18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorspelling kampioen Eredivisie 2019/2020: wedden, tips en quoteringen

Dirk Maas

Het nieuwe Eredivisie-seizoen start op vrijdag 2 augustus 2019. Voor clubs als PSV, AZ en FC Utrecht begint de jaargang 2019/2020 al eerder vanwege Europese verplichtingen.

Het lijkt niet erg waarschijnlijk dat het seizoen 2019/2020 een trendbreuk gaat worden ten opzichte van de vorige jaargangen. Ajax en PSV gaan strijden om de landstitel, Feyenoord is een outsider en AZ en FC Utrecht zijn de voornaamste gegadigden om de top 5 te completeren.

Hieronder volgen de tips en quoteringen bij het wedden op de kampioen van de Eredivisie 2019/2020.

Ajax ondanks gemis De Jong en De Ligt nog steeds topfavoriet

Ajax kan terugkijken op een memorabel voetbalseizoen. De treble bleef weliswaar net buiten bereik, maar met de dubbel en de glansprestaties in de Champions League maakten de Amsterdammers wereldwijd naam.

Keerzijde van het succes is het vertrek van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Van andere smaakmakers als Donny van de Beek, Hakim Ziyech en David Neres is het niet zeker of ze in september nog in het Ajax-tenue spelen.

Ajax toonde zich, net als vorig seizoen, slagvaardig op de transfermarkt. Met het binnenhalen van Quincy Promes lukte het Marc Overmars opnieuw een speler uit een topcompetitie naar Amsterdam te halen.

Tel daarbij aankopen Razvan Marin, Lisandro Martinez en Kik Pierie op plus het (waarschijnlijke) aanblijven van Van de Beek, Ziyech, Neres en Tadic, dan is het niet verrassend dat Ajax bij Toto als grote favoriet voor de titel geldt. Ajax heeft een quotering van 1.70 voor het kampioenschap in 2020.

PSV jaagt op eerherstel na een verloren seizoen

Qua puntentotaal kende PSV vorig jaar niet eens zo’n slecht seizoen. Het aantal van 83 punten was dit decennium normaal gesproken voldoende voor de titel, maar de Eindhovenaren hadden de pech dat er op Ajax in 2018/19 geen maat stond.

Omdat PSV het duel om de Johan Cruijff Schaal verloor, de beker uit handen gaf met een B-elftalopstelling tegen RKC en de pech had in een loodzware Champions League-poule te zitten werd de prijzenkast voor het eerst sinds jaren niet aangevuld.

Dat vraagt om eerherstel. Net als Ajax zit PSV niet stil in de zomertransferperiode. Ook de club uit de Lichtstad slaagde erin jonge, talentvolle spelers uit de Europese topcompetities te halen. Van RB Leipzig kwam rechtsbuiten Bruma, linksback Toni Lato wisselde Valencia in voor Eindhoven en verdediger Olivier Boscagli, die van Nice gehaald werd.

Een aderlating voor PSV is het vertrek van goalgetter Luuk de Jong. Er hangen nog meer uitgaande transfers in de lucht. Voor Steven Bergwijn, Hirving Lozano en Gaston Pereiro is veel belangstelling. Desondanks ligt het in de lijn der verwachtingen dat PSV komend seizoen Ajax goed partij gaat bieden. PSV heeft bij Toto een quotering van 2.10 voor het landskampioenschap 2019/2020.

Pas op de plaats bij Feyenoord

Na de landstitel in 2017 heeft Feyenoord een pas op de plaats moeten maken. Een vierde plaats in 2018 werd vorig seizoen gevolgd door een derde plek. Succestrainer Giovanni van Bronckhorst, hij pakte in zijn vier seizoenen bij Feyenoord ieder jaar een prijs, zwaaide af in De Kuip.

