18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing en wedden op de Ronde van Vlaanderen 2018

Dirk Maas

Vlaanderen is in het vroege voorjaar het decor van de grote klassieke wielrenwedstrijden. Het hoogtepunt van het Vlaamse voorjaar vindt plaats op 1 april als ‘Vlaanderens mooiste’, de Ronde van Vlaanderen, wordt verreden.

Kijken naar deze eendaagse wielerklassieker is op zich al een hele belevenis, maar erop wedden maakt het nog enerverender. Bookmakers bieden verschillende soorten weddenschappen aan voor de Ronde van Vlaanderen. Die komen hieronder aan bod, voorafgegaan door een korte introductie over de geschiedenis en het parcours.

Geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen

‘Vlaanderens mooiste’ werd in 1913 voor het eerst georganiseerd. In de eerste jaren van deze koers viel de Ronde van Vlaanderen vaak samen met Milaan-Sanremo. De meeste coureurs lieten hun keuze op de Primavera vallen waardoor er op de erelijst van de Ronde haast louter en alleen Belgische winnaars stonden.

Dat veranderde na de Tweede Wereldoorlog. De Ronde van Vlaanderen koppelde zich op de wielerkalender los van Milaan-Sanremo en behoort nu tot de zogeheten ‘vijf Monumenten‘: de oudste, langste en meest prestigieuze eendaagse klassiekers in het wielrennen.

Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2018

De Ronde van Vlaanderen 2018 telt ruim 260 kilometer, 266,5 om precies te zijn, en bestaat onder meer uit achttien hellingen en vijf kasseistroken. De haast mythische Muur van Geraardsbergen is weer opgenomen in het parcours. De race start in Antwerpen. Na iets minder dan 80 kilometer dienen zich de eerste twee kasseistroken aan.

De eerste beklimming, de Oude Kwaremont, doemt na 120 kilometer op. De Oude Kwaremont is een 2,2 kilometer lange klim over de kasseien met een gemiddeld stijgingspercentage van 4 procent en een steilste strook van 11,6 procent. Deze kasseiklim wordt drie keer aangedaan. Ongeveer 50 kilometer na de Oude Kwaremont arriveren de renners aan de voet van de Muur van Geraardsbergen. Deze monumentale kasseiklim van 1,1 kilometer kent een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2 procent. De steilste strook bedraagt bijna 20 procent.

Er is na de beklimming van de Muur nog 95 kilometer te gaan. Het venijn zit hem duidelijk in de staart met nog twee maal de beklimming van zowel de Oude Kwaremont (waar Philippe Gilbert vorig jaar, op de 2e beklimming, een solo van 55 kilometer succesvol afrondde) als de Paterberg. De Paterberg, gelegen op 13,2 kilometer van de aankomst en de laatste beklimming van de dag, is met 360 meter kort te noemen maar kent een gemiddeld stijgingspercentage van 12,9 procent en een steilste punt van 20,3 procent. Peter Sagan plaatste in 2016 op de Patersberg een beslissende aanval en kwam destijds solo als eerste aan.

1. Wedden op de winnaar: de favorieten en outsiders

De meest gebruikelijke weddenschap bij het plaatsen van een bet op de Ronde van Vlaanderen is het wedden op de winnaar. Dat kan zowel vooraf als live. Belangrijk is om de start- en doorkomsttijden te raadplegen. De Ronde van Vlaanderen start om 10.30 uur en de finish wordt om 17.05 uur verwacht. Verschillende wielersites geven een prognose van de te verwachten doorkomsttijden. Via de zoekopdracht ‘Doorkomsttijden Ronde van Vlaanderen 2018’ of ‘Tijdsschema Ronde van Vlaanderen 2018’ heb je een beeld hoe de race zich zal gaan ontwikkelen. Daarnaast is het altijd aan te bevelen om de weerberichten in de gaten te houden.

De vijf namen die het hoogst staan genoteerd bij de bookmakers zijn Peter Sagan (rond de 3.75), Greg van Avermaet (rond de 6.00), Philippe Gilbert (om en nabij de 7.50), Tiesj Bennoot (rond de 10.00) en Michal Kwiatkowski (om en nabij de 11.00).

Sagan kende tot aan Gent-Wevelgem een voor zijn doen kleurloos voorjaar. Met de winst in Wevelgem liet hij zien dat er aan zijn vorm niet getwijfeld hoeft te worden. Van Avermaet, vorig jaar de nummer twee in de Ronde, werd recent 3e in de E3-Prijs en 8e in Dwars door Vlaanderen. Gilbert won, zoals eerder vermeld, vorig jaar de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar reed hij reeds een sterke koers in de E3-Prijs waar hij als 2e eindigde. Bennoot brak dit jaar door met de winst van de Strade Bianche en hij noteerde daarnaast een 5e en 7e plaats in respectievelijk de E3-prijs en Dwars door Vlaanderen. Kwiatkowski pakte dit jaar de eindzege in de Tirreno-Adriatico en finishte als 11e in Milaan-Sanremo.

