18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing Ryder Cup 2018: Wedden, tips, quoteringen en voorspellingen

Dirk Maas

Onlangs werd de tweede editie van de Laver Cup, waarin de beste tennissers van Team Europa en Team Wereld het tegen elkaar opnemen, afgewerkt. Een soortgelijke intercontinentale wedstrijd bestaat in het golf al veel langer.

De Ryder Cup is sinds 1927 een prestigieuze, tweejaarlijkse golfwedstrijd die gaat tussen de topspelers van Europa en de Verenigde Staten. Twee jaar geleden boekten de Amerikanen een overtuigende zege. Ook dit jaar geldt Team USA als grote favoriet bij de bookmakers. Wedden op de winnaar van de Ryder Cup 2018, die dit jaar van vrijdag 28 september tot en met zondag 30 september wordt gehouden, en andere weddenschappen verbonden aan dit evenement worden in dit artikel behandeld. Voorspellingen, tips en quoteringen komen vanzelfsprekend ook aan bod.

Korte geschiedenis Ryder Cup

Het huidige format van de Ryder Cup bestaat sinds 1979. In dat jaar werd er voor het eerst over drie dagen gespeeld en werd het aantal partijen op 28 vastgesteld. Tevens werd in 1979 het Europese team daadwerkelijk Europees aangezien vanaf dat jaar niet louter Britse en Ierse golfers Europa vertegenwoordigden. Oorspronkelijk werd de Ryder Cup in de oneven jaren gehouden. Vanwege de aanslagen op Amerika in september 2001 werd de Ryder Cup verplaatst naar 2002. Sindsdien vindt de Ryder Cup in de even jaren plaats.

De beste Europese en Amerikaanse spelers komen tegen elkaar uit. Beide teams staan onder leiding van een captain. Die heeft de beschikking over de beste acht spelers van het continent plus vier spelers die via een wildcard worden uitgenodigd. Zoals eerder vermeld gaat de Ryder Cup over 28 partijen. Iedere gewonnen partij levert een punt op, een gelijkspel is goed voor 0.5 punt. Het team dat het eerst 14.5 half punt behaalt, verovert de Ryder Cup.

Bij een 14-14 eindstand blijft de Ryder Cup in het bezit van de vorige winnaar. De VS won de laatste editie in 2016 afgetekend met 17-11. Twee jaar geleden maakten Jordan Spieth, Patrick Reed, Brooks Koepka en Rickie Fowler deel uit van het winnende team. Reed, Koepka en Fowler wonnen op overtuigende wijze hun singles partijen. Zij zijn in 2018 weer van de partij.

Wedden op de winnaar van de Ryder Cup

Naast de vier bovengenoemde spelers heeft USA-captain Jim Furyk de beschikking over nog een keur aan topspelers. Wat te denken van Justin Thomas en Dustin Johnson, de huidige nummers 1 en 2 van het prijzengeldklassement van de PGA Tour 2018. Andere namen zijn Bryson DeChambeau, Tony Finau, Tiger Woods en Webb Simpson die allen tot de top 10 van het prijzengeldklassement van de PGA Tour 2018 behoren. Ter illustratie van de kracht van het Amerikaanse team: 6 spelers van Team USA bevinden zich in de top 10 van de huidige wereldranglijst. Elf van de twaalf spelers van Team USA staan tussen plaats 1 en 17 van de world ranking zoals die nu is.

De Engelsman Justin Rose is de enige Europeaan in de top 10 van het prijzengeldklassement van 2018. Hij is de nummer 3. Op de wereldranglijst staat hij een positie hoger. Rose maakt deel uit van Team Europa, evenals de Spanjaard John Rahm, de Noord-Ier Rory McIllroy en de Italiaan Francesco Molinari. Rahm is de huidige nummer 8 van de wereld, McIllroy staat 6e op de wereldranglijst en Molinari is de nummer vijf. Met de Engelsman Tommy Fleetwood, 12e, en de Zweed Alex Noren, 18e, heeft Europa nog twee spelers in huis die tot de 20 van de wereld behoren.

De Amerikanen zijn de grote favoriet voor de winst van de Ryder Cup 2018, die dit jaar in Frankrijk (Le Golf National, nabij Versailles) wordt gehouden. Wedden op de Verenigde Staten als winnaar van de Ryder Cup 2018 heeft bij Toto een quotering van 1.75 bij Toto.

