18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voetbalwedden sinds corona: meer goals, minder thuiszeges

Tim Giesbers

Zelden is er een situatie geweest waarin de hele wereld in hetzelfde schuitje zat en dezelfde crisis doormaakte. Maar sinds vorig jaar is dat de werkelijkheid: door de uitbraak van het coronavirus zit elk land in hetzelfde schuitje. Een van de maatregelen: niet meer samenkomen bij evenementen. Daaronder vallen ook voetbalwedstrijden, die zonder publiek worden afgewerkt. Welk effect heeft dit op de wedstrijden en hoe kun je hier tijdens het wedden rekening mee houden?

Voor de informatie in dit artikel maken we gebruik van een analyse gemaakt door Opta Sports. In opdracht van de NOS heeft dat bedrijf gekeken naar de Premier League, Bundesliga, Primera División, Serie A, Ligue 1 en Eredivisie en de 10.100 wedstrijden vanaf de zomer van 2015 tot aan de eerste lockdown vergeleken met de 1.109 duels die sinds de herstart zijn afgewerkt. Alle statistieken die in dit artikel voorbijkomen zijn gemiddelden in die twee periodes.

Hebben uitspelende clubs meer voordeel dan voorheen?

Een van de meest logische conclusies van de analyse zou kunnen zijn dat thuisspelende clubs minder voordeel hebben. Ze hebben niet langer een stadion gevuld met eigen supporters achter zich om hen naar de overwinning te roepen. Het befaamde effect van ‘de twaalfde man’ is er niet meer. Thuis horen we nog wel supportersgeluiden wanneer we wedstrijden op tv kijken, maar voor de spelers is het in hun stadion doodstil.

Hier is enigszins een effect te merken, al is het niet heel groot. Waar in de periode van een kleine vijf jaar vóór corona nog 46 procent van de wedstrijden werd gewonnen door de thuisclub, is dat nu 39 procent. Het percentage zeges van de bezoekers is van 30 procent gestegen naar 35 procent. Dat lijkt een effect te zijn door covid-19. Het effect is niet groot, maar bij zulke gemiddeldes kan 5 procent wel een groot verschil betekenen in de praktijk.

Als je gaat wedden, kun je hier dus rekening mee houden. Gemiddeld winnen uitspelende teams dus iets vaker dan voorheen. Let wel op: dit betekent niet meteen dat FC Emmen de uitwedstrijd bij Feyenoord gaat winnen, maar het maakt de kans wel groter dat bij een ontmoeting tussen twee gelijkwaardige teams de bezoekers er met de overwinning vandoor gaan.

Worden er meer doelpunten gemaakt dan voorheen?

Waar een afname van het thuisvoordeel een logisch gevolg zou kunnen zijn van het spelen zonder publiek, is een toename aan doelpunten dat niet. Toch bekruipt ergens het gevoel dat dit er zou zijn. Denk maar aan uitslagen als 2-8 (Barcelona – Bayern München), 0-13 (VVV-Venlo – Ajax), 9-0 (Manchester United – Southampton) of 0-7 (Crystal Palace – Liverpool). Al deze vreemde en grote uitslagen kwamen tot stand sinds de herstart van de competities.

Tegenover zulk anekdotisch bewijs moet natuurlijk ook gezegd worden dat er vaak genoeg uitslagen als 0-0, 1-0 of 0-2 voorbijkomen, dus dat hoeft niet direct iets te zeggen over het aantal doelpunten. Toch is er een toename in het aantal goals te zien. Waar in de jaren voorafgaand aan corona een gemiddelde van 2,80 goals per duel te zien was in de zes onderzochte competities, is dat nu 2,91 per wedstrijd geworden. Dat is opvallend, want het aantal schoten per wedstrijd is juist gedaald van 25,5 per wedstrijd naar 24,3. Spelers zijn dus duidelijk effectiever geworden.

Deze statistieken kun je ook meenemen wanneer je gaat wedden op wedstrijden. Het aantal doelpunten ligt dus per wedstrijd 0,11 hoger dan voorheen. De kans dat een voorspelling als ‘meer dan 2,5 goals’ uitkomt is daarmee dus een stukje groter geworden. Gemiddeld vallen er iets minder dan drie treffers per duel. Daar kun je zeker rekening mee houden wanneer je gaat wedden op een voetbalwedstrijd.

Moet je je manier van wedden aanpassen aan deze statistieken?

Het is altijd interessant om een blik te werpen op dit soort statistieken. Ze zeggen iets over een algemene tendens in het voetbal: thuisploegen winnen minder vaak hun wedstrijden en in een duel vallen gemiddeld meer goals. Dit zijn interessante gegevens om mee te nemen in je voorbereiding wanneer je van plan bent om te gaan wedden op een wedstrijd. Maar zorg er wel voor dat je je niet gaat blindstaren op zulke data.

Het belangrijkste is namelijk nog steeds dat je zelf goed kijkt wat je verwacht van een bepaald duel. Want zoals we al schreven: leuk dat er gemiddeld meer doelpunten te zien zijn, maar er zijn nog steeds wedstrijden die in 0-0 of 1-0 eindigen. Dan heb je vrij weinig aan de informatie dat er gemiddeld meer doelpunten vallen.

Dus daarom: lees je goed in over een wedstrijd, bekijk de eerdere statistieken van de teams en hun vorm van de laatste weken. Pak er voorbeschouwingen bij zoals die wij elke week plaatsen over belangrijke wedstrijden. En met al die informatie (inclusief de statistieken uit dit artikel) kun je dan de knoop doorhakken over waar je op gaat wedden.