18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing FED Cup-finale 2018 (10 en 11 november): wedtips & quoteringen

Dirk Maas

De finale van de Fed Cup, het officieuze wereldkampioenschap landenteams in het vrouwentennis, vindt op 10 en 11 november plaats in Praag. Hardcourt is de ondergrond in de O2-arena. Tsjechië, dat de Fed Cup dit decennium al vijf keer won, neemt het op tegen titelhouder Verenigde Staten.

Op zaterdag 10 november worden 2 enkelspelen afgewerkt en op zondag 11 november staan er opnieuw 2 enkelspelen op het programma plus het afsluitend dubbelspel. Winnaar is het land dat het eerst 3 duels wint.

In deze voorbeschouwing volgen de tips en quoteringen bij het wedden op Tsjechië – Verenigde Staten.

Tsjechië is toonaangevend

Dat de finale van de Fed Cup tussen Tsjechië en de Verenigde Staten gaat, is geen verrassing. Beide landen zijn de succesvolste naties in het landentennis bij de vrouwen. De Amerikaansen triomfeerden 18 keer, Tsjechië zegevierde 10 maal. Tsjechië voert dit decennium de boventoon: tussen 2011 en 2017 won het Oost-Europese land alleen in 2013 en in 2017 de Fed Cup niet.

Petra Kvitová (de nummer 7 van de wereld) was voor het leeuwendeel van al deze eindzeges verantwoordelijk. De Tsjechische speelde vanaf 2011 tot nu 31 Fed Cup-wedstrijden in het enkelspel. Daarvan won ze er 25. Dit seizoen is ze nog ongeslagen in de 4 Fed Cup-matchen waarin ze in 2018 actief was. Karolína Plíšková (8e van de wereld) was normaal gesproken de andere vaste waarde in het enkelspel namens Tsjechië. Sinds haar debuut in 2015 speelde Plíšková 14 Fed Cup-matchen, waarvan ze 10 won. Plíšková ontbreekt echter vanwege een blessure.

Wie haar vervangster wordt in het enkelspel, is nog niet duidelijk. Petra Kvitová, Barbora Strýcová (nummer 5 van de wereld in het dubbelspel en nr. 33 van de wereld in het enkelspel) en Kateřina Siniaková (nummer 1 van de wereld in het dubbelspel) zijn geselecteerd. De Tsjechische captain Petr Pala mag tot een uur voor de loting van de 5 duels in de finale een 4e speelster oproepen. Dat zou Markéta Vondroušová (nr. 67 van de wereld) kunnen zijn die vorig jaar in de halve finale tegen de Verenigde Staten actief was (1x winst, 1x verlies in het enkelspel). Het is ook goed mogelijk dat Pala kiest voor Barbora Krejčíková, die dit jaar met Siniaková het vrouwendubbel van Roland Garros en Wimbledon won en de halve finale op het hardcourt van de US Open haalde.

Barbora Strýcová is eveneens een uitstekende dubbelspel-speelster. Sinds 2011 won ze 7 van haar 10 partijen in het dubbelspel. Zij kan ook in het enkelspel goed uit de voeten. Dit jaar speelde ze één enkelpartij en die won ze, ten koste van de Zwitserse Belinda Bencic. Twee jaar geleden was ze de reddende engel in de finale tegen Frankrijk. Ze bracht Tsjechië hoogstpersoonlijk terug van een 2-1 achterstand. Ze won de 4e partij tegen Alizé Cornet en bezorgde haar land de eindzege door het dubbelspel (samen met Plíšková) te winnen.

Een verzwakte VS

De VS beschikt met Sloane Stephens (6e), Serena Williams (16e) en Madison Keys (17e) over drie speelsters uit de top 20. Zij laten echter om uiteenlopende redenen verstek gaan. Ook CoCo Vandeweghe, die vorig jaar 8 partijen speelde (6 in het enkelspel en 2 in het dubbelspel), deze 8 matchen allemaal won en daardoor de Fed Cup zo wat in haar eentje op haar naam bracht, is niet van de partij. Bethanie Mattek-Sands, één van de beste dubbelspeelsters ter wereld, ontbreekt eveneens.

Zeges van Venus Williams, Vandeweghe, Stephens en Keys leidden ertoe dat de VS de finale haalde. Omdat zij allen afwezig zijn, moeten Danielle Collins (nr. 35 van de wereld), Sofia Kenin (52e), Alison Riske (63e) en Nicole Melichar (de nummer 15 van de wereld in het vrouwendubbelspel) de eer van Amerika hoog zien te houden.

Riske speelde 2 Fed Cup-partijen in het enkelspel, waarvan één vorig jaar. Zij versloeg in 2017 de Duitse Andrea Petkovic in twee sets. Lauren Davis verloor in 2017 van Vondroušová haar tot nu toe enige Fed Cup-enkelspel, maar won in 2014 haar enige partij in het dubbel. Kenin en Melichar hebben geen ervaring in de Fed Cup.

Wedopties Fed Cup-finale 2018

De meest voorkomende en gebruikelijke weddenschap bij het wedden op de Fed Cup-finale 2018 is de outright-weddenschap. Dat houdt kortweg in: ‘welk land wint de finale?’ Toto hanteert een quotering van 1.09 bij het wedden op Tsjechië als winnaar en 6.50 voor het voorspellen dat de VS de Fed Cup 2018 wint. Andere online bookmakers hebben Tsjechië gequoteerd op 1.14. Voor de Verenigde Staten liggen de quotes tussen de 5.00 en 5.50.

Andere wedopties bij Toto zijn ‘Minder of meer games?’en ‘Wat is de uitslag in sets?’. De quoteringen voor deze wedmogelijkheden zijn op het moment van schrijven nog niet bekend. Houd Toto daarom in de gaten als je wil wedden op de Fed Cup-finale 2018.

Fed Cup-finale 2018 wedtip

Tot slot de wedtip voor de finale van Fed Cup 2018. De twee meest succesvolle landen van de afgelopen jaren, Tsjechië en de Verenigde Staten, zorgen samen op papier voor een droomfinale. Indien beide landen in hun sterkste formatie zouden aantreden, zou het vermoedelijk een meer gelijkopgaande strijd kunnen worden. Door het ontbreken van meerdere topspeelsters in het team van de Verenigde Staten, is Tsjechië echter op voorhand zeer duidelijk de favoriet. Op basis van de gebrekkige ervaring die de speelsters van de VS samen met zich meebrengen, luidt de wedtip om in te zetten op eindwinst van Tsjechië. De quoteringen zijn weliswaar niet heel erg hoog, maar het moet dan ook gek lopen willen de Tsjechische speelsters de finale niet winnend afsluiten.