Zijn opvolger Jaap Stam wacht de zware taak de prestaties van ‘Gio’ te evenaren. Bekersucces valt niet uit te sluiten, gezien de status van cupfighter Feyenoord. De Eredivisie is een ander verhaal. In De Kuip is er doorgaans weinig eer te behalen voor bezoekende teams, maar in uitduels zijn de prestaties vaak ondermaats.

Met het afscheid van Robin van Persie en het vertrek van Tonny Vilhena hebben de Rotterdammers in aanvallend opzicht een veer moeten laten. Feyenoord compenseerde dit gemis met het aantrekken van rechtsbuiten Luciano Narsingh en Liam Kelly, beide afkomstig uit het op één na hoogste Engelse niveau.

Dat Steven Berghuis blijft, is allerminst een uitgemaakte zaak. De flankspeler, afgelopen twee seizoenen goed voor in totaal 30 Eredivisie-goals, staat in de belangstelling van PSV. Feyenoord staat bij Toto in de top 3 wat betreft favorieten voor de landstitel 2019/2020, zij het op gepaste afstand van Ajax en PSV. Feyenoord heeft een quotering van 19.50 voor het winnen van de landstitel.

Teams buiten de traditionele top 3

FC Twente was in 2010 de laatste club van buiten de traditionele top 3 die kampioen van Nederland werd. Een jaar daarvoor kroonde AZ zich tot beste van Nederland.

Dat in 2019/2020 een subtopper de gevestigde orde doorbreekt, lijkt niet waarschijnlijk. AZ komt, op basis van de eindklasseringen uit de laatste jaren, nog het meest in aanmerking voor een stunt. De Alkmaarders hebben een quotering van 30.00 bij Toto.

Andere clubs die de afgelopen vijf jaar (vrijwel) altijd in de top 5 eindigden, zijn FC Utrecht en Vitesse. Utrecht versterkte zich onder meer met Vaclav Cerny, Heracles-revelatie Adrian Dalmau en Adam Maher. De Domstedelingen zijn gequoteerd op 50.00 voor het landskampioenschap.

Martin Ödegaard keerde na het aflopen van zijn verhuurperiode niet meer terug bij Vitesse. Chelsea-huurlingen Eduardo en Jake Clarke-Salter vertrokken eveneens uit Arnhem. Met Riechedly Bazoer, Oussame Tannane en Jay-Roy Groot haalde Vitesse spelers met de nodige Eredivisie-ervaring binnen. Vitesse heeft een quotering van 50.00 voor het winnen van de Eredivisie 2019/2020.

Voorspelling kampioen Eredivisie 2019/2020

Op een enkele uitzondering na maken Ajax en PSV al decennialang de dienst uit in de Eredivisie. Het lijkt derhalve erg waarschijnlijk dat één van deze twee clubs de kampioen van de jaargang 2019/2020 wordt.

Ajax maakte vorig seizoen een onuitwisbare indruk en niet alleen in de Eredivisie. De Amsterdammers zagen met het vertrek van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt twee belangrijke steunpilaren vertrekken. Mogelijk worden er nog meer bepalende spelers verkocht. Ajax heeft met het aantrekken van Quincy Promes in aanvallend opzicht een belangrijke slag geslagen.

PSV is met vertrek van Luuk de Jong een belangrijke aanvalspion kwijtgeraakt. Daartegenover staat dat de Eindhovense ploeg met jonge, talentvolle spelers uit een Europese topcompetitie als Bruma, Toni Lato en Olivier Boscagli zich flink heeft versterkt.

De quoteringen bij Toto van 1.70 voor Ajax en 2.10 voor PSV voor het winnen van de titel lijken gerechtvaardigd. Indien er bij Ajax niemand meer vertrekt, is de succesploeg van vorig seizoen grotendeels intact gebleven. PSV stortte vorig seizoen in na een ijzersterke eerste seizoenshelft. Wellicht dat de buitenlandse versterking voor meer stabiliteit zorgen. Ajax blijft echter de topfavoriet voor de landstitel van 2020.