18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Veikkaus ziet daling in problematisch wedden Finland

Tim Giesbers

Er is een lichte daling van problematisch wedden onder consumenten in Finland. Dit is naar voren gekomen uit de cijfers van een nieuwe studie. Deze studie is gedaan in opdracht van wedkantoor Veikkaus, dat namens de Finse overheid een monopolie heeft op de kansspelmarkt.

Volgens de studie van marktonderzoeksspecialist Taloustutkimus heeft naar schatting 2,3 procent van de bevolking – ongeveer 95.000 mensen – wedgerelateerde problemen. Tussen februari en april van dit jaar deden 5.000 Finse burgers tussen 15 en 79 jaar mee aan het onderzoek.

Probleem

Het percentage is gedaald ten opzichte van de 2,8 procent van de respondenten die in de vorige editie van de enquête werden aangemerkt als mensen met mogelijke wedgerelateerde problemen. Deze eerdere enquête werd in november 2019 gehouden. In december 2017 was dat aantal nog 3,3 procent.

Veikkaus verklaart dat 26 procent van degenen met wedproblemen Veikkaus identificeerden als de enige aanbieder waarmee ze speelden. Nog eens 15 procent van de respondenten die alleen gokken met buitenlandse wedkantoren, zei dat ze zichzelf als een probleem beschouwden.

Winstdaling

Eerder bracht Veikkaus de voorspelling naar buiten dat de winst in 2020 met maar liefst 300 miljoen euro zal dalen. Dit volgt op een jaar-op-jaar daling van de bruto-inkomsten met 28,1 procent en een winstdaling van 33,6 procent voor het eerste halfjaar van 2020.