Ondanks de enorme sterkte in de breedte van de Amerikanen heeft Europa een klein psychologisch voordeel: de laatste keer dat de VS op Europees grondgebied won, dateert van 1993. Bovendien zijn Fleetwood en Noren de twee recentste winnaars van de de Franse Open, gehouden op Le Golf National, terwijl Molinari drie keer als tweede eindigde in Frankrijk. Voorspellen dat Europa de Ryder Cup wint, is gequoteerd op 2.20. Een gelijkspel, een zeldzaamheid aangezien dat pas twee keer is voorgekomen in de 90-jarige geschiedenis van de Ryder Cup, heeft een quotering van 13.00.

Wedden op de ‘Top American’ in de Ryder Cup

Zoals eerder vermeld beslaat de Ryder Cup 28 partijen. Op vrijdag 28 september worden ‘s ochtends (tussen 08.00 en 12.00 u. Nederlandse tijd) vier fourballs gespeeld (twee tegen twee, iedere golfer speelt individueel en per hole telt de beste score van het team) en ‘s middags staan vier foursomes (opnieuw twee tegen twee-duels waarbij elke speler om en om met dezelfde bal moet slaan). Op zaterdag 29 september wordt exact hetzelfde programma als op vrijdag afgewerkt. Zondag 30 september is gereserveerd voor de afsluitende twaalf enkelpartijen.

Vijf partijen is het maximale aantal dat een golfer kan spelen tijdens de Ryder Cup. Hoe meer partijen je speelt, hoe groter de kans is dat je het hoogste aantal punten scoort voor je team. Patrick Reed en Jordan Spieth waren in 2016 de enige Amerikanen die vijf partijen speelden. Reed was in 2016 (en ook in 2014) de speler met de meeste punten namens de VS, de ‘Top American’. Patrick Reed moet weliswaar zeven landgenoten voor zich dulden op de wereldranglijst, maar hij kent haast geen gelijke als het aankomt op spelen in de Ryder Cup. Niemand van de spelers die in 2018 aan de Ryder Cup deelneemt kan tippen aan Reeds winstpercentage. Reed speelde negen Ryder Cup-duels, won er zes, speelde er twee gelijk en verloor slechts één keer.

Patrick Reed won in april 2018 de Masters, zijn eerste zege in een Major. Wedden op Reed als Top American in de Ryder Cup 2018 heeft een quotering van 9.00. Het winstpercentage van golflegende Tiger Woods ligt onder de 50% maar in singles-partijen op zondag ligt dat percentage op 75%. Hij verloor in 1997 voor het laatst een singles-partij op de Ryder Cup. Woods lijkt weer helemaal terug na zijn winst van het Tour Championship op 23 september in Georgia. Voorspellen dat Woods ‘Top American’ wordt, heeft een quotering van 7.75.

Brooks Koepka was in 2016 de Amerikaan met de op één na hoogste score in de Ryder Cup. Koepka won in 2018 twee van vier Majors, namelijk de US Open en het PGA Championship. Voorspellen dat Koepka de ‘Top American’ tijdens de Ryder Cup 2018 wordt, is gequoteerd op 6.75 bij Toto. Dustin Johnson, de nummer één van de wereldranglijst, heeft een quotering van 5.75.

Wedden op de ‘Top European’

De Europese evenknie van Patrick Reed in 2014 was Justin Rose. De Engelsman behaalde destijds de meeste punten voor Europa. Rose is dit jaar de enige Europeaan in de top 10 van het PGA-geldklassement. Voorspellen dat Rose de Top European wordt, heeft een quotering van 5.75.

Een man die niet tot de favorieten wordt gerekend om ‘Top European’ te worden, is Ian Poulter. De Engelsman heeft echter een prachtig winstpercentage van 72% in de Ryder Cup. Dat percentage wordt door geen enkele van de Europese Ryder Cup-spelers overtroffen. Voorspellen dat Poulter ‘Top European’ wordt, is gequoteerd op 10.25. Rory McIlroy is na Rose Molinari de hoogst genoteerde Europeaan op de wereldranglijst. De Noord-Ier heeft echter geen indrukwekkende staat van dienst in de Ryder Cup. Wedden op McIlroy als ‘Top European’ is gequoteerd op 5.75 bij Toto.

