18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing, wedtips en quoteringen – Formule 1 Grand Prix Nederland op Zandvoort

Joris Velthausz

Het Formule 1-seizoen is vorige week weer hervat in België. De race op Spa-Francorchamps viel letterlijk in het water. Door hevige regenval kon de race niet worden gereden en werden er halve punten uitgedeeld (Max Verstappen kreeg wel de meeste punten dankzij het winnen van de kwalificatie). Een domper voor de F1-fans, maar nu is het tijd voor iets extra moois.

Na 36 jaar van afwezigheid is de eerstvolgende stop de Formule 1-race van Nederland, een Grand Prix op het circuit van Zandvoort. Max Verstappen kan met een overwinning de koppositie bij het wereldkampioenschap terugpakken. In dit artikel benoemen we de favorieten voor de race, geven we je wedtips en de beste quoteringen voor de GP van Nederland.

Grand Prix van Nederland

Zondag 5 september 2021 gaat er op Zandvoort voor het eerst in 36 jaar tijd weer een Formule 1-race van start. Het circuit van Zandvoort is op de schop gegaan voor de race. Er werden bochten aangepast en uitloopstroken toegevoegd voor de veiligheid. Met het toevoegen van twee kombochten (een bocht met een hellingsgraad) is het circuit spectaculair.

Tegenwoordig wordt er niet meer op circuits met kombochten geracet. Dit is dan ook nieuw voor veel rijders. Circuit Zandvoort behoort tot de kortere banen van de kalender. De baan is iets langer dan vier kilometer en daarmee één kilometer langer dan het circuit van Monaco. Er zullen veel fans van Max Verstappen bij zijn, het wordt ongetwijfeld een oranje feestje.

De laatste editie

De laatste Formule 10race op Zandvoort was in 1985. Nelson Piquet wist met zijn Brabham-BMW pole te pakken. De Braziliaan wist echter niet te winnen, want de McLaren’s waren oppermachtig. Niki Lauda won de laatste Nederlandse Grand Prix voor Alain Prost en Ayrton Senna. Dit zijn stuk voor stuk iconen uit de autosport. Dit was ook de laatste overwinning van Lauda in de Formule 1. Voor Nederland deed Huub Rothergatter dat weekend mee aan de Grand Prix. Jim Clark is met vier overwinningen de coureur met de meeste overwinningen op Zandvoort.

Strijd om de titel

Lewis Hamilton is momenteel koploper in het kampioenschap. Max Verstappen staat echter maar drie punten achter. Hamilton (202,5) en Verstappen (199,5) ontlopen elkaar bijna niets. Als dit zo door gaat gaan we een legendarische titelstrijd zien die op een paar punten wordt beslist. Lando Norris is met 133 punten de nummer drie in het kampioenschap. Hij staat knap voor Valtteri Bottas (108) en Sergio Perez (104).

Het constructeurskampioenschap is minstens net zo spannend als de strijd tussen Verstappen en Hamilton. Mercedes (310.5) en Red Bull (303.5) liggen dicht bij elkaar, het verschil is zeven punten. Het lijkt er op dat dit kampioenschap ook door één goed of slecht raceresultaat gaat worden beslist. De tweede coureurs Bottas en Perez hebben een sleutelpositie in dit kampioenschap.

Wedden op de GP van Nederland

Je hebt heel veel opties bij het wedden op Formule 1-races. Lees hier een aantal interessante weddenschappen voor deze race op Zandvoort. Kijk vooral zelf bij de bookmakers voor andere mogelijkheden bij het wedden. Doordat de race in Nederland is pakt Toto bijvoorbeeld uit met een paar specials.

Winnaar van de kwalificatie

De kwalificatie is het kijken waard bij de Grand Prix in Nederland. Er zijn weinig inhaalmogelijkheden op de baan, dus het starten op pole position is daarmee cruciaal. Max Verstappen en Lewis Hamilton hebben beide een quotering van 2.19 voor het winnen van de kwalificatie. Net als bij het kampioenschap ontlopen de coureurs elkaar niets. Bottas volgt met een quote van 6.65 nog enigszins. Perez, teamgenoot van Verstappen, volgt met een quotering van 26.00 samen met Lando Norris en Charles Leclerc. Kijk voor het wedden op de kwalificatie goed naar de snelheid in de vrije trainingen.

Winnaar van de race

Inhalen is lastig op het circuit van Zandvoort. Dit zal vooral via een pitstop worden gedaan. Zonder pech en andere omstandigheden is de kans groot dat de coureur die de kwalificatie wint ook de race gaat winnen. Dit komt duidelijk naar voren in de quoteringen. Max Verstappen (2.08) is nipt favoriet om de race te winnen vergeleken met Lewis Hamilton (2.09). Tussen de quoteringen van beide coureurs zit maar 0.01, wat goed laat zien hoe erg de twee aan elkaar gewaagd zijn.

Top 6

Het gaat voorin, zonder crashes of pech, waarschijnlijk tussen Hamilton en Verstappen. Wedden op wie er in de top 3 eindigt heeft dan ook niet veel zin, de quotes zijn te laag. Bij het wedden over wie er in de top 6 gaat eindigen op zondag zijn er ook veel veilige keuzes die weinig opleveren. Pierre Gasly heeft echter een quote van 3.25 bij een top 6 finish. Dit is de Fransman al vier keer eerder gelukt dit seizoen. Gasly deed dit onder andere in Monaco. De Grand Prix van Nederland heeft met Zandvoort een vergelijkbare baan waar elke fout wordt afgestraft en down-force erg belangrijk is. Gasly en AphaTauri hebben laten zien dat ze kunnen pieken op deze dagen. Het is een gok, maar Gasly heeft een goede quotering.  

Zandvoort Specials

Er zijn verschillende interessante specials bij Toto voor de Nederlandse Grand Prix. De weddenschap ‘Max Verstappen wint kwalificatie & race’ heeft een quote van 3.25. Het is niet onwaarschijnlijk dat de coureur die pole pakt ook wint, dit is dus een zeer interessante weddenschap. ‘Max Verstappen wint race, Sergio Perez en Pierre Gasly finishen in top-10’ heeft als weddenschap een quote van 3.20. Ook dit is zeker niet ondenkbaar en heeft een goede quotering. Verstappen is favoriet om te winnen en zonder ongeluk moeten Perez en Gasly de top tien kunnen halen. Er zijn nog veel meer interessante Specials, dus kijk zeker zelf ook goed rond bij de bookmaker.