18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing, wedtips en quoteringen – Formule 1 Grand Prix van België

Joris Velthausz

De zomerstop is voorbij in de wereld van de Formule 1 en het gevecht om de wereldtitel gaat weer verder in België. Voor Max Verstappen is de Grand Prix op het circuit van Spa-Francorchamps een halve thuisrace. De Nederlander loopt een paar punten achter op Lewis Hamilton en wil dat dit weekend goedmaken. In dit artikel benoemen we de favorieten voor de race, geven we je wedtips en de beste quoteringen voor de GP van België

GP van België

Op zondag 29 augustus 2021 gaat de Grand Prix van België van start. Er wordt op vrijdag getraind en de kwalificatie is op zaterdagmiddag om 15.00 uur. Zondag, ook om 15.00 uur, wordt de grote prijs van België verreden.

Spa-Francorchamps is voor veel coureurs een speciaal circuit. De baan is zeven kilometer lang en behoort daarmee tot de langste banen van de Formule 1-kalender. Verder heeft het circuit een paar bekende bochten. Iedereen in de racewereld kent Eau Rouge, Kemmel Straight en Blanchimont. Vooral omhoog naar Eau Rouge is speciaal voor de coureurs omdat het een blinde bocht is.

Vorige edities

De laatste vier edities in België werden gedomineerd door Mercedes en Ferrari. In 2017 en 2020 wist Lewis Hamilton te winnen in zijn Mercedes. De edities daartussen wisten Charles Leclerc en Sebastian Vettel te winnen op Spa. Ferrari had toentertijd een extreem goede motor, waardoor het op de rechte stukken afstand nam van de tegenstanders.

Voor Verstappen hebben de races op Spa nog geen goede uitslagen opgeleverd. In de laatste vier jaar wist hij twee keer de finish niet te halen. In 2018 en 2020 wist Verstappen derde te worden in zijn Red Bull. Dit jaar lijkt de Red Bull erg snel te zijn, dus wellicht kan Verstappen voor het eerst winnen in België.

Strijd om de titel

Lewis Hamilton is de huidige wereldkampioen en heeft het toch weer voor elkaar gekregen om eerste te staan in het klassement. Verstappen leek een veilige voorsprong te hebben toen de teams in Groot-Brittannië aankwamen. Verstappen werd, direct en indirect, twee keer op rij van de baan getikt door een Mercedes waardoor hij geen punten kon halen. Lewis Hamilton maakte hier slim gebruik van en heeft de Nederlander weer ingehaald. De Brit heeft acht punten voorsprong op Verstappen.

Doordat Verstappen zo goed als geen punten heeft gescoord tijdens de laatste twee races, heeft Red Bull ook de eerste plaats bij de constructeurs verloren. Mercedes stond op een relatief veilige achterstand, maar in Engeland liep het team veertig punten in. De Duitsers hebben een voorsprong van twaalf punten, wat zeker nog is te overzien voor Red Bull.

Wedden op de GP van België

Je hebt heel veel opties bij het wedden op Formule 1-races. Lees hier een aantal interessante weddenschappen voor deze race op Spa-Francorchamps. Kijk vooral zelf bij de bookmakers voor andere mogelijkheden bij het wedden.

Winnaar van de kwalificatie

Voor veel coureurs is de kwalificatie een van de leukste sessies van het weekend. Hierbij mogen de rijders alles uit de auto persen om de snelste raceronde te kunnen noteren. Hamilton en Verstappen hebben beide een quote van 2.10 voor het winnen van de kwalificatie. Bottas volgt op gepaste afstand met een quote van 7.00. Perez is ogenschijnlijk helemaal uit de picture met een quote van 21.00.

Op het circuit in België is de kracht van de motor erg belangrijk. Er zijn veel rechte stukken waar de topsnelheid van een team het verschil kan maken. Kijk voor het wedden op de kwalificatie goed naar de topsnelheid in de vrije trainingen.

Winnaar van de race

Voor de bookmakers is het duidelijk. Lewis Hamilton of Max Verstappen wint de Grand Prix in België. Verstappen heeft een quotering van 2.09 bij winst in Belgie, Hamilton heeft een quote van 2.02. Op grote achterstand volgen Sergio Perez (14.25) en Valtteri Bottas (19.50). Ondanks dat alle Nederlanders willen dat Verstappen wint kan het nog lastig worden voor de Nederlander. Het zou namelijk kunnen dat Verstappen een gridstraf neemt om van motor te wisselen. Dit nieuws is nog niet bevestigd of ontkracht, dus houdt de ontwikkelingen goed in de gaten.

Top 3

Omdat het tussen Verstappen en Hamilton lijkt te gaan om de overwinning, is het goed om ook naar andere weddenschappen te kijken. Wedden op één van deze twee voor de top drie (Verstappen: 1.23, Hamilton: 1.23) is niet heel winstgevend. Bij Perez (1.78) en Bottas (2.90) ligt dat al anders. Lando Norris volgt met een quote van 3.75. De quotering van Bottas valt zo hoog uit omdat hij nog een penalty van vorige race moet uitzitten. In Hongarije creëerde Bottas een grote botsing in de eerste bocht en hij wordt vijf plaatsen naar achter gezet na de kwalificatie.

Snelste raceronde

De snelste raceronde levert één punt op voor het kampioenschap, mits de coureur in de top tien eindigt. In het begin van het seizoen hebben we meerdere malen gezien dat Bottas of Perez nog een pitstop moest maken om met snellere banden het punt bij Verstappen of Hamilton weg te halen. Mercedes en Red Bull gunnen elkaar helemaal niets; er wordt flink gevochten om dat punt. Daarom is het interessant om te wedden op wie de snelste raceronde gaat pakken.

Net als bij de meeste weddenschappen zijn Verstappen en Hamilton de favorieten. De Nederlander heeft een quote van 2.49 en Hamilton heeft een quote van 2.61 voor de snelste raceronde. Tussen Bottas (5.00) en Perez (5.95) zit ook niet veel. De snelste raceronde voorspellen is lastig omdat er vaak in de laatste rondes nog voor wordt gestopt. Het levert echter wel een goed bedrag op als de weddenschap klopt.