Jon Rahm en Francesco Molinari zijn andere Europese spelers om in de gaten te houden. Rahm start naar alle waarschijnlijkheid op vrijdag en zou, indien hij goed presteert op vrijdag, een gegadigde voor 4 of 5 partijen kunnen zijn. De Spanjaard is de huidige nummer acht van de wereld. Wedden op Rahm als Top European heeft een quotering van 7.75. Molinari maakte in 2010 en 2012 deel uit van het Europese team dat de Ryder Cup won. De Italiaan won dit jaar zijn eerste Major, namelijk het Britse Open. Daarnaast won hij in 2018 nog twee aansprekende toernooien. Voorspellen dat Molinari Top European wordt, heeft een quotering van 8.50.

Wedden op de ‘Top Continental European’

Zoals eerder vermeld, eindigde Molinari drie keer als tweede tijdens de Franse Open. Dat golftoernooi wordt gehouden op Le Golf National, dat dit jaar het decor vormt van de Ryder Cup. Molinari en Rahm komen ook in aanmerking voor een andere weddenschap, te weten ‘Top Continental European’. Dat is, zoals de naam al aangeeft, de beste speler van het Europese continent. Spelers van het Verenigd Koninkrijk en Ierland behoren daar niet toe. Wedden op Rahm als Top Continental European tijdens de Ryder Cup 2018 is gequoteerd op 3.75 bij Toto.

Wedden op Molinari als Top Continental European tijdens de Ryder Cup 2018 heeft een quotering van 4.30. Henrik Stenson heeft eveneens een quotering van 4.30 maar de ervaren Zweed kampte de afgelopen tijd met een elleboogblessure. Het is de vraag in hoeverre Stenson hersteld is.

Overige weddenschappen Ryder Cup

De laatste edities is gebleken dat vrijwel altijd het ‘thuisspelende’ continent de Ryder Cup wint. In vijf van de zes laatst gehouden Ryder Cups won het continent dat een thuisduel speelde. De winst van Europa in 2012 in Chicago is de uitzondering op de regel.

De basis voor de zeges werd vaak op de eerste dag gelegd. Een voorsprong die op vrijdag werd opgebouwd, werd in vier van de zes afgelopen Ryder Cups over de streep getrokken. Wedden op een voorsprong van Europa na dag 1 heeft een quotering van 2.25 bij Toto. Voorspellen dat de Verenigde Staten na dag 1 leiden, is gequoteerd op 2.05. Een gelijke stand na dag 1, die in het huidige format nog nooit is voorgekomen, heeft een quotering van 6.00 bij Toto.

Een andere weddenschap betreft de ‘race to 10 points’. Deze eeuw kwam het één keer voor dat het team dat als eerste tien punten haalde uiteindelijk niet de Ryder Cup won. Dat was in 2012 toen Amerika na dag 2 met 10-6 leidde, maar uiteindelijk met 13.5 – 14.5 verloor. Het team dat op het eigen continent speelde, haalde tijdens de laatste zes edities telkens als eerste de tien punten. Zet die traditie zich voort, dan is Europa de favoriet om als eerste tien punten te halen. Wedden op ‘Europa wint de race to 10 points’ is gequoteerd op 2.10. Voorspellen dat de Verenigde Staten de ‘race to 10 points’ winnen, heeft een quotering van 1.80. Dat beide continenten tegelijkertijd op 10 punten komen, kwam in het huidige format nog nooit voor. Wedden op een ‘draw’ is gequoteerd op 21.00.

Tot slot biedt Toto de wedoptie aan om te wedden op een hole-in-one. In de 90-jarige geschiedenis van de Ryder Cup is het zes keer voorgekomen dat er hole-in-one werd geslagen. De edities van 1995 en 2006 namen het leeuwendeel voor hun rekening, met elk twee hole-in-ones. De Ryder Cup 2006 was tevens de laatste keer dat er een hole-in-one te noteren viel. Wedden op ‘Will there a Hole in one? ‘No’ heeft een quotering van 1.12. De weddenschap ‘Will there be a Hole in one? Yes’ is gequoteerd op 5.25.