18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing & wedtips voor de WTA Finals 2018

Dirk Maas

Het officieuze WK tennis in het vrouwenenkelspel, zo kunnen de WTA Finals worden omschreven. Aan dit toernooi nemen de beste 8 speelsters uit 2018 deel. Dankzij de afzegging van Simona Halep kan eerste reserve Kiki Bertens toch nog deelnemen en vaardigt Nederland voor het eerst sinds 1997 weer een deelneemster aan de WTA Finals af.

In dit artikel volgt een voorbeschouwing op de WTA Finals, die van zondag 21 oktober tot en met zondag 28 oktober in Singapore worden gehouden. Wedtips en quotes komen natuurlijk ook aan bod.

WTA Finals 2018: uitleg en toernooi-opzet

Zoals in de intro werd vermeld, nemen aan de WTA Finals 2018 de beste tennissters van het afgelopen jaar deel. De top 8 wordt vastgesteld aan de hand van de behaalde resultaten in de Grand Slams, de Premier Mandatory-toernooien, de Premier 5-evenementen en de zes beste resultaten behaald in andere WTA-toernooien.

Simona Halep was afgetekend lijstaanvoerster in de ‘Race to Singapore’. De Roemeense nummer 1 van de wereld moest echter afzeggen voor dit prestigieuze evenement omdat ze nog te veel hinder ondervindt van een eind september opgelopen rugblessure. Kiki Bertens, die als nummer 9 van de lijst aanvankelijk net buiten de boot viel, mag daardoor toch nog deelnemen aan de Finals.

De overige zeven deelneemsters zijn, op volgorde van de ranglijst: Angelique Kerber, Caroline Wozniacki, Naomi Osaka, Petra Kvitova, Sloane Stephens, Elina Svitolina en Karolina Pliskova. De 8 speelsters worden over 2 groepen van 4 verdeeld. Elke speelsters speelt drie duels. Van elke groep kwalificeren de nummers 1 en 2 zich voor de halve finale. De halve finale gaat via het knock-outsysteem, derhalve inhoudend dat de verliezer van de halve finale uit het toernooi ligt. Elk duel in de WTA Finals 2018 gaat volgens ‘best of 3 sets’, wat erop neerkomt dat de speelster die twee sets wint de winnares van de partij is.

Kerber, Osaka, Stephens en Bertens zijn ingedeeld in de ‘Rode Groep. De ‘Witte Groep’ bestaat uit Wozniacki, Kvitova, Svitolina en Pliskova.

WTA Finals 2018: ondergrond en tijdsverschil

De WTA Finals 2018 worden in het Singapore Indoor Stadium gehouden. De ondergrond is hardcourt. Singapore vormt vanaf 2014 het decor van de WTA Finals. Vanaf volgend jaar wordt het officieuze WK vrouwentennis in het Chinese Shenzhen gespeeld.

Zeker als je live wil wedden op de WTA Finals 2018 is het van belang om rekening te houden met het tijdsverschil tussen Nederland en Singapore. Tot en met zaterdag 27 oktober geldt de zomertijd. Dat houdt in dat het in Singapore 6 uur later is dan in Nederland. Op de dag van de finale, zondag 28 oktober, is de wintertijd van kracht. Dat houdt in dat het in Nederland 7 uur vroeger is dan in Singapore.

Wedden op de winnares van de WTA Finals 2018: de favorieten

De afgelopen vier edities van de in Singapore gehouden WTA Finals kenden telkens een andere winnares. In 2014 was Serena Williams de beste, in 2015 werd Agnieszka Radwanska winnares en in 2016 won Dominika Cibulkova. Al deze namen zijn er dit jaar niet bij.

De winnares van vorig jaar, Caroline Wozniacki, is wel present. De Deense won in januari 2018, op het hardcourt van de Australian Open haar eerste Grand Slam. Onlangs was ze opnieuw de beste op een prestigieus hardcourt-toernooi, het WTA Premier Mandatory van Peking. Wozniacki geldt bij de bookmakers als één van de grote kanshebsters. Wedden op Wozniacki als winnares van de WTA Finals heeft quoteringen die tussen de 4.50 en 5.00 liggen.

Naomi Osaka is de topfavoriet volgens de online wedkantoren. De Japanse won dit jaar op het hardcourt van Indian Wells, ook wel het 5e Grand Slam-toernooi genoemd. Haar mooiste toernooizege tot op heden behaalde ze op de US Open door Serena Williams in de finale te verslaan. Kort na deze triomf was ze verliezend finaliste op het hardcourt van de Pan Pacific Open, gehouden in haar vaderland. Voorspellen dat Osaka de WTA Finals 2018 wint is gequoteerd op ongeveer 3.50. Sommige bookmakers hanteren een quotering van rond de 4.30.

