18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorspelling kampioen Eredivisie 2018/2019: wedden, tips & quoteringen

Dirk Maas

Op zaterdag 4 augustus gaat het Nederlandse voetbalseizoen officieel van start met het duel om de Johan Cruijff-Schaal tussen landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord. Zes dagen later vindt de aftrap van het Eredivisie-seizoen 2018/2019 plaats.

In willekeurige volgorde zijn PSV, Ajax en Feyenoord de gebruikelijke favorieten voor de landstitel. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat een outsider de hiërarchie zal doorbreken. Verrassingen kunnen echter nooit worden uitgesloten, vandaar dat verschillende tips, quoteringen en voorspellingen worden behandeld bij het wedden op de kampioen van de Eredivisie 2018/2019.

Korte geschiedenis landskampioenen Eredivisie

In het seizoen 1956/1957 beleefde de Eredivisie de eerste editie. Ajax werd dat seizoen landskampioen. Tussen 1956 en 1974 was de strijd om het kampioenschap vooral een strijd tussen Ajax en Feyenoord. Veertien van de achttien landstitels eisten beide clubs gezamenlijk (Ajax acht keer en Feyenoord zes maal) op.

Alleen het Utrechtse DOS, Sparta, het Amsterdamse DWS en PSV wisten de hegemonie te doorbreken. De Eindhovense club nestelde zich vanaf de midden jaren zeventig in de top 3 zoals we die nu kennen. Sinds 1975 ging de schaal 20 keer naar PSV en zeventien maal naar Ajax. Feyenoord greep in die periode vier keer de titel. AZ, twee keer, en FC Twente waren de enige clubs buiten de traditionele top 3 die landskampioen werden tussen 1975 en 2018.

Ajax, PSV en Feyenoord mogen dan de top 3 vormen, het is de afgelopen tien jaar een aantal keren voorgekomen dat een buitenstaander bij de bovenste drie eindigde. Met name AZ wierp zich op als een geduchte concurrent voor de top 3. Dat ging vooral ten koste van Feyenoord. Vorig seizoen was daarvan een treffend voorbeeld toen AZ derde werd en Feyenoord naar de vierde stek verwees.

Sommige bookmakers bieden de weddenschap ‘wedden op een top 3-plaats aan’. Gelet op de quotes voorspellen zij dat Ajax, PSV en Feyenoord de meeste kans hebben op een plaats bij de bovenste drie. Wedden op ‘Ajax in de top 3’ heeft een quotering van ongeveer 1.05. Voor PSV bedraagt de quotering voor dezelfde weddenschap 1.10. Wedden op ‘Feyenoord in de top 3’ is gequoteerd op 1.45. ‘AZ in de top 3’ heeft een quotering van ongeveer 2.45.

Transferdeadline kan seizoen op de schop gooien

De Eredivisie gaat de vierde speelronde in als op 31 augustus, om 24.00u., de transfermarkt sluit. Dat betekent dat de selecties van de (sub-)topclubs nog de nodige mutaties kunnen ondergaan. Last minute-transfers kunnen de samenstelling van een selectie dermate wijzigen dat een club afhaakt voor de titelrace omdat er geen adequate vervangers voorhanden zijn.

Bij landskampioen PSV is vooralsnog veel bij het oude gebleven. De opmerkelijkste transfer was de trainerswissel: Phillip Cocu vertrok en werd opgevolgd door Mark van Bommel. WK 2018-ganger Hirving Lozano is nog steeds PSV’er. Een andere WK 2018-deelnemer, Santiago Arias, vertrok recentelijk. De Colombiaan maakt de overstap naar Atletico Madrid.

Ajax sloeg zijn slag door Daley Blind en Dusan Tadic te contracteren. Rondom Hakim Ziyech spelen verschillende transfergeruchten, maar de spelmaker speelde onlangs ‘gewoon’ mee in de CL-voorronde tegen Sturm Graz. Ook Feyenoord winkelde in de Premier League en haalde Jordy Clasie terug naar Nederland. Daartegenover stond het vertrek van Karim El Ahmadi.

Van de gebruikelijk clubs uit de subtop moest vooral AZ deze zomer een gevoelige veer laten. De Alkmaarders zagen met het vertrek van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh twee bepalende spelers vertrekken. De vraag is of er gelijkwaardige spelers kunnen worden aangetrokken die hun doelpuntenproductie kunnen evenaren.

FC Utrecht troefde enkele grote clubs af met het aantrekken van de transfervrije Emil Bergström. Daarnaast werd voormalig AZ-speler Joris van Overeem vastgelegd. Vitesse kon dankzij het samenwerkingsverband met Chelsea twee spelers van de Blues aan de selectie toevoegen, namelijk Eduardo en Jake Clarke-Salter. Matt Miazga kon niet worden behouden: hij keerde terug naar Chelsea.

Gezien de versterkte selecties van FC Utrecht en Vitesse is de voorspelling dat beide clubs in de top acht eindigen heel aannemelijk. Wedden op een top 8-plaats van Vitesse heeft een quotering van 1.15. Wedden op een top 8-plaats van FC Utrecht is gequoteerd op 1.25.

Wedden op de kampioen Eredivisie 2018/2019

Verschillende bookmakers bieden de mogelijkheid ‘wedden op de outright winnaar van de Eredivisie 2018/2019’, beter gezegd ‘wedden op de landskampioen 2018/2019’, aan. Ajax, PSV en Feyenoord gelden vanzelfsprekend als favorieten voor de landstitel. De quoteringen per bookmaker verschillen voor deze weddenschap.

Ajax geldt als de grote favoriet voor het winnen van de Eredivisie 2018/2019. Veel bookmakers durven de voorspelling aan dat de Amsterdammers voor het eerst sinds 2014 landskampioen worden. De meeste online wedkantoren hanteren een quotering van ongeveer 2.10 voor het wedden op Ajax als landskampioen. Sommige bookmakers hebben een quote van 2.00 over voor het wedden op Ajax als kampioen Eredivisie 2018/2019. Andere online wedkantoren bieden een quotering van 2.20 aan voor een landstitel van Ajax.

Titelverdediger PSV heeft bij de meeste bookmakers een quotering van 2.35. Enkele online wedkantoren hebben voor het wedden op PSV als landskampioen een quotering van 2.40 over. Eén andere bookmaker biedt een quotering van ongeveer 2.50 aan.

Wat Feyenoord betreft zijn er eveneens niet heel varianten. Bijna alle bookmakers hebben Feyenoord voor de weddenschap ‘Feyenoord kampioen Eredivisie 2018/2019’ gequoteerd op ongeveer 9.00. Een paar wedkantoren hanteren voor deze weddenschap quoteringen van 8.00 of 8.50.

AZ, ondanks het wegvallen van Weghorst en Jahanbakhsh, Vitesse en FC Utrecht vormen de top 3 van de outsiders bij het wedden op de kampioen van de Eredivisie 2018/2019. AZ is gequoteerd op 11.00, Vitesse heeft een quotering van ongeveer 25.00 en voor FC Utrecht liggen de quoteringen rond de 50.00.