18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing, wedtips en quoteringen – Formule 1 Grand Prix van Stiermarken 2021

Joris Velthausz

Het zijn drukke weken voor de Formule 1 wereld. Na de Grand Prix in Frankrijk gaan de teams direct door naar Oostenrijk. Omdat er twee races zijn in Oostenrijk is een van de races omgedoopt tot de GP van Stiermarken. Natuurlijk kan er een weddenschap worden gezet op deze Grand Prix. Max Verstappen hoopt in Oostenrijk uit te lopen op concurrent Lewis Hamilton.

Grand Prix op de Red Bull Ring

Op 27 juni wordt er op de Red Bull Ring, Spielberg, de GP van Stiermarken verreden. Net als vorig jaar zijn er twee races in Oostenrijk. Er zou oorspronkelijk in Turkije worden gereden, maar die race werd geschrapt. Om toch genoeg races over te houden is voor deze oplossing gekozen. Het circuit heeft dezelfde lay-out als bij de GP van Oostenrijk.

Vorig seizoen

In 2020 was de Grand Prix van Stiermarken de tweede race op de kalender. Lewis Hamilton was dominant en won ogenschijnlijk gemakkelijk. Teamgenoot Valtteri Bottas volgde op de tweede plaats en Max Verstappen werd derde.

Mercedes was duidelijk het sterkste team vorig jaar. De Red Bulls volgde op gepaste afstand en kwamen ruim een halve minuut na winnaar Hamilton over de finish. Lando Norris deed het uitstekend en werd vijfde.

Bij Ferrari denken ze liever niet terug aan deze Grand Prix. In de eerste ronde van de race raakte Charles Leclerc en Sebastian Vettel elkaar. Vettel viel direct uit, Leclerc hield het iets langer vol maar moest uiteindelijk ook uitstappen.

Grand Prix van Frankrijk: Spanning in het kampioenschap

Afgelopen weekend tijdens de Grand Prix op Circuit Paul Ricard werd duidelijk dat Mercedes er gewoon weer bij zit. Op de stratencircuits van Monaco en Baku was Red Bull duidelijk sneller, maar in Frankrijk zat het weer dichtbij elkaar. In Frankrijk leek Red Bull sneller over één rondje, maar de race pace van Mercedes leek iets beter te zijn. Max Verstappen verloor de eerste plek in de eerste bocht. Na de eerste pitstop kwam Hamilton net achter Verstappen terug op de baan. Rondjes lang zat Hamilton op de staart van Verstappen.

Uiteindelijk besloot Red Bull om een tweede pitstop te doen en te jagen op Hamilton. In Barcelona overkwam dit Verstappen, maar nu pakte hij Mercedes terug met dezelfde tactiek. Op de nieuwe banden had Verstappen ongeveer vijfentwintig rondes om een achterstand van dertig seconden dicht te rijden. De Nederlander kwam met rasse schreden dichterbij. Met nog twee rondes te gaan kwam Verstappen in DRS-afstand van Hamilton en wist hij de Mercedes in te halen. Doordat Verstappen ook de snelste raceronde had verdiende hij 26 punten, en liep hij acht punten uit op Hamilton.   

Wedden op de Grand Prix van Stiermarken

Er zijn heel veel verschillende manieren waarop je kunt wedden bij Formule 1. Hieronder behandelen we een paar interessante weddenschappen voor de GP in Oostenrijk op de Red Bull Ring, maar ga ook vooral zelf op onderzoek uit.

Winnaar GP van Stiermarken

Historisch gezien ligt het circuit in Oostenrijk de Red Bull beter dan het circuit in Frankrijk. Het rondje is erg kort en downforce is belangrijk, iets waar Red Bull meester in is. Er wordt wederom een strijd tussen Hamilton en Verstappen verwacht. Dit is ook de verwachting van de bookmakers. Verstappen heeft een quote van 2.00 bij winst van de Grand Prix en Hamilton heeft een quotering van 2.20. De twee coureurs zijn erg aan elkaar gewaagd. Naast Hamilton en Verstappen zijn Valtteri Bottas (9.00) en Sergio Perez (13.00) de grootste kanshebbers.

Het gevecht in het middenveld

Het is duidelijk dat Mercedes en Red Bull de twee snelste auto’s van de veld hebben. Deze vier auto’s zullen normaal gesproken dan ook de top vier volmaken. Achter deze twee teams wordt er gevochten voor de derde plek van de constructeurs. Voor deze teams is het belangrijk om in te top zes te eindigen en punten binnen te halen. Hier kan dan ook op worden gewed.

Hamilton, Bottas, Verstappen, Perez, Lando Norris en Charles Leclerc hebben lage quoteringen voor deze bet en zijn niet heel interessant voor een hoge winstgevende weddenschap. Bij Pierre Gasly wordt het wel interessant. Finisht hij in de top zes dan is de quotering 2.85. Gasly is bezig aan een uitstekend seizoen en op korte circuits met veel bochten komt hij én de Alpha Tauri bovendrijven. Naast Gasly zijn Carlos Sainz (2.35) en Daniel Ricciardo (2.00) wellicht ook interessant.

Wie eindigt in de punten?

Het gaat in de Formule 1 om meer dan alleen de winst. Elke coureur wil ieder raceweekend punten pakken, en hier kan ook een weddenschap op worden gezet. Inzetten op Verstappen, Hamilton of Bottas levert bijna niks op. Het is echter wel interessant om te kijken naar coureurs die een hogere quotering hebben, zoals Sebastian Vettel. In het begin van het seizoen kwam Vettel niet in de buurt van een top tien-plek. De laatste drie wedstrijden is hij echter in de punten gefinisht. ‘Vettel in de punten’ heeft een quotering van 2.20. Andere interessante opties zijn Yuki Tsunoda (2.75) en Fernando Alonso (2.35).  

Grand Prix van Stiermarken specials

Er zijn ook nog specials rondom de Grand Prix van Stiermarken. Deze ‘specials’ gaan over Verstappen en Hamilton. Zo kan er worden ingezet op ‘Verstappen wint kwalificatie & race’ met de quotering van 2.60. Voor Hamilton is eenzelfde weddenschap met een quote van 2.80. De weddenschap ‘Hamilton rijdt snelste ronde en wint kwalificatie & race’ heeft een quote van 9.50. Wederom heeft Verstappen dezelfde special met een quote van 6.25 bij deze weddenschap.

Een andere interessante optie is de weddenschap ‘Verstappen, Perez én Gasly finishen in de top tien’. Zonder problemen moeten Verstappen en Perez altijd in de top tien eindigen. Gasly eindigde vorig jaar twee keer als achtste in Oostenrijk. Deze weddenschap heeft een quote van 3.30. Eenzelfde soort weddenschap is beschikbaar bij de Hamilton specials. ‘Hamilton, Norris en Esteban Ocon finishen in de top tien’ met een quote van 4.60. Deze weddenschap lijkt iets risicovoller te zijn. Ocon finisht namelijk niet vaak in de top tien.