18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voetbal koploper qua meldingen verdacht wedden GLMS in 2018

Tim Giesbers

De Global Lottery Monitoring System (GLMS), de organisatie die de integriteit van sportwedden bewaakt, heeft in een rapport bekendgemaakt dat er 631 meldingen van verdachte wedpatronen binnenkwamen in 2018. Voetbal was verantwoordelijk voor driekwart van deze gevallen.

Partners

In totaal kwamen er 482 meldingen binnen van verdacht gokgedrag op voetbalwedstrijden. De GLMS stuurt dit soort meldingen naar de diverse partners van de GLMS. Over 81 wedstrijden stuurde de organisatie een melding aan de verantwoordelijke voetbalbond. Zo kreeg de UEFA meldingen van 46 duels doorgestuurd en de FIFA 18 stuks.

Na voetbal komt basketbal op de tweede plaats met 69 meldingen, gevolgd door tennis (30) en ijshockey (17). Europa is van alle gebieden het meest in de meldingen genoemd, met in totaal 459 meldingen. Azië komt op de tweede plaats, met 69 verdachte gokpatronen.

Verandering

Volgens het rapport van de GLMS gaat het leeuwendeel van de meldingen over onregelmatigheden voorafgaand aan een sportwedstrijd. Maar 19 procent ging over situaties tijdens een wedstrijd en 7 procent om gevallen achteraf.

Het grootste deel van de meldingen ging over een grote verandering van quoteringen. Deze gevallen werden gevolgd door verdacht teamnieuws en een verdachte verandering in aanbiedingen. Een klein deel van de meldingen kwam als gevolg van opgestuurde informatie van een partner.