale of moeilijke regels om de hoek kijken en dit vinden veel sportwedders prettig.

Voor mensen die net beginnen met wedden op sportwedstrijden is dit dus een hele fijne manier van opstarten. De wat meer ervaren wedders maken toch vaak ook nog een uitstapje naar andere speltypen om de quoteringen te verhogen. Toch laten zij de ‘1×2 weddenschap’ bijna nooit helemaal achter zich, omdat dit de basis van sportwedden blijft.

Uitbreiding speltype

Inmiddels zijn er veel meer manieren van wedden bijgekomen en zo zie je nu dat de ‘1×2 weddenschap’ wordt gecombineerd met andere speltypen. Hieronder behandelen we twee van die uitgebreide weddenschappen.

1×2 wedden + under/ over

Er zijn talloze manieren om een hogere quotering op je spelformulier te krijgen en dit is er daar één van. Het is namelijk mogelijk om een winnaar, of gelijkspel, te combineren met het aantal doelpunten dat in een wedstrijd valt. Bij de wedstrijd Barcelona – Real Madrid kun je naast ‘Barcelona to win’ ook ‘Barcelona to win & over 2.5’ voorspellen. Zo wordt de quotering hoger omdat je niet alleen de 1×2 weddenschap hebt gedaan, maar ook de under/ over voorspelling. Meer over deze beide speltypen apart lees je hier.

Dubbele kans 1×2 wedden

Wanneer je het een te groot risico vindt om op 1, x of 2 in te zetten, kun je ook voor de dubbele kans gaan. Dit betekent dat je ervoor kiest dat een team wint en dat het gelijk wordt, of dat één van beide teams wint en dat het niet in een gelijkspel eindigt.

Zo zou je bij Liverpool – Manchester City het volgende kunnen doen: ‘Liverpool of x’, ‘Liverpool of Manchester City’ of ‘x of Manchester City’. Op deze manier neemt het risico van je voorspelling af, waardoor de winkans groter is. De quotering is hierdoor natuurlijk wel lager.

Niet bij elke sport drie opties mogelijk

Bij 1×2 wedden heb je drie opties waar je uit kunt kiezen, maar niet bij alle sporten is de x natuurlijk van toepassing. Bij sporten als tennis, boxen en MMA is er uiteindelijk altijd één winnaar, waardoor een gelijkspel van de baan is en er alleen op een winnaar ingezet kan worden. In dit geval is het gewoon een 1 of 2 weddenschap.
Dit geldt meestal ook voor darten, maar niet tijdens de Premier League of Darts die vandaag (6 februari) van start gaat. Hierbij kun je wel een ‘1×2 weddenschap’ plaatsen, want dit toernooi maakt gebruik van een ‘best of 12 legs’ format. Het kan dus 6-6 gelijk worden tussen de darters.

Wanneer is 1×2 wedden aan te raden

Voor mensen die net beginnen met sportwedden is 1×2 wedden erg aan te raden. Dit is namelijk de makkelijkste manier van wedden en dus erg geschikt om mee te beginnen. Wanneer je dit hebt gedaan en toe bent aan de volgende stap, kun je gaan experimenteren met andere opties. Zo kun je hogere quotes op je spelformulier krijgen en dus een hogere winst pakken wanneer de voorspelling juist is.

Wil je meer weten over voorspellingen met een hoge quote, lees dan dit artikel.

1×2 wedden is niet alleen voor de nieuwe wedders onder ons, want ook voor gevorderden blijft het een fijne manier van voorspellen. De winstkans is namelijk groter dan bij bijvoorbeeld een ‘handicap’ weddenschap, waarbij een team met meerdere doelpunten verschil moet winnen.

Wedden op 1×2 is ook het snelst. Het is de eerste weddenschap waar de meeste spelers aan denken als ze willen inzetten, en ook de eerste die je ziet bij de bookmaker. Wil je snel schakelen, bijvoorbeeld tijdens live wedden, dan is dit een groot voordeel.

1×2 wedden is dus voor iedereen aan te raden, en zal voorlopig ook wel de meest populaire manier van wedden blijven.