Sagan en Gilbert weten dus hoe het is om de Ronde van Vlaanderen te winnen. Alexander Kristoff, die in 2015 won, wordt niet tot de absolute topfavorieten gerekend met odds rond de 17.00. Naast de Noor is er, op basis van de eerder dit jaar verreden voorjaarsklassiekers, nog een groot aantal outsiders voor de eindzege van de ‘Tour of Flanders’. De voornaamste van dat stel zijn Nikki Terpstra (quoteringen rond de 15.00) die onlangs de E3-Prijs van Harelbeke won en Sepp Vanmarcke (rond de 17.00) die als 7e finishte in Harelbeke en als 3e in Omloop het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen.

Als de weersvoorspellingen kloppen, wordt de Ronde van Vlaanderen in een zeer frisse temperatuur verreden. Met een gemiddelde temperatuur van 9 graden is het koud voor de tijd van het jaar. Mogelijk vallen er van tijd tot tijd regenbuien. Er zijn renners die heel goed gedijen in die omstandigheden, denk bijvoorbeeld aan toppers uit het veldrijden als Zdenek Stybar (odds rond de 19.00) en Wout van Aert (rond de 34.00).

De Tsjech reed de afgelopen week drie keer in de top 10 bij de E3-Prijs van Harelbeke, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. Van Aert maakte indruk in de Strade Bianche en Gent-Wevelgem. In de Dwars door Vlaanderen kwam hij ten val. Hij heeft daar echter niets aan overgehouden. Dat geldt niet voor Oliver Naesen (quoteringen rond de 23.00). De Belg, sterk bezig met een 4e plaats in de E3-Prijs en een 6e plek in Gent-Wevelgem, kwam ten val in Dwars door Vlaanderen. Hij moest opgeven vanwege een gezwollen knie. Zijn deelname aan de Ronde van Vlaanderen wordt een race tegen de klok.

2. Wedden op meerdere paarden tegelijk, in dit geval wielrenners

Het is heel lastig om uit een groot deelnemersveld van zo’n 200 renners een winnaar te selecteren. Natuurlijk zijn er een aantal voorname kanshebbers, maar zelfs die groep is te groot om één topfavoriet naar voren te schuiven. Bovendien kan er zich altijd een verrassende winnaar voordoen.

Het is derhalve niet verbazingwekkend dat er hoge odds terug te vinden zijn. Vanwege die hoge quoteringen is het aanlokkelijk om op meerdere wielrenners tegelijk te gokken om de winstkansen te spreiden. Indien één van de door jou gekozen wielrenners wint, kun je winst maken.

Je kijkt eerst naar de renner die de laagste quotering heeft, de grote favoriet. Als sommige bookmakers bijvoorbeeld Sagan als grote favoriet hebben en hem op 4.50 zetten, kun je behalve Sagan nog drie renners selecteren waarop je hetzelfde bedrag inzet. Je selecteert bijvoorbeeld nog twee grote kanshebbers als Gilbert en Van Avermaet en een outsider als Terpstra.

Je zet dus 4 x hetzelfde bedrag in, zeg 1 euro. Wint Sagan, dan krijg je 4.50 terug en houd je 0.50 over. De inzetten gaan er immers vanaf. Heb je van Avermaet (wiens odds rond de 6.00 liggen) juist voorspeld, dan houd je 2.50 over. Gilbert (met odds om en nabij de 7.00) levert 3.00 op. Voor Terpstra liggen de quoteringen, met 15.00, hoger. In het geval dat de Nederlander wint, bedraagt de winst 11.00.
Er zijn tal van combinaties mogelijk, maar de rode draad is dat je altijd winst maakt zolang één van jouw ‘picks’ wint.

3. Onderlinge strijd

Termen als ‘matchups’ en ‘head to head’ worden gebruikt om de onderlinge strijd tussen individuele sporters of teams te vergelijken. Sport kan immers niet zonder rivaliteit. Dat is bij het wielrennen, waar favorieten naar elkaar loeren, niet anders.

Bookmakers zien ook graag strijd en bieden zogeheten ‘race matchup odds‘ of ‘head-to-heads’, afgekort ‘h2h‘, aan. Bookies stellen in dat geval twee renners tegenover elkaar en verbinden daaraan voor elk van beide renners een quotering. Je moet dan kiezen welke renner eerder de finishlijn passeert.

Stel dat Sagan en Kwiatkowski, tussen wie het niet echt lijkt te boteren sinds Kwiatkowski ten koste van Sagan Milaan-Sanremo 2017 won, tegenover elkaar worden gezet in de Ronde van Vlaanderen: Sagan krijgt een odd van 1.75, Kwiatkowski een quotering van 2.50. Uiteraard moeten beide coureurs zijn gestart in ‘Vlaanderens mooiste’ om de weddenschap geldig te laten zijn. Als Sagan bijvoorbeeld de eindstreep niet haalt vanwege een val of ziekte, dan hoeft Kwiatkowski alleen maar over de finishlijn te komen om de head to head te winnen.