18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing en wedtips Giro d’Italia 2019

Dirk Maas

Tom Dumoulin heeft de afgelopen jaren naam gemaakt als ronderenner. In 2017 won hij de Ronde van Italië en vorig jaar was hij de nummer 2 in zowel de Giro als de Tour. Nu Chris Froome zijn roze trui-winst van 2018 niet verdedigt, geldt de Nederlander als één van de grote favorieten voor de Giro d’Italia 2019.

Wat in het voordeel spreekt van Dumoulin is het grote aantal (individuele) tijdritkilometers: in totaal 58.5, verspreid over drie etappes. Daar staat tegenover dat de ware klimgeiten zich kunnen uitleven in de zes zware bergetappes en zodoende tijd kunnen terug winnen op de Limburger.

Bij de online bookmakers zijn er 6 topfavorieten. Wie dat zijn, naast Dumoulin, komt in dit artikel aan de orde. Daarnaast worden er, behalve het wedden op de winnaar, nog andere weddenschappen op de Giro d’Italia 2019 (zaterdag 11 mei – zondag 2 juni) behandeld.

Wedden op de winnaar: de grote 3 favorieten

De online wedkantoren zijn eensluidend wat betreft de grootste drie kanshebbers voor de winst van de Ronde van Italië 2019. Tom Dumoulin is de grootste favoriet, gelet op de niet zo hoge quoteringen. De Nederlander heeft quoteringen die tussen de 2.25 en 2.75 liggen.

Simon Yates was vorig jaar voorbestemd om de Giro te winnen. De Brit imponeerde met zijn aanvallen bergop en won daarmee 3 etappes. Een inzinking aan het begin van de derde week leidde tot een vrije val in het eindklassement. Yates compenseerde met de winst van de Vuelta 2018 het verlies van de Ronde van Italië. De Mitchelton Scott-renner heeft quoteringen die variëren van 3.60 tot 4.00.

Primoz Roglic is een combinatie van Dumoulin en Simon Yates: een begaafd tijdrijder en een uitstekend klimmer. De Sloveen deed drie keer eerder mee aan een grote ronde en won daarin telkens een etappe: een tijdrit in de Giro 2016 en een bergritzege in de Tour van 2017 en 2018. Vorig jaar werd de Jumbo-renner 4e in de Tour. Roglic heeft quoteringen die tussen de 4.00 en 4.25 liggen.

Wedden op de winnaar: de 3 grote outsiders

Team Sky, de grossierder in eindzeges van grote rondes, is niet meer. Tegenwoordig gaat de ploeg van Chris Froome en Geraint Thomas als Team INEOS door het leven. De Britse vaandeldragers zijn niet van de partij in de Giro. Egan Bernal moet in Italië de eer van de rijkste wielerploeg ter wereld hoog zien te houden.

De Colombiaan maakte vorig jaar indruk bij zijn debuut in de Tour, zijn eerste grote Ronde. Hij werd 15e. Dit jaar heeft Bernal met de eindzege in Parijs-Nice al een grote koers op zijn naam staan. Zijn quoteringen variëren van 4.50 tot 5.50. Enige kanttekening is dat Bernal eind maart hard ten val kwam in de Ronde van Catalonië. Sindsdien reed hij geen koers meer.

Bernal vocht tot aan zijn val een mooi duel uit met zijn landgenoot Miguel Angel Lopez. De Astana-renner ging er met de eindwinst vandoor in Catalonië. Lopez was in 2018 groots in de grote rondes: 3e in het eindklassement van zowel de Giro als de Vuelta. De quoteringen voor Miguel Angel Lopez zijn bij de online bookmakers aan de vrij hoge (en daarom niet minder lucratieve) kant. De Astana-coureur heeft quotes van tussen de 12.00 en 13.00.

Dan is er nog de oude krijger Vincenzo Nibali. De Italiaan behoort tot het selecte gezelschap renners dat de Giro, Tour en Vuelta minimaal één keer won. Bij zijn twee laatste twee deelnames aan de Giro eindigde Nibali op het podium: 1e in 2016 en 3e in 2017. Dit jaar deed de Italiaan van zich spreken in Milaan-San Remo en Luik-Bastenaken-Luik: beide keren 8e. Nibali heeft quotes die variëren van 10.00 tot 12.00.

