18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing, wedtips & Quoteringen Roland Garros 2020

Bob Ligthart

Er komt weer een mooie periode aan voor tennisliefhebbers, want één van de mooiste Grand Slams staat op het punt om te beginnen. Roland Garros gaat namelijk op 27 september van start en in dit artikel blikken we alvast vooruit op het toernooi.

Roland Garros

Het French Open is een andere benaming van het Franse tennistoernooi dat ieder jaar in Parijs plaatsvindt. Roland Garros is hét graveltoernooi waar tennisliefhebbers elk jaar naar uitkijken. Dit keer duurde het wachten wat langer, omdat de coronacrisis ervoor zorgde dat Roland Garros verplaatst moest worden.

Het toernooi bestaat al bijna 130 jaar, want in 1891 speelde de eerste editie zich af. Tot aan 1925 was het alleen toegankelijk voor Franse tennissers. Door de populariteit van het tennis besloten de Fransen om in 1928 het Porte d’Auteuil stadion te bouwen. Een jaar later was het tijd voor een nog groter stadion, Roland Garros. Dit stadion werd vernoemd naar Eugène Roland Garros, een Franse oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog. Het duurde niet lang voordat mensen het hele toernooi Roland Garros gingen noemen.

Roland Garros 2019

Mannen

Het werd een vrij zorgeloos toernooi voor Rafael Nadal vorig jaar, want de Spanjaard won al zijn partijen op Roland Garros met een flinke overmacht. Hij gaf zelfs maar twee sets weg in zeven wedstrijden. In de halve finale maakte Nadal korte metten met Roger Federer door met 0-3 te winnen. De finale was één set langer, want die won Nadal met 1-3 van Dominic Thiem. Dit betekende dat hij alweer voor de twaalfde keer de Coupe des Mousquetaires wist binnen te slepen.

Vrouwen

Bij de vrouwen was Ashleigh Barty de beste, wat haar een eerste grandslamtitel opleverde. Ze kwam in de halve finale nog op een 0-1 achterstand tegen Amanda Anisimova, maar overleefde dit door de laatste twee sets met 6-3 te winnen. In de finale was Barty met duidelijke cijfers te sterk voor Marketa Vondrousova. De Australische won namelijk met 2-0 in sets – 6-1 en 6-3.

Favorieten Roland Garros 2020

Mannen

Rafael Nadal is als zo vaak de favoriet als het gaat om het winnen van Roland Garros. Hij is nou eenmaal de recordhouder van het aantal titels op het toernooi met twaalf eindzeges. De Spanjaard won de French Open ook nog eens in de afgelopen drie jaar, wat hem ook dit keer weer de grote favoriet maakt. Gravel is zijn ondergrond en de beste wedtip is daarom ook: Nadal wint Roland Garros 2020. Deze voorspelling heeft momenteel een quote van 1.91.

Volgens de bookmakers zijn er twee mannen die hem misschien zouden kunnen stoppen. Dit betreft Novak Djokovic (3.55) en Dominic Thiem (3.80). De Serviër won Roland Garros in 2016, maar werd vorig jaar door Thiem uitgeschakeld in de halve finale. Djokovic won een paar dagen geleden nog wel het ATP-toernooi van Rome. Hij won in de finale met 2-0 van Diego Schwartzman, die eerder in het toernooi Nadal uitschakelde. Roland Garros heeft een hele andere lading, dus deze winst maakt Djokovic nog geen favoriet voor het aanstaande toernooi.

Thiem verloor vorig jaar de finale uiteindelijk zoals genoemd van Nadal. De Oostenrijker won onlangs nog wel de US Open, wat aangeeft dat hij in vorm is. In een zinderende finale versloeg hij Alexander Zverev met 2-3 nadat hij eerst met 2-0 had achter gestaan. Thiem is wel iemand om rekening mee te houden tijdens Roland Garros, maar hij lijkt toch ook niet tegen Nadal op te kunnen.

Vrouwen

Het verschil is tijdens Roland Garros bij de vrouwen meestal wat kleiner dan bij de mannen en dit zie je ook terug in de winnaressen van de vorige jaren. In de afgelopen zes jaar kende Roland Garros telkens een andere vrouwelijke winnaar: Maria Sharapova, Serena Williams, Garbiñe Muguruza, Jelena Ostapenko, Simona Halep en Ashleigh Barty. De winnares van vorig jaar en tevens nummer één van de wereld Barty is er dit keer niet bij, waardoor de favoriet wegvalt.

De wedkantoren stippen nu Simona Halep, nummer twee op de WTA Tour ranking, aan als grootste kanshebber op de titel met een quotering van 3.50. Ze wordt gevolgd door de nummer vijftien van die lijst Garbiñe Muguruza, die Roland Garros in 2016 won. ‘Muguruza wint Roland Garros’ heeft momenteel een quote van 8.00. Daarna liggen er veel quotes dicht bij elkaar: Victoria Azarenka 11.00, Kiki Bertens 12.00, Serena Williams 13.00, Elina Svitolina 15.00 en Karolina Pliskova 17.00.

Simona Halep speelde tot nu toe een sterk jaar, want ze schreef al drie WTA-titels op haar naam. Aan het begin van het jaar won ze het toernooi van Dubai en na de coronabreak won ze in Praag. Tussendoor liet ze de toernooien in de Verenigde Staten schieten om zich voor te bereiden op het gravelseizoen. Dit pakte gelijk goed uit, want ze won een paar dagen geleden het toernooi van Rome. Door de goede vorm en de slimme keuze om rust te pakken voor het gravelseizoen is de beste wedtip voor Roland Garros dat Halep wint. Haar concurrenten kenden een minder jaar, waardoor ze niet tegen de Roemeense lijken opgewassen.