Wedden op de winnares van de WTA Finals: de outsiders

Naomi Osaka verloor de finale van de Pan Pacific Open van Karolina Pliskova. De Tsjechische draaide een heel constant seizoen met vele kwartfinale-plaatsen op grote hardcourt-toernooien: op de Australian Open en de US Open haalde ze de laatste acht. Eenzelfde resultaat behaalde ze in zowel Indian Wells als Miami. Vorig jaar was ze halve finaliste in de WTA Finals. Pliskova sluit de rij van Top 5 van kanshebbers. Wedden op Pliskova als WTA Finals 2018-winnares heeft quoteringen die tussen de 7.50 en 8.00 liggen.

Angelique Kerber schreef in de zomer van 2018 haar 3e Grand Slam-zege op haar palmares bij. Na in 2016 zowel de Australian Open als de US Open gewonnen te hebben, werd ze dit jaar winnares van Wimbledon. De Duitse, verliezend WTA Finals-finaliste in 2016, was in het voorjaar goed op hardcourt, met kwartfinaleplaatsen in zowel Indian Wells als Miami. Na Wimbledon kwam de klad erin. Op alle hardcourt-toernooien, waaronder de US Open en de Cincinnati Open, lukte het haar niet voorbij de 3e ronde te komen. Voorspellen dat Kerber de WTA Finals 2018 wint, is gequoteerd op 6.00. Een enkele bookmaker hanteert een quotering van 7.00.

Petra Kvitova won in 2011 de WTA Finals, toen dit evenement nog in Istanbul werd gehouden. Aan de carrière van de Tsjechische, tweevoudig winnares op Wimbledon, leek in december 2016 abrupt een einde te komen toen ze door een inbreker met een mes werd aangevallen. Daarbij liep ze forse snijwonden aan haar linkerhand op. Ze herstelde echter sneller dan verwacht en keerde in 2018 weer terug aan de top en won onder meer het WTA Premier 5-toernooi op het hardcourt van Doha. Naast winnares in 2011 was Kvitova in 2015 verliezend finaliste op de WTA Finals. Wedden op Kvitova als ‘outright winnaar’ heeft een quotering van 6.00.

Wedden op de winnares van de WTA Finals 2018: de underdogs

Naast Naomi Osaka zijn er nog twee debutanten op de WTA Finals 2018: uiteraard Kiki Bertens en daarnaast Sloane Stephens. De Amerikaanse won vorig jaar de US Open, maar won daarna geen enkele partij meer in 2017. De vormcrisis zette zich begin dit jaar door met een 1e ronde-verlies op de Australian Open. In Miami kwam de ommekeer. Stephens won dit Premier Mandatory-toernooi. Andere aansprekende resultaten waren finaleplaatsen op Roland Garros en op het hardcourt-toernooi van Montréal. Wedden op Stephens als winnares van de WTA Finals 2018 heeft quoteringen die tussen de 8.00 en 8.50 liggen.

Kiki Bertens stond tot dit jaar vooral bekend als gravelspecialist. In 2018 toonde ze aan op meer ondergronden goed uit de voeten te kunnen. Zo bereikte ze de laatste acht op Wimbledon en won ze het Premier 5-toernooi van Cincinnati, dat op hardcourt wordt gespeeld. Ook op het hardcourt van respectievelijk Charleston en Seoul behaalde ze de eindzege. Op haar laatste vier hardcourt-toernooien strandde ze voortijdig. De quoteringen voor Kiki Bertens als eindwinnares van de WTA Finals liggen tussen de 11.00 en 12.00.

De laatste nog niet genoemde speler is Elina Svitolina. Deze tennisster uit Oekraïne maakt sinds februari 2017 deel uit van de top 10 van de wereld, maar heeft een slechte verstandhouding met Grand Slams. Haar beste resultaten zijn drie keer een kwartfinaleplaats: twee maal op Roland Garros en dit jaar op de Australian Open. Buiten de Grand Slams komt Svitolina veel beter tot haar recht. Zo won de Oekraïnse vier maal een Premier 5-toernooi, waaronder in 2017 de hardcourt-toernooien van Dubai en Toronto. Dit jaar won ze Dubai opnieuw en was ze in 2018 eveneens de beste op het hardcourt van Brisbane. Op de hardcourt-toernooien van de Premier Mandatory-evenementen werd ze echter vroegtijdig uitgeschakeld. Wedden op Svitolina als winnares van de WTA Finals 2018 heeft quoteringen die tussen de 9.00 en 11.00 liggen.