‘Head to head’-wedden

Online bookmakers bieden, naast het wedden op de winnaar, ook nog andere weddenschappen met betrekking tot de Giro d’Italia 2019 aan. Zo is er de mogelijkheid om op ‘matchups’ te wedden. Bij deze weddenschap worden 2 coureurs tegen over elkaar gezet.

Zo is er de ‘head to head’ tussen Tom Dumoulin en Primoz Roglic. Vorig jaar won de Nederlander deze strijd in de Tour. Wedden op ‘Dumoulin eindigt hoger dan Roglic’ is gequoteerd op 1.68. Voorspellen dat de Sloveen een betere eindklassering neerzet dan Dumoulin heeft een quotering van 2.05.

Opvallend is het grote verschil in quoteringen in de head to head tussen Dumoulin en S. Yates. De ene online bookmaker heeft de Nederlander gequoteerd op 1.55 en de Brit op 2.30. De andere bookmaker hanteert een quotering van 1.69 voor Dumoulin en een quotering van 2.03 voor Yates. Wellicht is er waarde te vinden in deze weddenschap aangezien Yates in de Giro van 2018 Dumoulin vaak de baas was in het hooggebergte.

Wedden op een top 3-klassering

De meeste online bookmakers bieden de mogelijkheid om te wedden op top 3 en top 10-klasseringen. Wedden op een klassering van een topfavoriet in de top 3 is echter meestal niet lucratief, laat het staan het wedden op een top 10-klassering. De meeste van deze quotes komen amper boven de 1.50.

Lopez en Nibali hebben echter wel aantrekkelijke quoteringen voor een top 3-klassering. Lopez is gequoteerd op 3.50 voor een top 3-klassering. Dat is behoorlijk hoog gezien zijn podiumplaatsen vorig jaar bij de Giro en Vuelta. Nibali heeft een quotering van 4.50 voor een podiumplaats.

De Spaanse wielerformatie Movistar had de afgelopen jaren telkens een renner in de top 5: Alejandro Valverde 3e (2016), Nairo Quintana 2e (2017) en Richard Carapaz 4e (2018). Mikel Landa, in 2015 de nummer 3 van de Giro, is de beoogde kopman in de Giro 2019. Hij werd onlangs 7e in Luik-Bastenaken-Luik. Landa heeft een quotering van 5.50 voor een top 3-klassering.

Wedden op een top 10-klassering

Zoals hierboven vermeld eindigde Carapaz vorig jaar als 4e in de Giro. De coureur uit Ecuador is gequoteerd op 1.80 voor een top 10-klassering. Er zijn daarnaast nog meer renners die in aanmerking komen voor een top-klassering en daarbij fraaie quoteringen hebben.

BORA-Hansgrohe heeft 3 renners die allemaal in de top 10 kunnen belanden: Rafal Majka (altijd in de top 7 bij zijn 3 eerdere Giro-deelnames) is gequoteerd op 2.00, David Formolo (zowel in 2017 als in 2018 10e in de Giro) is gequoteerd op 3.00 en Patrick Konrad (vorig jaar 7e in de Giro) heeft een quotering van 4.00.

Astana heeft naast Miguel Angel Lopez nog twee schaduwkopmannen, namelijk Pello Bilbao (6e in de Giro van 2018) en Ion Izagirre (9e in de Vuelta 2018 en dit jaar winnaar van de Ronde van het Baskenland). Bilbao is gequoteerd op 2.25 en Izagirre op 2.25.

Tot slot zijn dit de overige coureurs om rekening mee te houden voor een top 10-klassering: Bob Jungels (6e in de Giro 2016 en 8e in de Giro 2017) met een quotering van 2.00, Esteban Chaves (in 2016 de nummer 2 van de Giro en de nummer 3 van de Vuelta) met een quotering 2.00 en Bauke Mollema (7e in de Giro 2017).