18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Veikkaus gaat leeftijdscontrole verbeteren

Tim Giesbers

De Finse kansspelaanbieder Veikkaus heeft beloofd de controles van de leeftijden van consumenten beter te gaan uitvoeren. Dit is een reactie op een onderzoek door de nationale politieraad. Hierin werd een aantal tekortkomingen van de huidige maatregelen vastgesteld.

Het desbetreffende onderzoek vond plaats in het voorjaar. Hierbij voerde de politieraad controles uit bij de gehele bedrijfsvoering van Veikkaus in Finland. Een van de controles was dat zogeheten secret shoppers zich voordeden als minderjarige spelers bij de wedkantoren.

Testklanten

Volgens de huidige regels van Veikkaus is het niet toegestaan voor spelers onder de 18 jaar om deel te nemen aan kansspelen bij de aanbieder. Er is een systeem waarbij het personeel naar de leeftijd van een consument moet vragen als die er niet oud genoeg uitziet.

De politieraad constateerde echter dat slechts 16 procent van de testklanten werd gevraagd om hun leeftijd te bewijzen op de diverse wedkantoren. Bij speelhallen was dit percentage al een stuk beter. Hier ging het namelijk gemiddeld om 40 procent.

Onvoldoende

“Deze resultaten laten zien dat we niet voldoen aan onze controles; we hadden een veel beter resultaat moeten behalen dan dit”, zegt Jarmo Kumpulainen, directeur van Veikkaus. “Onze spellen zijn voor volwassenen. Onze controle-activiteiten waren tot dusver onvoldoende. We hebben onmiddellijk actie ondernomen om dit te verhelpen.”

In de toekomst, als minderjarige spelers toegestaan wordt om te gokken, zal Veikkaus alle gokautomaten op die locatie vijf dagen uitschakelen en de site een maand monitoren. Mocht er verder minderjarig wedden plaatsvinden, dan zal Veikkaus de gokautomaten volledig verwijderen.